RIFAT ILGAZ VE “KARADENİZ’İN KIYICIĞINDA”

...

Rıfat Ilgaz, 7 Mayıs 1911’de Cide’de doğdu. 1930 yılında Kastamonu Muallim Mektebi’ni bitirdi. Altı yıl ilkokul öğretmenliği yaptıktan sonra girdiği Ankara Gazi Eğitim Enstitüsü Edebiyat Bölümü’nden 1938 yılında mezun oldu. Bir süre Türkçe öğretmeni olarak çalıştı.

İlk şiirleri Kastamonu’da yayınlanan Nazikter ve Açıksöz gazetelerinde yayınlandı. “Sınıf” adlı şiir kitabı sıkıyönetim kararıyla toplatıldı ve altı ay hüküm giydi (1944). Başta “Markopaşa” olmak üzere çeşitli dergilerde yazıları yayınlandı. Yazıları ve kitapları nedeniyle soruşturmalara uğradı, tutuklu kaldı. 1947’de öğretmenlikten çıkartıldı. Hayatının bundan sonraki bölümünü roman, öykü, tiyatro ve gazetelerde köşe yazıları yazarak kazandı. 1974’de Yenigün gazetesinden emekli oldu.  

“Yarenlik, Sınıf, Yaşadıkça, Üsküdar’da Sabah Oldu” (şiir); “Radarın Anahtarı, Nerde O Eski Usturalar, Saksağanın Kuyruğu, Geçmiş Mazi” (öykü); “Hababam Sınıfı, Bizim Koğuş, Karadeniz’in Kıyıcığında, Sarı Yazma, Yıldız Karayel” (roman) eserlerinden birkaçıdır.

“Karadeniz’in Kıyıcığında”, Rıfat Ilgaz’ın öğretmenlik yaptığı Akçakoca’da Karadeniz insanının tabiatla ve yoksullukla mücadelesini, insanların geçim kaynağı olan fındığa sahip olabilmek için fındık alanları açabilmek için verdikleri mücadeleyi, bu mücadele sırasında uğradıkları haksızlıkları, Güllü ile Recep’in hüsranla sonuçlanan aşkını, Hacı Dursun’un boğaz tokluğuna çalıştırdığı insanların hakkını nasıl yediğini, verdiği rüşvetlerle fındık alanlarının tapusunu nasıl üzerine geçirdiğini akıcı bir üslupla anlatan bir eser.

Çalıştığı motoru batan, Karadeniz’in dalgalarıyla mücadele ederek kıyıya ulaşmayı başaran Recep’in kendisini kurtaran Değirmenci Ahmet’in değirmeninde uzun süren kendisine gelme çabasını, Hacı Dursun’un fındık fabrikasında çalışmasını, burada Güllü ile tanışmasını ve sonunda Temel Reis’in motorunun bir tayfası olarak yaşadıklarını geride bırakarak geldiği gibi sessizce gidişinin romanıdır “Karadeniz’in Kıyıcığında”. (1)

7 Temmuz 1993 tarihinde kaybettiğimiz Rıfat Ilgaz’ı rahmetle anıyorum.

-----------

Karadeniz’in Kıyıcığında / Rıfat Ilgaz  / 16. Baskı

Çınar Yayınları / (0212) 243 17 04  / www.cinaryayinlari.com

Etiketler :
, , , , ,
Diğer Yazıları

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum