MERYEM KOCAOĞLU’NUN ESERİ: İSTİKLÂL YOLU KÜLTÜR ROTASI

...

Meryem Kocaoğlu, 1987 yılında Kastamonu’da doğdu. 2001 yılında Gazipaşa İlköğretim Okulu’nda ilköğretim ve ortaöğretim, 2004 yılında Kuzeykent Lisesi’nde lise, 2010 yılında da İstanbul Üniversitesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. 2010-2013 yılları arasında İstanbul’daki bazı özel şirketlerde projelendirme ve uygulama sahalarında peyzaj mimarı olarak görev yaptı. 2016 yılında Kastamonu’da kendi peyzaj mimarlığı bürosunu kurdu. 2018 yılında Kastamonu Üniversitesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü’nde yüksek lisans eğitimi yaptı. 2019-2020 yılları arasında yüksek lisans yaptığı Kastamonu Üniversitesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü’nde öğretim görevlisi olarak ders verdi. Halen kendi firmasında aktif olarak hizmet vermeye devam etmektedir.

“Peyzaj Planlama Kriterlerine Göre İnebolu- Kastamonu İstiklâl Yolu Kültür Rotası’nın Değerlendirmesi” isimli hazırlamış olduğu yüksek lisans tez çalışmasını Kastamonu Ticaret ve Sanayi Odası’nın desteğiyle  kitap haline getirerek Kastamonu kültür hayatına armağan eden Meryem Kocaoğlu, eserin yayınlanmasındaki amacı  şöyle açıklıyor: “Bu çalışma; araştırma alanı olarak seçilen İstiklâl Yolu Kültür Rotası (İnebolu- Kastamonu) arasındaki bölümü ve yakın çevresinin, doğal ve kültürel peyzaj kaynak değerlerinin belirlenmesi, elde edilen verilerin kültür rotası potansiyelinin peyzaj planlama kriterleri açısından irdelenmesi, mevcut potansiyelin korunması, geliştirilmesi ve sürdürülebilirliğinin sağlanmasına yönelik öneriler sunulması amacıyla gerçekleştirilmiştir.”

Kültür rotası kavramı ile Avrupa’daki ve Türkiye’deki kültür rotaları; İstiklâl Yolu Kültür Rotası’nın coğrafi konumu, doğal peyzaj özellikleri, topografik ve jeolojik yapı, toprak ve hidrolojik yapı, iklimsel özellikler, bitki örtüsü ve yaban yaşamı hakkında eserde detaylı bilgi veriliyor.

Halime Çavuş, Hamamcı Kadı Salih Reis, Şehit Şerife Bacı gibi İstiklâl Yolu kahramanları hakkında da bilgi verilen eserde İstiklâl Yolu güzergâhındaki İnebolu, Küre, Seydiler ve Kastamonu merkezi ile ilgili nüfus ve idari yapı, sosyo-ekonomik yapı, ulaşım, geleneksel mimari, tarihi ve arkeolojik değerler de tanıtıyor.

İstiklâl Yolu Kültür Rotası’nın kültürel ve turizm potansiyeli ile bu potansiyelin değerlendirilmesi yanında günlük rota programı hakkında da bilgi veriliyor.

Eserin son bölümünde de İstiklâl Yolu Kültür rotasına ilişkin öneriler sunuluyor.

Bundan kırk yıl önce Kastamonu Valiliği ile Türk Basın Birliği Kastamonu Şubesi’nin yaptığı “Türk Kadını Kastamonu’da Sembolleşmelidir” konulu çalışmanın komisyonun içinde görev almıştım. Kaynakları tararken o zamana kadar duymadığımız “ kışla önünde donarak ölen Türk kadını” ve İstiklâl Yolu’nda yaşanan fedakârlık ve kahramanlık dolu olaylardan etkilenmiştim. Bu olayları bugünün nesillerine aktarmalıyım diye düşünmüş ve bunları hikâyeleştirmiştim. İşte “Şehit Şerife Bacı” ve “İstiklâl Yolu” başlıklı hikâyelerim böyle doğdu. Bu hikâyelerle Allah’a şükür ki Şehit Şerife Bacı’yı, İstiklâl Yolu’nu bu günün nesillerine aktarmaya muvaffak olduk. Artık Şehit Şerife Bacı’yı, İstiklâl Yolu’nu Türkiye’de herkes biliyor. Bu konuda genç yazarlar yeni eserler yazıyor, filmler çekiliyor, yürüyüşler yapılıyor, Şerife Bacı’nın adı yurdun her köşesindeki yerlere veriliyor. İşte ben “İstiklâl Yolu Kültür Rotası” adlı eseri bu konuda yapılmış çok değerli bir çalışma olarak görüyor ve eseri Kastamonu kültür hayatına kazandıran Meryem Kocaoğlu’nu kutluyorum. Ayrıca bu değerli çalışmanın basılmasına katkı veren Kastamonu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı, Yönetim Kurulu ve Meclis Üyelerine de teşekkür ediyorum. (1)

……………………………………………….

İstiklâl Yolu  Kültür Rotası / Meryem KOCAOĞLU

Kastamonu Ticaret ve Sanayi Odası Yayını

Etiketler :
, , , , ,
Diğer Yazıları

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum