CİDELİ MAHMUT ÇAVUŞ

...

Çanakkale Savaşı’nda Kastamonu,  2527 şehit vererek Bursa, Balıkesir ve Konya’dan sonra ülke genelinde en çok şehit veren dördüncü il oldu.  Kastamonu ilçelerinin Çanakkale Savaşı’ndaki şehit dağılımında da Araç 406 şehitle ilk sırada yer aldı. Araç’ı 399 şehitle Cide, 330 şehitle Taşköprü, 248 şehitle Tosya ve 249 şehitle Daday takip etti.

Bu yazımızın konusu, Cideli 399 şehidimizden birisi olan Cideli Mahmut Çavuş’la ilgilidir:

“İngiliz ve Fransız donanması, irili ufaklı 407 parça gemi ile Çanakkale Boğazı’na 18 Mart 1915 günü sabahı girmeye başladı. Bir gün önceden mayın tarama filoları ile Boğaz sularını mayınlardan temizlemişlerdi. Ama bir şeyi unutmuşlardı. O da Türk’ün “Vatan sevgisi imandandır.” inancı idi. Nusret Mayın Gemisi, gece sabaha kadar, karanlık koya modası geçmiş ve elinde kalan 26 mayını sessizce döküvermişti…

Her zaman mayınlar, Çanakkale Boğazı’na, akıntıya dik olarak döşendiği halde, bu sefer akıntıya paralel bir hat meydana getirilmişti. İşte bu sistem, Batı kuvvetlerini hezimete uğratmaya yetti. Birbiri ardına en modern zırhlılarını kaybetmeye başladılar. Seddülbahir ve Kilitbahir tabyalarındaki eski model toplarımız, bu mağrurları birer birer Boğaz’ın dibine gönderdi…

Tabyalardan birinde görevli Cideli Mahmut Çavuş, attığı gülle ile Fransız Bouvet zırhlısını vurdu.  Akabinde aynı tabyaya düşen bir mermi, Mehmet Çavuş’un iki bacağını birden kopardı. Çok kan kaybediyordu. Mehmet Çavuş’u geriye ilk yardım yerine çekerlerken, tabyadan bir neferin “ Keferenin gemisi batıyor.” diye bağırması duyuldu. Mahmut Çavuş, kendisini taşıtan kumandanına “ Allah için beni yukarı çıkartın.” diye yalvardı. Durumu çok ağırdı. Kumandanı Mahmut Çavuş’un bu yalvarmasını O’nun son arzusu olarak kabul etti ve arzusunu yerine getirdiler. Mahmut Çavuş, attığı gülle ile vurduğu Bouvet’in batışını tatlı bir tebessümle seyretti ve Kelime-i Şehadet getirerek ruhunu teslim etti. (1)

Cideli Şehit Mahmut Çavuş, attığı gülle ile Batılıların en önemli gemilerinden birisi olan Bouvet’i 639 kişilik mürettebatı ile Çanakkale Boğazı’na gömerken “Çanakkale Geçilmez.” sözünü bütün dünyaya söyleten kahramanlardan birisi olmuştu.

Çanakkale Zaferi’nin yıldönümünde yazımıza konu olan Cideli Mahmut Çavuş ve bütün Çanakkale Savaşı şehitlerimizi;   dünyaya Çanakkale geçilmez dedirten başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere bütün gazilerimizi rahmetle anıyorum. Mekânları cennet olsun.

 

(1) Kastamonu’nun Çanakkale Kahramanları  / Hüseyin Akın

Yarımada Yayınları  

İletişim: (0212) 631 77 05 - 631 75 22 / www.yarimada.com.tr

Etiketler :
, ,
Diğer Yazıları

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum