YÜKSEK MİMAR AYŞE NUR YÜCEL’İN ESERİ: CANDAROĞULLARI BEYLİĞİ VE MİMARİSİ ( CAMİLER)

...

“Yüksek Mimar Restorasyon Uzmanı Ayşe Nur Yücel, 1991 yılında İzmit, Kocaeeli’nde dünyaya geldi. İlk ve orta öğrenimini İzmit’te tamamlayan yazar, 2016 yılında Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Bölümü’nden mezun oldu. Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Mimari Koruma- Restorasyon programındaki yüksek lisans eğitimini 2020 yılında tamamladı. Halen Kocaeli Üniversitesi Mimarlık Ana Bilim Dalı’nda doktora eğitimine devam etmektedir.

 Kültürel varlıkların korunması ve değerlendirilmesinin, toplumsal bellek için anlam ve önemini bilen yazarımız Ayşe Nur Yücel, evli bir kız çocuğu annesidir.”

Kastamonu Belediye Başkanlığı Kültür Yayınları arasında yayınlanan eser Belediye Başkanı Op. Dr. R. Galip Vidinlioğlu’nun önsözüyle başlıyor. Vidinlioğlu: “Candaroğulları Beyliği’nden bize kalan bu kültür mirasını, siz değerli kültür sevdalılarıyla paylaşmak ve korumak bizim için görevdir. Umuyorum ve diliyorum ki aynı inanç ve şuur ile yaptığımız çalışmalar, gelecek nesillerimizin menziline ışık tutacaktır.” diyor.

Yazar, giriş bölümünde: “Candaroğulları dönemi diğer dönemler gibi Kastamonu’ya değer katan bir dönemdir. Bu dönemin mimarisi hakkında yapılan çalışmalar yok denecek kadar azdır. Bu alanda çalışmaların bulunmaması yapılara yanlış müdahalelerin yapılmasına ve bakımsız kalan yapıların yok olmasına neden olmuştur. Bu yapılarımıza sahip çıkmamız ve gelecek kuşaklara aktarmamız gerekmektedir.”diyor.

 Eserde ana konuya geçilmeden önce Candaroğulları’nın tarih sahnesine çıkması ve bu dönemdeki hükümdarlar ile Candaroğulları dönemindeki sosyal ve ekonomik yapı; ilmi, kültürel faaliyetler hakkında bilgi veriyor.

Eserin ana konusu olan “Candaroğulları Dönemi Cami Mimarisi” başlığı altında: Camilerin biçimlendirilmesindeki çevresel faktörler, sosyal faktörler ve o döneme ait camilerdeki plan elemanları hakkında bilgi verilmesinden sonra Kastamonu Candaroğulları camileri hakkındaki detaylara giriliyor. Yazarımızın Candaroğulları dönemine ait tesbiti yapılan ve bilgi verilen camilerimizin sayıca çok fazla olması ilimizin kültürel varlıklarının zenginliği açısından adeta göz kamaştırmaktadır. Yapımları Candaroğulları Beyliği dönemine ait camilerin dökümü eserde şu şekilde verilmiş:

KASTAMONU MERKEZ CAMİLERİ:

Aktekke Mahallesi İbrahim Bey Camisi,

Duruçay Halil Bey Camisi,

Akmescit Mahallesi Hamza Ağa Camisi,

Honsalar Mahallesi’ndeki Honsalar Camisi,

Yavuz Selim Mahallesi’ndeki İbn-i Neccar Camisi,

İsfendiyar Mahallesi’ndeki İsfendiyar Camisi,

İsmailbey İmareti’ndeki İsmailbey Camisi,

Kasaba Köyü Mahmutbey Camisi,

Hacımuharrem Köyü Mehran Camisi,

Hisarardı Mahallesi Musa Fakih Camisi,

Kasaba Köyü Saray Camisi.

İLÇE  CAMİLERİ:

Daday İlçesi Alipaşa Köyü (Honsalar) Ali Paşa Camisi,

Daday Ömürler Mahallesi Bolatlar Köyü Camisi,

Devrekâni İlçesi Çontay Köyü Akmescit Devire Hatun Camisi,

Devrekâni Çayırcık Köyü Kapu-i İsmail Bey Camisi,

Devrekâni Kurt Köyü Çirişoğlu Camisi,

Devrekâni İsmailbey Mahallesi İsmailbey Camisi,

Seydiler İlçesi İncesu Köyü Uruz Bey Camisi,

Araç İlçesi Küre-i Hadid Camisi ( Yakın zamanda caminin bulunduğu yer Karabük Eflani İlçesi Demirli Köyü’ne bağlanmıştır.)

Araç İlçesi Çay Mahallesi Kötürüm Beyazıd Camisi,

Taşköprü Çaycevher Köyü Akçakavak Kasım Bey Camisi,

Taşköprü Kornapa Köyü Camisi.

Ayşe Nur Yücel,  eserin sonuç bölümünde: “Kastamonu kültürel zenginliklerinin bir parçası olan Candaroğulları dönem camileri yitirdiğimiz tarihi yapılarımızdan olmamalıdır. Bunun için bu yapıları korumalı, gelecek kuşaklara en özgün şekilde aktarmalı ve günlük hayata kazandırılmaları konusu önemli bir sorun olarak ele alınmalı ve bunun için çözüm yolları aranmalıdır.”diyor.

Ayşe Nur Yücel’i bu değerli çalışması için kutluyorum. İnşallah O’nun dileği yerine gelir,  ata mirası eserlerimiz yeterli ilgiyi görür ve bu eserler en iyi ve özgün şekilleriyle gelecek nesillere aktarılır.

Eserin Kastamonu Belediye Başkanlığı Kültür Yayınları arasında basılmasını sağlayıp kültür dünyamıza kazandıran Belediye Başkanımız Op. Dr. Galip Vidinlioğlu’na da Kastamonu halkı adına teşekkür ediyorum.(1)

-------------------------------------

(1)Candaroğulları Beyliği ve Mimarisi ( Camiler)

Yük. Mimar Ayşe Nur Yücel

Kastamonu Belediye Başkanlığı Kültür Yayınları

Etiketler :
, ,
Diğer Yazıları

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum