LÜTFİ GÜLTEKİN VE MEHMET TUĞCU’NUN ESERİ: “GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE KADİM ŞEHİR TAŞKÖPRÜ”

...

Bundan yıllar önce her il için il yıllıkları hazırlanırdı. O il için her türlü bilgiyi ihtiva eden bu eserler çok önemli başvuru kaynaklarıydı. İnternetin etkin hale gelmesiyle il yıllıkları artık hazırlanmadığı gibi eski basımlarına da ancak sahaflarda ulaşılabiliyor.

Taşköprü Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Mehmet Tuğcu ile Taşköprü Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdür Yardımcısı Lütfi Gültekin, Taşköprü ilçemiz için o eski il yıllıkları tadında kaynak bir esere imza attılar. Uzun ve titiz bir çalışma sonunda ortaya konulan bu eser, eminim ki alanındaki boşluğu dolduracak, Taşköprü için önemli bir başvuru kaynağı olarak kullanılacaktır.

Mehmet Tuğcu, esere yazdığı önsözde: “Geçmişten Günümüze Kadim Şehir Taşköprü ismini verdiğimiz eserimiz; yaklaşık 5 bin yıllık tarihi, kültürü, coğrafi özellikleri, tarımı, sanayiyi, yetiştirdiği şahsiyetleri, tarih boyunca gösterdiği kahramanlıkları ve daha nicesini barındırması yönüyle bir kaynak kitap özelliği taşımaktadır.” diyor.

Yine eserin diğer yazarı Lütfi Gültekin de önsözde: “Bize düşen şehrimize miras kalan medeniyetlerin emanetlerini korumak, atalarımızın bize bıraktıkları izleri bizden sonraki nesillere doğru bir şekilde aktarmaktır.” diyerek eserin yazılış amacını açıklamıştır.

Taşköprü Kaymakamı Çağlar Partal ve Taşköprü Belediye Başkanı Abdullah Çatal’ın takdim yazıları sonrası Taşköprü Yerel Eylem Grubu Derneği’nin sunuş yazısında: “Taşköprü’nün geçmiş ve bugününe ait birçok bilginin yer aldığı, unutulmaya yüz tutmuş bilgilerin kayıt altına alındığı, aynı zamanda envanter niteliği de taşıyan bu eserin çoğaltılması-, animasyon/kapasite geliştirme-faaliyetleri çerçevesinde yapılmıştır.” denilmektedir.

Adını ilçe girişindeki Gökırmak’ın üzerinde bulunan tarihi taş köprüden alan; ilçe merkezinin 17.048,  köylerinin 20.071 olmak üzere toplam nüfusunun 2021 TÜİK verilerine göre 37.119 olan; 126 köyü ve 14 mahallesi ile il merkezi Kastamonu’ya 44 kilometre uzaklıkta olan Taşköprü ilçesi hakkında eserin başlangıcında genel yapı, coğrafi yapı, mesire yeri ve göletler hakkında bilgi veriliyor.

Taşköprü’nün sembolü olan adına festivaller düzenlenen sarımsağa eserde geniş bir bölüm ayrılmış: “Ülkemizde sarımsak yetiştiriciliği bakımından en önemli il  %14’lük pazar payı ile Kastamonu’dur. Bu üretimin % 90’ı Taşköprü’ye aittir. Taşköprü’de yaklaşık 20.000 dekar alanda sarımsak tarımı yapılmakta olup üretim 20.000 tondur. 4 bin aile geçimini sarımsak üretiminden sağlamaktadır. Taşköprü sarımsağını rakipsiz kılan önemli antioksidan olan selenyum içermesindendir. Taşköprü sarımsağı Türk Patent Enstitüsü’nden Coğrafi İşaret Belgesi ve Avrupa Birliği Coğrafi İşaret Belgesi’ne sahiptir.”

Taşköprü’nün geçmişinde önemli bir geçim kaynağı olan kendire de eserde yer verilmiş. Üretilen kendirin üretim merkezinde işlenmesi için kamu tarafından kurulan Taşköprü Kendir Fabrikası’nın kapatılması, Taşköprü SEKA kâğıt Fabrikası’nın da özelleştirilerek işçi sayının 61’e düşürülmesi ve kendir işlenmesinden vazgeçilmesi Taşköprü’deki kendir üretimi sona erdirmişti. Son yıllarda kendirle ilgili yeni gelişmeler üzerine neler olacağını yaşayıp göreceğiz…

“Şeker Pancarı, Doğal Yaşam, Kuyu Kebabı, Ulaşım, Turizm, Tarihi Yapılar, Geleneksel Mimari, Geleneksel Giyim, Taşköprü’de Sinema Kültürü, Festivaller” başlıkları altındaki bilgilerin aktarılması sonrasında “Paflagonya’nın Başkenti Pompeipolis” başlığı altında Taşköprü’nün geçmişine ışık tutuluyor. Pompeiopolis antik kazıları çalışmaları hakkında bilgi veriliyor. Daha sonra da Taşköprü tarihi ile ilgili Çobanoğulları ve Candaroğulları dönemine ışık tutuluyor.

“Taşköprü’deki Kurumlar, Kurum Amirleri, Taşköprü’de Eğitim, Nüfus, Ormanlar, Vakfiyeler başlığı altında yapılan bilgilendirmeler sonrasında “Anadolu’da Demokrasinin İlk Adımları” başlığı altında 2. Mahmut döneminde Anadolu’da ilk muhtarlık seçiminin Taşköprü’de yapılması anlatılıyor.

Atatürk’ün Şapka vE Kıyafet İnkılâbı sebebiyle Kastamonu’yu ziyaret edişleri dolayısıyla 29 Ağustos 1925 tarihlerinde Taşköprü’ye gelişleri hakkında bilgi veriliyor.

“Taşköprü’de Yaşanan Doğal Afetler, Taşköprü SEKA Kağıt Fabrikası, Taşköprü Kendir Fabrikası, Kastamonu Şeker Fabrikası” ve diğer sanayi kurumların tanıtılması sonrasında “Taşköprü’nün Yetiştirdiği Önemli Şahsiyetler” başlığı altında geçmişte ve günümüzde ilçemizin yetiştirdiği önemli şahsiyetler hakkında bilgi veriliyor. “Kaymakamlar, Belediye Başkanları, Milletvekillerimiz, Mülki Amirler, Gurur Kaynaklarımız” başlıkları altında tanıtılan bu şahsiyetler arasında bana ve ailemizin iki değerli üyesi Erol Sayan ve Rahmetli Ertan Sayan ağabeylerimize yer verdikleri için yazarlarımıza teşekkür ediyorum.

Bu güzel kaynak eser için Lütfi Gültekin ve Mehmet Tuğcu’yu tebrik ediyor; eserin basımına katkı verenlere Taşköprü halkı adına şükranlarımı sunuyorum. (1)

----------------------

(1)Geçmişten Günümüze Kadim Şehir Taşköprü  /

Lütfi Gültekin- Mehmet Tuğcu / Taşköprü Postası

İletişim: 0546 565 04 44

Etiketler :
, , , , ,
Diğer Yazıları

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum