Halil Serdar Bıyıklı’nın eseri; “Kût’ül Amâre’den Adatepe’ye”

...

Hali Serdar Bıyıklı; 1956 yılında Daday’da doğdu. 1979 yılında Ankara Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Resim-İş Bölümü’nden mezun oldu. Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı kurumlarda idareci ve öğretmen olarak görev yaptı. “Miralay Halit Akmansu” ve “Daday Kültür Sanat Turizm” yayınlanmış eserleridir. Daday ilçemizin kültürel değerlerinin araştırılıp, tanıtılmasında önemli çalışmalar yapmış; açtığı resim sergileri, verdiği konferanslar, katıldığı fuarlar yanında kazandığı ödüllerle de Daday’ın sosyal hayatında önemli rol oynamıştır.

“Kût’ül Amâre’den Adatepe’ye”; Halil Serdar Bıyıklı’nın yeni romanın adı… Bıyıklı: “1912’de Balkan Harbi ile başlayıp, 1922’de Başkomutanlık Meydan Muharebesi’yle son bulan, Osmanlı Devleti’nin yıkılıp Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulmasının kilometre taşlarının dizildiği onlarca savaşın ibret verici hikâyesi… Dadaylı Halit, Cideli Rıza, Dadaylı Hakkı, Bartınlı Hamit ve isimsiz on binlerce kahramanla, onların geride bıraktıkları; ailelerinin yokluk, sefalet, hastalık, ihanet ve kahramanlık öyküleri… Tarihten ders almazsak, tarih bizden intikam alır…” diyor.

Alp Yürek, çocukluğunda dedesinin anlattığı kahramanlık hikâyeleriyle büyümüştür. Bir gün evlerine hırsız girer. Hırsız, çeyiz sandığındaki köstekli cep saatini de çalmıştır. Annesi Züleyha çok üzülür. Zira bu saatin aile için manevi bir değeri vardır. Babaannesi Firuze’nin kayınbabası Halil, cepheye giderken oğlu Hakkı’ya bu saati hatıra olarak vermiştir. Hakkı, Kût’ül Amâre Muharebesi’den sonra yapılan savaşlarda Bağdat’ın batı istihkâmlarında hastalanmış, daha sonra da kaldırıldığı sahra çadırında 1917 yılının son ayında şehit olmuştur. Hakkı’nın anıları saklıydı. Hakkı’nın hemşerisi ve komutanı Binbaşı Halit, üç yıl sonra Hakkı’nın şehit haberini; kınalı, oyalı tülbende sarılı bu köstekli saati memleketine geldiğinde Firuze’ye vermiştir.

Roman, 1914’den başlayıp Cumhuriyet’in ilan edildiği sürece uzanan büyüklerin anılarının Alp Yürek tarafından kaleme alınmasıyla oluşmuştur. “Alp Yürek, yazarın kendisidir.” diyen Bıyıklı, “Keşke bu notları yıllar önce alabilseydim. Bu olaylarla ilgili soruları onlara sorabilseydim.” şeklinde de bir pişmanlığı ifade etmiş oluyor.

Halil Serdar Bıyıklı’yı bu değerli eser için kutluyorum. (1)

-------------------------

Kût’ül Amâre’den Adatepe’ye  / Halil Serdar Bıyıklı

Favori Yayınları / www.favoriyayinlari.com / 0312 417 59 01

 

Etiketler :
, ,
Diğer Yazıları

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum