30 AĞUSTOS ZAFERİNİN 100. YILDÖNÜMÜ
...
30 Ağustos Zafer Bayramı’nın 100. yıldönümünü kutluyor ve millet olarak büyük bir gururu yaşıyoruz.
“Başkumandan Gazi Mustafa Kemal Paşa, bir yok etme meydan muharebesi yapmak, düşmanın çok duyarlı olan yerine, çabuk ve kesin bir sonuç alacak şekilde vurma kararına vardı. Temmuz ayının sonlarına doğru hazırlıklar ilerledi, 15 Ağustos 1922’de hazırlıklar tamamlandı. Gazi, 20 Ağustos 1922’de Ankara’dan Akşehir’e gelerek 26 Ağustos 1922 Cumartesi sabahı düşmana taarruz emrini verdi. Çok başarılı topçu ateşini piyadenin taarruzu takip etti. Daha ilk saatlerden itibaren düşman mevzilerine girildi. Düşmanın müstahkem mevzileri yarıldı. Düşman, mevzilerini terk ederek kuzeye kaçmaya mecbur edildi. 30 Ağustos 1922 günü düşman ordusunun asıl büyük kısmı dört tarafından sarılarak Dumlupınar’da Mustafa Kemal Paşa’nın ateş hatları arasında bizzat idare ettiği Başkomutanlık Meydan Savaşı’nda tamamen yok edildi veya esir alındı. Böylece tasarlanan kesin sonuç beş gün içinde elde edilmiş oldu. Gazi, daha sora 1 Eylül 1922 tarihinde “ Ordular, ilk hedefiniz Akdeniz’dir. İleri!” diyerek Türk Ordusu’na düşmanı takip edip, Anadolu’dan atması hususundaki yeni görevini bildirdi. Türk Ordusu, 9 Eylül’de İzmir ve 11 Eylül’de Bursa’yı düşman işgalinden kurtardı. 11 Ekim 1922’de imzalanan Mudanya Ateşkes Anlaşması ile savaşa son verildi. 24 Ağustos 1923’de imzalanan Lozan Barış Antlaşması ile de kesin barış sağlanmış oldu.”(1)
Atatürk, 1937’de yaptığı bir konuşmada İstiklâl Savaşı’nı bütün olumsuz şartlara, imkânsızlıklara rağmen kazanan Türk Ordusu ile ilgili şunları söylüyor: “Ordu, Türk Ordusu!.. İşte bütün milletin göğsünü itimat, gurur duygularıyla kabartan şanlı ad. Ordumuz, Türk birliğinin, Türk kuvvet ve kabiliyetinin, Türk vatanseverliğinin çelikleşmiş bir ifadesidir. Ordumuz, Türk topraklarının ve Türkiye idealini gerçekleştirmek için harcamakta olduğumuz sistemli çalışmaların yenilmesi imkânsız teminatıdır.” (2)
Yahya Kemal Beyatlı, “26 AĞUSTOS 1922” başlıklı şiirinde savaşı şöyle anlatıyor:
“Şu kopan fırtına Türk Ordusu’dur ya Rabbî!
Senin uğrunda ölen ordu budur ya Rabbî!
Tâ ki yükselsin ezanlarla müeyyed nâmın
Gaalib et, çünkü bu son ordusudur İslâm’ın.”
Ahmet Kutsi Tecer de “30 AĞUSTOS” başlıklı şiirinde duygularını şöyle dile getirmiş:
“Ne var bu dünyada sana yakışan
Alnında bir zafer sabahı kadar,
Sen Mehmetçik, söyle büyük kahraman
Sana zafer kadar yakışan ne var?
Her yıl bugün olur, Otuz Ağustos,
İçime bir zafer havası dolar.
Başlar dimdik, gözler çelik, yüzler pos,
Bayrak imil imil, geçer ordular.”
Yüce Türk milletinin ve değerli hemşerilerimin, 100. yıldönümünde 30 Ağustos Zafer Bayramı’nı kutlar, İstiklâl Savaşı’nda bizim bu topraklarda hür olarak yaşayabilmemiz için şehit ve gazi olan başta Mustafa Kemal Atatürk ve silâh arkadaşları olmak üzere bütün atalarımıza minnet ve şükran duygularıyla anıyor, yüce Allah’tan rahmet niyaz ediyorum.
----------------------------
Türk İnkılâp Tarihi - Prof. Dr. Hamza Eroğlu
Millî Eğitim Basımevi- İstanbul 1982
Atatürk’ün Fikir ve Düşünceleri- Prof. Dr. Utkan Kocatürk
Ayyıldız Matbaası A.Ş.- 1971
YAZIYA YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.