MEVLÂNA’NIN 749. VUSLAT YILDÖNÜMÜ

...

Mevlâna, bugün Afganistan sınırları içerisinde yer alan Belh şehrinde 1207’de doğdu. “Ölümümüzden sonra mezarımızı yerde aramayınız. Bizim mezarımız ariflerin gönüllerindedir.” diyen Mevlâna’nın en önemli eseri Mesnevi’dir. 25632 beyitten oluşan Mesnevi, birbirine bağlanan hikâyelerin anlatıldığı gerek yurdumuzda ve gerekse dünyada en çok basılan, en çok okunan tasavvufî bir eserdir. 17 Aralık 1273’de Hakk’ın rahmetine kavuşan Mevlâna’nın Mesnevi’sinde yer alan bir hikâyeyi sizlere sunuyorum:

“Dervişin biri gezerken ayaksız bir tilki gördü, hayrete düştü. “Nasıl yaşar bu hayvan, ne yer ne içer?” diyerek Allah’ın lütfuna hayran oldu.

Derken bir aslan çıkageldi. Ağzında bir çakal taşıyordu. Aslan, avının bir kısmını yedi, doyunca da artanını bırakıp gitti. Tilki artığa doğru sürünerek yaklaştı ve afiyetle yiyip karnını doyurdu. Tilkinin yiyeceğinin ayağına geldiğini gören derviş, kendi kendine: “Bir tilkini rızkını ayağına gönderen Allah, benimkini neden göndermesin?” diyerek çalışmasına gerek olmadığını, bir köşeye çekilip oturabileceğini düşündü ve ekledi: “Allah nasip etmezse, aslan bile gücüne güvenerek yiyecek bulamaz.” Düşündüğü gibi de yaptı. “Rızkım Allah’ın görünmeyen hazinesinden gelir, gayret etmem gerekmiyor.” diyerek beklemeye başladı. Bekledi, bekledi… Fakat ne gelen var, ne giden… Günler geçip gitti. Derviş zayıfladı, eridi bir deri, bir kemik kaldı. Güçsüz ve bitkin bir haldeyken bulunduğu mescidin mihrabından bir ses duydu: “ Ey tembel adam, kendini ayaksız bir tilkiye benzeterek neden miskin miskin oturuyorsun? Kalk, yırtıcı aslan ol. Başkasının artığına göz dikmeyi bırak. Sana yakışan artık yemek değil, artık bırakmaktır. Gücüyle aslan gibi olan başkasından yiyecek bekler mi? Haydi kalk, kollarını sıva. Çalış ve rızkını kazan. Hem kendin ye, hem de muhtaçlara yedir. “Ey genç insan! Yaşlıya yoksula yardım elini uzat. “Elimi tutun.” diyerek başkasına el uzatma. Allah, başkasının mutluluğu için çalışanın yardımcısıdır. Çalışmayan insanın kafasında beyin yoktur. Onların başları kuru bir deriden ibarettir. “

Bu hikâyeden çıkartılan mesaj da şudur; “Rızkı çalışmadan beklemek ahmaklıktır. Allah, çalışıp çabalayana verir. Hayatta başarılı olmak için çalışmanın gereklerini yerine getirmek, teşebbüsçü olmak, önümüze çıkan fırsatları isabetlice değerlendirmek gerekir.” (1)

749. vuslat yıldönümünde Mevlâna’yı rahmetle anıyor ve yazımı O’nun aşağıdaki sözüyle bitiriyorum:

“İnsanın en hayırlısı, insana faydası olandır.”

MESNEVİ’DEN HİKÂYELER – SİNAN YAĞMUR

Karatay Akademi Yayınları

Fevzi Çakmak Mahallesi             

Menemen Sokak No:34 Karatay/ KONYA

Tel: 0332 342 58 44 Fax: 0332 342 58 45

www.karatayakademi.com

 

Etiketler :
, , , ,
Diğer Yazıları

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum