BODRUM (Gezi Yazısı)

...


“Cevat Şakir, Resimli Ay dergisinde çalışıyordu. “Hapishanede idama mahkûm olanlar bile bile asılmaya nasıl giderler?” Başlıklı bir öykü yazmıştı. Dört asker kaçağının son günlerini anlatıyor, asker kaçaklarının idama mahkûm edilmesini eleştiriyordu. Yargılandı. “Memlekette silahlı isyanların yaşandığı dönemde, asker kaçaklarını savunarak, askerleri isyana teşvik etmekten” suçlu bulundu. Üç yıllığına Bodrum’a sürüldü. Bu sürgün Cevat Şakir’i cezalandırmayı amaçlıyordu ama Halikarnas Balıkçısı’nın doğmasına vesile oldu. Çünkü, sürgün cezasını tamamladıktan sonra Bodrum’dan ayrılmadı. Bodrum’un antik çağlardaki ismi Halikarnas’ı mahlas olarak benimsedi, yöreyi yazmaya başladı:

“Yokuş başına geldiğinde

Bodrum’u göreceksin

Sanma ki sen, geldiğin gibi gideceksin

Senden öncekiler de böyleydiler

Akıllarını hep Bodrumda bırakıp gittiler”

diyen Cevat Şakir, sadece bir yazar değildi. Süngerciydi, balıkçıydı, bahçıvandı, rehberdi. Mavi Yolculuk’un babası oldu. İnsanlarımızı, denizimizi duyguyla, mitolojiyle harmanladı. Çevre bilincinin öncü yazarı oldu.” (1)

1973 yılında vefat eden ve aşık olduğu Bodrum’a defnedilen Halikarnas Balıkçısı’nın yazdığı eserlerle Türkiye’ye tanıttığı ve meşhur ettiği Bodrum, bugün kış aylarında 200 bin, yaz aylarındaki 1 milyon nüfusu ile sadece Türkiye’nin değil, dünyanın en gözde turizm merkezlerinden birisi. Muğla’nın 13 ilçesinden birisi ve bu ilçelerin en büyüğü, sayısız koylardan meydana gelmiş bir yarımada olan Bodrum’un “Bodrum-Milas Havaalanı” adını taşıyan havaalanı Bodrum’a 32 kilometre mesafede.  Bodrum; Muğla’ya 111, Marmaris’e 165, Fethiye’ye 234, İzmir’e 242, Ankara’ya 726, İstanbul’a 705 kilometre uzaklıkta.

Bodrum’un yüzde 60’lık alanı ormanlardan oluşuyor. Geçen yıl meydana gelen orman yangınları yurt genelinde büyük üzüntüye sebep olmuştu. Bodrum’un simgelerinden birisi adına şarkılar yapılan begonvil çiçeği, diğeri de Bodrum’un süsü okaliptüs ağaçları.                          

Bu yıl Rusya- Ukrayna savaşı sebebiyle Ukraynalı turistler yok. Ama Rus turistler savaşa rağmen gelmişler. Ukraynalı turistlerin gelmemesi ile oluşan turizmdeki açığı özellikle Almanya ve İngiltere gibi Avrupa ülkelerinden ve değişik Arap ülkelerinden gelen turistler kapatmış. Bodrum adeta bir dünya şehri. Her ırktan, her milletten insana Bodrum’da rastlayabilirsiniz. Turistik tesislerdeki doluluk oranı  yüksek. Paramızın yabancı paralar karşısındaki değerin düşmesi yabancı turistlerin ülkemizi tercih etmelerindeki önemli bir etken. Ülkemiz insanlarının yaşanılan ekonomik kriz sebebiyle önceki yıllara nazaran Bodrum’a daha az sayıda geldikleri de bir gerçek.

Bodrum, bir turizm merkezi olması yanında aynı zamanda bir kültür ve eğlence merkezi. M.Ö 4. yüzyılda yapılmış olan Bodrum Antik Tiyatrosu’nda her akşam ülkemizin meşhur sanatçıları o tarihi atmosfer içinde konserler veriyorlar. Antik tiyatronun kapasitesi 13 bin kişi. Bodrum Kalesi’ndeki  gösteri merkezinde ise genellikle Kültür ve Turizm Bakanlığı’na ait grupların konser ve gösterileri yer alıyor. Bu yaz Bodrum’da kaldığımız iki aylık süre içinde Heredot Kültür Merkezi’nde Bodrum Müzik Akademisi’nin Erol Sayan Şarkıları Konseri’ni, Bodrum Limanı’nda Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin Altın Şarkılar Konseri’ni ve Bodrum Kalesi’ndeki gösteri yerinde Mersin Devlet Opera ve Balesi Orkestrası’nın Akdeniz Esintileri konserini izleme imkânını bulduk. Ayrıca Bodrum’da çok sayıdaki sergi salonunda açılan kişisel ve karma resim sergilerinde yurdumuz ressamlarının eserleri sergileniyor.

Ekonomik kriz bir yıl içinde fiyatları etkilemiş. Geçen yıla göre bu yıl Bodrum’a karayolu ve havayolu ile ulaşım, konaklama ve restoran ve kafelerdeki yeme-içme ücretleri yüzde yüz artmış. Belediyenin şehrin muhtelif noktalarında halkı yüksek fiyatlara ezdirmemek için açtığı insanların oturup bir şeyler içebildiği, bir şeyler yiyebildiği, önündeki plajında ücretsiz olarak denize girebildiği Bodrum’daki en uygun fiyatların olduğu Belediye kafelerde geçen yıl 2,5 lira olan çay fiyatı bu yıl 5 lira; geçen yıl  5 lira  olan Türk kahvesi fiyatı 12 lira, kaşarlı tost fiyatı da geçen yıl 10 lira iken bu yıl 23 lira, Bodrum’un meşhur mandalina gazozu geçen yıl 10 lira iken bu yıl 18 lira olmuş. Şehir içindeki normal restoranlarda kişi başı 100-200 lira arasındaki bir ücret karşılığında karnınızı doyurabilirsiniz. Televizyonlarda sık sık konu edilen çok yüksek ücretlerin ödenerek girilebildiği “beach” denilen ülkemizdeki bir avuç zümrenin yüksek ücretler ödeyerek girebildiği, magazin programlarında her gün arz-ı endam eden meşhurların boy gösterdikleri yerler de Bodrum’da mevcut. Konaklama ücretleri meselâ Eylül ayında beş yıldızlı otellerde dört günlük paket fiyatlar kişi başı 20 bin-6 bin lira arasında değişiyor. Pansiyon veya mütevazi otellerde bile günlük kişi başı fiyatlar 1000-3000 lira arasında.

Bodrum’da yazlık olarak tutulan evlerin aylık kirası bulunduğu yerine göre 10 bin lira ile 100 bin lira arasında değişiyor. Eğer konutu satın almak isterseniz yine konutun bulunduğu yere göre fiyatı 5-10 milyon lira arasında değişiyor. Bodrum’da apartman tipi evler yapılmasına izin verilmiyor. Genelde evler iki katlı.

Bodrum’un en büyük problemi otopark sorunu. Şehir yolları çok dar olduğu için artık günümüzde  araç yükünü kaldıramıyor. Özellikle akşam saatlerinde taksi bulmak büyük problem. Taksi yazıhanelerinde kuyruklar oluşuyor. Bu trafik problemi kendi problemine çözüm üretmiş. Bu çözüm ise motosikletler. Bodrum’da yaşayan herkesin kadın olsun, erkek olsun motosikleti var. Sanıyorum ki Bodrum yurdumuzda en çok motosiklet kullanılan yerlerinden birisi olmuş.

Bodrum’da üç büyük liman ve bir kurvaziyer yanaşma iskelesi, üç de marina var. Bodrum’a bu yıl her gün bir büyük gezi gemisi geliyor. İnsanlar gemiden inerek Bodrum’u geziyorlar. Bodrum’dan her gün Datça ve Yunanistan’ın Kos adasına feribot seferi var. Ayrıca çok sayıda gezi gemisi ile mavi tur yapılabiliyor. Bodrum’un gözde turistik yerleri olan Yalıkavak, Bodrum merkeze 18, Türkbükü ise 19 kilometre uzaklıkta.

Bodrum’a gelen balık tutma meraklıları için özellikle Güvercinlik’ten sabaha karşı çıkılan ve öğleden sonra dönülen olta ile balık tutma turları da düzenleniyor.

1406-1522 yıllarına Sen Jean şövalyeleri tarafından inşa edilen, 33,5 dönüm büyüklüğünde bir alana oturan, en yüksek kulenin deniz seviyesinden 47,5 metre yükseklikte olduğu, Kanuni Sultan Süleyman’ın 1552’de yapılan Rodos Seferi’nden sonra ele geçirilen Bodrum Kalesi, turistlerin en çok ilgi gösterdikleri mekân. İsteyenler gece saatlerinde bile Kale gezisini gerçekleştirebiliyor. Bodrum Kalesi 2016 yılından beri UNESCO dünya miras geçici listesinde bulunuyor. Kale içindeki Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi, Avrupa’da ödüller almış önemli bir müze.

Bodrum’daki Zeki Müren Sanat Müzesi de ilgi gören mekânlardan bir başkası. Ayrıca yöresel pazarlar turistlerin büyük beğenisini alıyor. Bodrum’un zeytini, zeytinyağı ve mandalinası meşhur.

Bu yıl Bodrum tatilimizin son günü 30 Ağustos Zafer Bayramı’na denk gelmişti. Bayram akşamı Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin organize ettiği muazzam bir kalabalığın iştiraki ile gerçekleştirilen yürüyüş ve yürüyüş sonrasında düzenlenen Manga konserine şahit olduk. Büyük bir coşku içinde gerçekleştirilen bu faaliyet gerçekten de takdire şayandı.

Bodrum gezilerimizde bizimle olan eski Kastamonu ve Taşköprü Halk Bankası Müdürü Üstün Berksun ağabeyimizi Bodrum tatilimiz sırasında kaybettik. Mekânı cennet olsun…

Yine Kastamonu’da uzun yıllar ikamet eden, daha sonra da Bodrum’a yerleşen Eczacı Figen Karadeniz-  Hasan Karadeniz çifti, Hasan Bey’in geçirdiği rahatsızlık ve İstanbul’da gördüğü tedavi sebebiyle bir süre Bodrum’da olamadılar. Allah’a şükür Hasan Bey gayet iyi. Kendilerine geçmiş olsun diyor ve Amerika’da yaşayan evlâtlarından dünyaya gelen torunları için de kendilerini tebrik ediyor, yavruya sağlıklı, uzun ömür diliyorum…

Bu iki aylık Bodrum tatilimiz için Bodrum’a gidiş ve gelişimizde kaptanlığımızı üstlenen belediyedeki eski mesai arkadaşım Kadir Kuşoğlu’na da teşekkür ediyorum…

…............................................................................................................................................................................................

(1) Anka Kuşu / Yılmaz Özdil

SİA KİTAP / www.siakitap.com.tr

Etiketler :
, ,
Diğer Yazıları

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum