MEVLÂNA’DAN BİR SÖZ BİR HİKÂYE

...

“Her iki cins arı da aynı yerden gıda alırlar. Fakat birinde zehir, diğerinde bal hasıl olur. Her iki cins ceylan da, ot ve su ile beslenir. Fakat birinde gübre, diğerinde ise saf misk hasıl olur. Her iki cins kamış da aynı yerden sulanır. Fakat biri boş olur. Diğeri şeker ile dolar. Bunlar gibi yüz bin misal bulabilirsin.  Fakat her iki şey yetmiş yıllık yol kadar birbirinden farklı ve uzaktır.  Biri yer ahmak olur. Allah’tan uzak düşer. Diğeri ise yer, baştan ayağa Allah’ın nûru ile dolar.” diyor Hazret-i Mevlâna.(1)

Yukarıdaki Mevlâna’nın sözünden günümüzde de yüzlerce hisse çıkartabiliriz.

Şimdi de Mevlâna’nın Mesnevi’sinden aldığımız aşağıdaki hikâyeyi sizlere sunarak gönül dünyamıza bir pencere açalım:

“Padişah’ın görevden uzaklaştırdığı vezir, dervişlere katılmıştı. Gönlü kırık, aklı karışıktı. Allah dostlarının yürek zenginliği bunları giderdi, gönlündeki sis dağıldı.

Bir zaman sonra yeniden padişahın ilgisini kazandı. Vazifeye çağrıldı. Fakat kabul etmeyerek: “Akıllı insanların katında görevden alınmış olmak, çalışmaktan iyidir.” dedi.

“Madem görev kabul etmiyorsun. Ülkenin meselelerini doğru anlayabilecek ve işlerin üstesinden gelebilecek akıllı birini bize öner.” dedi padişah.

Vezir: “Akıllı kimse böyle bir işe girişmeyendir.” diye cevapladı ve bir hikâye anlattı:

“Eşeğe niçin arslanın peşinde dolaşıyorsun?” diye sormuşlar. Eşek: “Hem avından arta kalanı yiyorum. Hem de gücünün gölgesine sığınıyor, düşman tehlikesine karşı kendimi güvenli hissediyorum.” demiş. “Peki niye yanına fazla yaklaşmıyorsun?” denilince de: “Yanında kendimi emniyette hissediyorum. Ama onun kızgınlığından emin değilim.”

 Vezir bu hikâyeyi anlattıktan sonra da eklemiş: “Ateşe tapan o ateşi yüz yıl yakabilir. Ama kendisi içine düşse yanmaktan kurtulamaz.” (2)

………………..

(1) Mevlâna’dan Düşündüren Sözler / Baki Apaydın

Tutku Yayınevi / 0312 442 73 95  / www.tutkuyayinevi.com

(2) Mevlâna / Mesnevi’den Hikâyeler / Hazırlayan: Süheyl Seçkinoğlu 511

Timaş Yayınları / 0212 511 24 24 / timas@timas.com.tr

                               

Etiketler :
, , , , ,
Diğer Yazıları

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum