İSMAİL HABİB SEVÜK ve AÇIKSÖZ

...

Yazar, edebiyat tarihçisi, gazeteci, siyasetçi İsmail Habib Sevük, 1892 yılında Edremit’te doğdu. Çocukluğu ve ilköğrenim hayatı Edremit’te geçti. Daha sonra Bursa İdadisi’ne devam ederek 1909’da mezun oldu. Mezuniyet sonrası İstanbul’a giderek önce Mülkiye Mektebi’ne kayıt yaptırmışsa da daha sonra Hukuk Mektebi’ne geçti. 1914’de Hukuk Mektebi’ni bitirdi fakat öğretmenlik yapmak istedi. Bu isteği kabul edilerek Kastamonu Sultanisi’ne edebiyat öğretmeni olarak atandı.

İsmail Habib Sevük, Kastamonu günlerinde öğretmenlik hayatı yanında İttihat ve Terakki Cemiyeti’nin kulüp müdürlüğü görevini üstlendi. Köroğlu Gazetesi’nde yazı yazmaya başladı. Bu gazetenin kapanması üzerine de Yeşil Ilgaz Gazetesi’nde yazılar yazdı. 1919’da Kastamonu’dan İzmir’e atandı. İzmir’in Yunanlılar tarafında işgali üzerine Balıkesir’e geçti. Balıkesir’in de işgali üzerine İstanbul’a gelerek Anadolu’ya geçme kararı aldı.

İsmail Habip Sevük, 1 Haziran 1921’de İnebolu’ya geldi. İnebolu günlerinde İnebolu’nun bombalanmasına şahit oldu. İnebolu’dan Kastamonu’ya geçerek Millî Mücadele’nin sesi olan Açıksöz Gazetesi’nde yazmaya başladı. 20 Ağustos 1921 tarihinden itibaren de Açıksöz Gazetesi’nin başyazarlığını üstlendi. O tarihten itibaren Açıksöz, adeta Millî Mücadele’nin karargâhı oldu. Kuvay-ı Milliyeciler Açıksöz’de toplanıyor, önemli kararlar burada alınıyordu.  İsmail Habib Sevük, yazarlık yanında Kastamonu Sultanisi’nde edebiyat dersleri okutmaya başladı. Öğrencileri arasında daha sonra Türkiye’nin en meşhur şairleri arasında yer alan Orhan Şaik Gökyay, Arif Nihat Asya ve Açıksöz’ü çıkaran Hüsnü Açıksöz’le Hamdi Çelen de bulunuyordu.

İsmail Habib Sevük’ün idaresindeki Açıksöz, İstiklâl Savaşı’nın kazanılmasında önemli bir görevi icra etmiştir. Sevük, 1 Mart 1922 tarihinde Ankara Erkek Lisesi’ne Edebiyat Öğretmeni olarak atandı. 12 Ekim 1922 tarihinde de Açıksöz’deki başyazarlığı sona erdi.

İsmail Habib Sevük, Kastamonu’dan ayrıldıktan sonra da Açıksöz’le ilgisini kesmemiştir.  Açıksöz’ün kuruluşunun 10. yılında Hüsnü Açıksöz’e yazdığı mektup Açıksöz’de yayınlanmıştır. Mektubunda: “Açıksöz’ü çok sevdiğime emin olunuz. O, ne yalnız size bir evlât, ne yalnız bana bir torun değil,  hepimizin en heyecanlı senelerini kendi sinesinde perçinledi. Açıksöz’ün yaşı Millî Mücadele’nin yaşıdır. Aziz Açıksöz, bundan sonra da ömrün uzun olsun, inkişafın artsın, hizmetin gürbüz olsun.” demiştir.

İsmail Habip Sevük, 1924 tarihinden itibaren Edirne, Antalya ve Adana millî eğitim müdürlüğü görevlerinde bulundu. 1931 yılında tekrar öğretmenliğe dönerek Galatasaray Lisesi Edebiyat Öğretmenliğine atandı. 1943 yılında Sinop milletvekili seçildi. 17 Ocak 1954 tarihinde vefat etti.”(1)

“İsmail Habib Sevük’ün Açıksöz’deki Yazıları 1921- 1922” ve “İsmail Habib Sevük’ün Kastamonu Yılları” adlı eserlerinde Yard. Doç. Dr. Mustafa Eski, İsmail Habip Sevük’ün Kastamonu yılları hakkında bilgi vermiş ve bu yıllar içinde Açıksöz, Köroğlu ve Yeşil Ilgaz gazetelerinde yer alan Sevük’ün  yazılarıyla, yaptığı bazı konuşmaların metinlerine  yer  vermiştir.   Bu değerli çalışmaları yapıp Kastamonu kültür hayatına kazandıran Mustafa Eski kardeşimize teşekkür ediyorum.

Türk Edebiyatı’na “Tuna’dan Batıya, Yurttan Yazılar, O Zamanlar, Atatürk İçin, Türk Teceddüt Edebiyatı Tarihi” gibi eserler kazandıran Açıksöz Başyazarı İsmail Habib Sevük’ü vefatının yıldönümünde rahmetle anıyorum. Mekânı cennet olsun. Zaman zaman ara vererek, sahibi ve yazı işleri müdürleri değişerek günümüze kadar gelen Açıksöz Gazetemize de yayın hayatında başarılar ve yayın ömrünün uzun olmasını diliyorum…(2)

 

(1)    İsmail Habib Sevük’ün Kastamonu Yılları / Mustafa Eski/ 2010

Özeller Medya Tanıtım Mat. Ltd. Şti. /www.ozellermatbaa.com.tr

(2)    18 Ocak 2021 tarihli Açıksöz Gazetesi’ndeki yazımızın tekrarıdır.

Etiketler :
, , , , , , , , , , , ,
Diğer Yazıları

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum