TEMMUZ BEKLENTİSİ
...
Enflasyon ve hayat pahalılığı çalışanları, emeklileri, esnaflarımızı zor durumda bıraktı. Bu sebeple gözler TÜİK’in Temmuz başında açıklayacağı Haziran ayı enflasyon oranına ve maaşlara yapılacak Temmuz zammına çevrildi. Hükümetin 2022 yılı bütçesi altı ayda bitti. Hükümet TBMM’ne ek bütçe gönderdi. Çalışan ve emeklilerin artış beklentisi için gerekli olan ödenek bu ek bütçeye konulacak.
Bir yıl önce 7 TL olan motorinin fiyatı 30 TL oldu. Artış oranı % 315.
Mazot, benzin, doğalgaz, elektrik fiyatındaki artışlar her şeyi etkiliyor. Köylü, tarlasını ekip üretmek için traktörüne mazot koymak zorunda. Nakliyeci Antalya’dan, Mersin’den aldığı sebze ve meyveyi İstanbul’a, Ankara’ya, diğer tüketim noktalarına götürmek için aracına akaryakıt koymak zorunda.
TÜİK’in %73, ENAG’ın 160 olarak açıkladığı enflasyonu vatandaş marketlere girdiğinde karşılaştığı etiketlerde veya aracına benzin, motorin almak için gittiği benzin istasyonlarında hissediyor. Bu yüzden aileler mecburen yaptıkları harcamalarda bazı şeylerden vazgeçiyorlar. Artık orta gelirliler için ev ve araba almak hayal oldu. Konut fiyatları büyük şehirlerde milyonlarla ifade diliyor. Kastamonu’da bile yeni yapılan konutlarda 3+1 bir konut fiyatı 1 milyonu geçti. Kastamonu’da emlakçılık yapan bir arkadaşımız konut kiralarının da semte ve evin yenilik durumuna göre bin ile bin beş yüz TL arasında değiştiğini söylüyor. Yapılan bir araştırmaya göre 1+1 konutların ortalama kirasının İstanbul’da 6 bin, Ankara’da 3 bin 60, İzmir’de 3 bin 200 TL’ye yükseldiği artış oranının da %158 olduğu ifade ediliyor. Bu arada kiraların aşırı yükselmesi sonucunda hükümet aldığı kararla kiralardaki artış oranını %25 olarak sınırlandırdı. Ev sahipleri ile kiracılar arasında büyük sıkıntılar yaşanıyor.
Geçtiğimiz hafta gittiğimiz bir zincir markette bir yıl önce 50 TL’ye aldığımız 950 gramlık bir tereyağının fiyatının 147 TL olduğunu, AOÇ’nin 1 litrelik süt fiyatının bile 20.90 TL olduğunu, süt mamüllerindeki artış oranlarının da tereyağı fiyatı ile aynı oranda olduğunu söyleyebilirim. Bazı marketlerde de satılan bazı ürünlerde sınırlama geldi. Ürünü istediğiniz kadar değil, belirli adet veya kilogram olarak veriliyor.
Bir araştırmada: “2022 yılında ekonomik durumunuz ne şekilde değişti.” sorusu yöneltilmiş. Buna göre Türkiye genelinde %33.5 “çok fakirleştim”, %32.5 “fakirleştim”, %25.5 “aynı kaldım”, %6.5 “zenginleştim”, %2 ise “çok zenginleştim” cevabını vermiş. Hâlâ 1,5 milyon emeklinin 2.500TL maaş aldığı, asgari ücretin açlık sınırının altında olduğu ülkemizde yukarıda vatandaşlarımızın verdiği cevaplar yadırganmamalı…
2022 yılının ilk beş ayında 47 bin esnaf iflas etmiş. Geçtiğimiz mayıs ayına göre de esnaf iflaslarındaki artış %113 olmuş. Özelikle kira ve elektrik fiyatlarındaki artışlar esnafın belini büküyor.
Tarım politikaları ise çökmüş durumda. Tarımsal girdi enflasyonu nisanda yıllık bazda %117 ile rekor kırdı. Üreticinin maliyeti rekor miktarda artıyor amma üreticinin ürettiği malı istediği şekilde satmada zorluk çekiyor. Örnek verecek olursak; limon üreticisi 25 kuruşa limonu satacak adam bulamıyor, kızgınlıktan ağaçlarını kesiyor. Ama çelişkiye bakın ki o köylünün 25 kuruşa satamadığı limon, büyük şehirlerdeki marketlerde 10 TL’ye satılıyor. Girdilerin yüksekliği sebebiyle üreticiler tarlalarını ekemiyor, köylerini terk edip şehirlere göçüyorlar. Çok köyümüzde tarım yapacak insan kalmadı. Bizim köylerimizdeki tarlalar boş dururken yetkililerden Sudan, Venezuela gibi ülkelerde arazi kiralanarak üretim yapılacağı açıklaması yapılıyor! Kurban Bayramı’nın yaklaşmasıyla kurbanlık hayvanlar büyük şehirlere getirilmeye başlandı. Bir büyükbaş kurbanlık hayvanın fiyatının 15 bin TL ile 60 bin TL arasında değiştiği ifade ediliyor.
Türkiye’nin bazı yerlerinde 220 gram ekmeğin fiyatı 5 TL oldu. Ekmeğe bir yılda gelen zam %150’yi buldu. İnsanlar halk ekmek büfelerinden ucuz ekmek alabilmek için uzun kuyruklar oluşturuyor.
Emekli, memur, işçi pür dikkat temmuz ayı artışını bekliyor. Temmuz ayı ile başlayacak bu altı aylık dönemde Eylül ayı geldiğinde okullar açılacak. Kış gelecek ve yakıt giderleri bütçe açıklarını büyütecek. Ülke insanının gelirleri arasındaki makas gün geçtikçe açılıyor. İnsanlarımızın %81’i “hayat standartlarım azaldı” derken, %8.6’sı “aynı kaldı”, %6,5 oranındaki insanlarımız ise “hayat standardım arttı” cevabını vermiş. Hükümetin görevi bu rakamlardaki olumsuzlukları gidermek, insanlarımızın çoğunluğunun hayat standardını yükseltmektir.
İnşallah Temmuz ayı insanımıza güzel haberler getirir, vatandaşlarımızın gelecek kaygısı duymadan mutlu bir yaşantıya kavuşmalarına vesile olur, işçinin, memurun, emeklinin temmuz beklentisi boşa çıkmaz.
YAZIYA YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.