ZİYA GÖKALP

...

“Ziya Gökalp, 1876’da Diyarbakır’da doğdu. İlköğrenimini Diyarbakır’da yaptı. 1890 yılında askeri okula girdiyse de babasının ölümü üzerine bu okulu bırakıp Mülkiye’ye kaydoldu. Burasını bitirdikten sonra da Baytar Okulu’na giren Gökalp, politik nedenle tutuklandı. 1908’de sonra İttihat ve Terakki Cemiyeti ile ilişki kurdu.  Diyarbakır’a dönerek Peyman ve Dicle adında iki gazete çıkardı. Ali Canip ve Ömer Seyfettin’le birlikte çıkardıkları Genç Kalemler dergisinde makale ve şiirler yazdı. İstanbul Üniversite’sinde sosyoloji dersleri verdi. Türkçülükle ilgili şiir ve makalelerinin yer aldığı Yeni Mecmua ve Küçük Mecmua dergilerini yayınladı.   1918’de Malta’ya sürgüne gönderildi. Daha sonra Ankara’ya çağrılarak Telif ve Tercüme Encümeni Başkanlığı’na getirildi. Atatürk’ün ısrarı üzerine Diyarbakır Milletvekilliği’ni kabul etti ve Anayasa Encümeni’nde görev aldı. 25 Ekim 1926’de İstanbul’da vefat etti.

Fikir hayatımızın en önemli simalarından olan Gökalp, Türkçülük ülküsünün öncüsü ve kurucusudur. Şiirlerinde ve yazılarında kullandığı dille Türkçe’nin zenginleşmesine ve özleşmesine öncülük etmiştir.”

“Kızıl Elma, Yeni Hayat, Altın Işık” şiir kitaplarıdır. “Türkçülüğün Esasları, Türk Töresi, Türkleşmek- İslâmlaşmak- Muasırlaşmak, Türk Medeniyeti Tarihi Ziya Gökalp’ın ilmi eserleridir.(1)   

Gökalp, Malta’da sürgünde bulunduğu sırada işgal kuvvetleri ile işbirliği yapan vatan haini Ali Kemal’in kendisi için Kürt dediğini duyunca ona aşağıdaki şiirle  cevap vermişti:

“Ben Türk’üm diyorsun, sen Türk değilsin!

Ve İslâm’ım diyorsun, değilsin İslâm!

Ben, ne ırkım için senden vesika,

Ne de dinim için istedim ilâm!

 

Türklüğe çalıştım sırf zevkim için,

Ummadım bu işten asla mükâfat!

Bu yüzden bin türlü felâket çektim,

Hiçbir an esefle demedim: Heyhat!

 

Hatta ben olsaydım: Kürt, Arap, Çerkez;

İlk gayem olurdu Türk Milleti;

 Çünkü Türk kuvvetli olursa, mutlak,

Kurtarır her İslâm olan milleti.

 

Türk olsam olmasam ben Türk dostuyum;

Türk olsan olmasan, sen Türk düşmanı!

Çünkü benim gayem Türk’ü yaşatmak,

Seninki öldürmek her yaşatanı!

 

Türklük hem mefkûrem, hem de kanımdır:

Sırtımdan alınmaz, çünkü kürk değil!

Türklük hadimine Türk değil diyen,

Soyca Türk olsa da piçtir, Türk değil!” (2)

 

Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşuna fikirleriyle ilham veren; “Türkçülük, Türk Milletini yükseltmek demektir.” diyerek millî ülkünün temellerini atan, çok sayıda Türkçü, milliyetçi nesillerin yetişmesine fikirleriyle öncü olan Ziya Gökalp’ı vefatının yıldönümünde rahmetle anıyorum. Mekânı cennet olsun…

(1) Hamasi Türk Şiiri / Fahri Ersavaş   /  0216 360 78 18

(2) Ziya Gökalp / Hasan Tuncay  / Toker Yayınları

Etiketler :
, , , , , , ,
Diğer Yazıları

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum