MEHMET AKİF’İ ANIYORUZ

...

19 Aralık 2018 günü Ankara’da Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde 2018 Yılı Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödüllerinin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından ödül kazanan sanatçı ve bilim adamlarına verildiği törene katılmıştık. Bizler müzik alanında ödül kazanan değerli büyüğümüz Erol Sayan’ın yanında olmak amacıyla bu törene iştirak etmiştik. Törende Cumhurbaşkanımız tarafından İstiklâl Marşı Şairimiz Merhum Mehmet Akif’e de Vefa Ödülü verildi. Ödülü Mehmet Akif’in torunu Selma Argon Hanımefendi alarak bir de konuşma yaptı. Selma Hanım konuşmasında Mehmet Akif’in doğum gününün 20 Aralık, ölüm gününün ise 27 Aralık olduğunu, bu sebeple bu tarihler arasındaki haftanın Mehmet Akif Haftası olarak ilân edilmesini ve Akif’in ünlü eseri Safahat’ın müfredatlarda yer almasını, Safahat’ta yer alan şiirlerde verilen mesajların gençlerimize iletilmesini istedi.   

2018 Yılı Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödüllerinden Vefa Ödülüne lâyık görülen İstiklâl Marşı Şairimiz Mehmet Akif, 1873’de İstanbul’da doğdu. Fatih Merkez Rüştiyesi’ni bitirdikten sonra Mülkiye İdadisi’ne girdi. Babasının ölümü üzerine okulunu değiştirerek Mülkiye Baytar Mektebi’ne kaydoldu. Bu okulu birincilikle bitirerek Baytar Genel Müdürlüğü’nde görev aldı. Ayrıca Halkalı Ziraat Okulu ile Çiftlik Makinist Okulu’nda edebiyat dersleri okuttu. 1908’de İstanbul Üniversitesi’nde profesör oldu. 1. Cihan Savaşı sırasında Millî Savunma Temsilcisi olarak Almanya’ya gitti. Savaşın kaybedilmesi üzerine ülkeye dönerek Anadolu’ya geçti. Akif’in Anadolu’ya geçişi müjdesini Kastamonu Açıksöz Gazetesi okuyucularına şöyle duyurdu: “Sebilürreşed başyazarı, büyük İslâm Şairi Mehmet Akif Beyefendi’nin Ankara’ya vasıl olduğu Ankara gazetelerinden okunmuştur. Zulme, hakarete tahammül edemiyerek ailesini, refahını İstanbul’da terk ile Anadolu’ya firar edebilen bu vicdanlı şairin Anadolumuzun ahvalini şiirleriyle terennüm etmesini temenni ederiz.”

 Mehmet Akif; Balıkesir, Konya ve Kastamonu camilerinde vaazlar vererek halkı Millî Mücadele’ye katılmaya davet etti. Nasrullah Camisi’ndeki hitabesi çok ünlüdür: “Sakın millî hareket aleyhinde olanların sözlerine kulak asmayınız. Çünkü onlar halkımızı köle haline getirmek istiyorlar. İçimizde yer yer çıkan isyanlar hep mel’un düşmanların parmağıyla olmuştur. Allah rızası için aklımızı başımıza toplayalım. Çünkü böyle düşman hesabına çalışarak elimizde kalan bir avuç toprağı da verecek olursak, çekilip gitmek için arka tarafta bir karış yerimiz yoktur.” diyen Akif’in bu hitabesi çoğaltılarak bütün yurda dağıtıldı.

Akif, 1. TBMM’ne Burdur Milletvekili seçilmesi üzerine Ankara’ya döndü. Ankara’ya geldikten sonra kendisine tahsis edilen Tacettin Dergâhı’na yerleşti. Burada İstiklâl Marşı’nı yazdı. Şiir, 12 Mart 1921’de TBMM’de millî marş olarak kabul edildi. Akif, yarışma için konulan 500 liralık ödülü kabul etmediği gibi “O benim değil, milletimindir.” diyerek İstiklâl Marşı’nı Safahat’a almadı.

1926-1936 yılları arasında Mısır’da yaşadı. Bu süre içinde Mısır’da Cami’ül- Mısrıyye Üniversitesi’nde Türk Edebiyatı dersleri okuttu. Bu arada Atatürk’ün kendisinden istediği Kur’an-ı Kerim’in Türkçe’ye çevrilmesi konusunda çalıştı. Rahatsızlanması üzerine İstanbul’a gelerek Nişantaşı Sağlık Yurdu’na yerleşti. 27 Aralık 1936’da vefat eden Akif, Edirnekapı Şehitliği’ne defnedildi.

Vefatının yıldönümünde edebiyatımıza “İstiklâl Marşı ve Çanakkale Şehitlerine” gibi abide şiirler kazandıran Büyük Vatan Şairi Mehmet Akif’i rahmetle anıyor ve yazımı O’nun İstiklâl Marşı’ndan aldığım, adeta Türk gençliğine bir vasiyet olarak bıraktığı aşağıdaki muhteşem mısralarıyla bitiriyorum:

“Bastığın yerleri toprak diyerek geçme, tanı!

Düşün altındaki binlerce kefensiz yatanı.

Sen şehit oğlusun, incitme, yazıktır atanı,

Verme, dünyaları alsan da, bu cennet vatanı.”

Etiketler :
, , , ,
Diğer Yazıları

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum