DEPREM FELÂKETİ

...

6 Ocak 2023 tarihinde ülkemiz büyük bir deprem felâketini yaşadı. 7.7 şiddetindeki depremin merkezi Kahramanmaraş Pazarcık’tı. Fakat deprem o kadar büyüktü ki depremden on ilimiz etkilendi. İnsanlar depreme saat 04.17’de uykuda yakalanmışlardı ve kışın en şiddetli günleri yaşanıyor, kar yağışı ve aşırı soğuklar insanların hayatına büyük etki yapıyordu. İnsanlarımızın bir kısmı yıkılan yapıların altında; kurtulanlar ise eksi beş-on derece soğukta ve kar altında şaşkın, çaresiz kaldılar.

Depremin ilk günü günün aydınlanmasıyla birlikte felâket bütün açıklığıyla ortaya çıktı. Açıklamalara göre altı bin bina yıkılmıştı. İllere ulaşım, yollar hasar gördüğü için sağlıklı bir şekilde sağlanamıyordu. Bu sebeple felâket bölgesine gitmek isteyen arama kurtarma ekipleri ve yardım konvoyları yollarda uzun süre beklemek zorunda kaldılar. Oysa ki enkaz altında kalan insanların bu soğukta uzun süre beklemeye tahammülleri yoktu… Haberleşme yapılamıyor, illere doğalgaz ve elektrik verilemiyor; fırınlar çalışmadığı için ekmek ve su sıkıntısı çekiliyordu.

İnsanlarımız daha depremin şokunu atlatamamıştı ki saat 13.24’de Elbistan merkezinde 7.6 şiddetinde ikinci bir deprem daha yaşandı. İlk depremde hasar gören binalar da bu ikinci depremde yıkıldı.

18 bin insanımızı kaybettiğimiz Marmara depreminde felaketin boyutu büyük olsa da, mevsim yaz olduğu için günler sonra da enkaz altından insanlar kurtarılmıştı. Bugün yaşadığımız depremde ise havaların aşırı soğukluğu sebebiyle felakete uğrayanların vakit kaybetmeye tahammülleri yoktur. Zira arama kurtarma konusundaki gecikmeler insanları donarak ölmelerine sebep olacaktır.

Felâketin büyüklüğü milletimizin zor günlerde birlikte olmasını sağladı. İnsanlarımız kenetlenerek gerek arama-kurtarma çalışmalarına yardımcı olmak ve gerekse zorda kalan insanlara yardım malzemesi yollamak için seferber oldular. Ayrıca 65 ülke, ülkemize yardımlarda bulunmak için girişimlerde bulundu. Azerbaycan, 460 kişilik kurtarma ekibini ve bir sahra hastanesini deprem bölgesine yollayan ilk ülke olarak kardeşliğini gösterdi.

Depremin ortaya çıkardığı bir gerçek ise, bazı kamu binalarının hasar görmesi veya yıkılmasıydı. Özellikle on şiddetindeki depremde bile zarar görmemesi gereken otoyollar ve karayollarının, havaalanlarının zarar görmesiydi.

İnşallah ilk şaşkınlığın geçmesi ve aksayan hususların giderilmesiyle kurtarma çalışmalarına hız verilecek, yardımlar halka daha sağlıklı bir şekilde ulaştırılabilecektir.

10 ilde 3 ay olağanüstü hal ve bir hafta yurt genelinde yas ilan edildi.

Allah, devletimize güç-kuvvet versin; deprem riskine ve olumsuz hava şartlarına rağmen hayat kurtarmak için çaba sarf eden, fedakârca çalışan arama kurtarma ekiplerine yardımcı olsun.

Yazımızın yazıldığı saatlerde can kayıplarının 3549 olduğu açıklanmıştı. Kaybettiğimiz insanlarımıza Allah rahmet eylesin, yaralılara acil şifalar dilerim. Milletimize başsağlığı ve sabır dilerim…

Etiketler :
, , , ,
Diğer Yazıları

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum