CEVDET YAKUPOĞLU VE NAMİG MUSALI’IN ESERİ: CANDAROĞULLARI BEYLERİNİN MEKTUPLARI

...

Cevdet Yakupoğlu 1972’de Kastamonu’da doğdu. 1996’da Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Tarih Bölümü’nü bitirdi. 1996-1999 yılları arasında Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Tarih Ana Bilim Dalı’nda “İsfendiyarbey ve Zamanı” adlı tezi ile yüksek lisansını, daha sonra da  2000-2007 yılları arasında “Kuzeybatı Anadolu’nun Sosyo Ekonomik Tarihi ( 13-15. Yüzyıllar) konulu tezi ile doktorasını tamamladı. 2008 yılında Kastamonu Üniversitesi Fen- Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü’ne Yard. Doç. Dr. Kadrosu ile atandı. 2011 yılında doçent, 2017 yılında da profesör oldu.

Eserin diğer yazarı Namiq Musalı, 1979’da Bakü’de doğdu. Bakü Devlet Üniversitesi Tarih Bölümü mezunudur. 1999-2001 yılları arasında aynı fakültenin Doğu Avrupa Ülkeleri Tarihi Bölümü’nde yüksek lisans yaptı. 2014 yılında Hazar Üniversitesi Tarih ve Arkeoloji Bölümü’nde öğretim üyesi oldu. 2013 yılında doçentlik payesi aldı. 2014 yılından itibaren Kastamonu Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü’nde görev yapmaktadır. 2018 yılında profesör oldu.

Eser, Kastamonu Belediye Başkanı Galip Vidinlioğlu’nun takdim yazısı ile başlıyor: “Çobanoğulları ve Candaroğulları Beylikleri dönemlerini özenle ele alan bu eser, kıymetli misafirlerimizin ve okuyucularımızın başucu kitaplarından birisi olacaktır. Bu denli önemli bir çalışmayla beylikler dönemi Kastamonu tarihinin de aydınlatıldığı düşüncesindeyim.” diyen Vidinlioğlu, eserin önemini dile getiriyor.

Yazarlarımız esere yazdıkları önsözde: “Bu kitabı hazırlamaktaki amacımız beylikler dönemi Kastamonu tarihini baştan sona değin sistemli bir şekilde incelemek olmayıp, Çobanoğulları ve Candaroğulları hanedanlarının diğer Türk devletleri ile resmi yazışmaları üzerine odaklanmaktır.” diyerek eserin yazılış amacını açıklamış oluyorlar.

Eserde beylikler dönemine kısa bir bakış atıldıktan sonra Candaroğulları Beyliği dönemine ait “Gideros Fetihnamesi” ile ilgili bilgi veriliyor.

Candaroğulları Beyi Beyazid ile Sultan 1. Murat arasındaki mektup, Candaroğlu İsfendiyar Bey’in Timurlu Hükümdarı Mirza Şahruk’a yazdığı mektup; Fatih Sultan Mehmet ile Candaroğulları Hükümdarı İsmail Bey arasındaki mektuplaşmalar, İsfendiyar Kasım Bey ile Fatih Sultan Mehmet arasındaki mektuplaşma devrin özelliğini ve bilinmeyenleri gün yüzüne çıkartan özellikler taşıyor. Çobanoğulları ve Candaroğulları beylerine ait 11 adet mektup değerlendirmeye alınmış. Bu mektupları en eskisi 1284, en sonuncusu 1461 tarihlidir. 11 mektuptan 5’i İsmail Bey’le ilgilidir. Kastamonu Beyleri ile en çok yazışma yapan Fatih Sultan Mehmet’tir.

 Prof. Dr. Cevdet Yakupoğlu ve Prof. Dr. Namiq Musalı: “Bu eseri Kastamonu’ya açtıkları mahallelere Türk- İslâm medeniyetinin simgeleri olan camileri, medreseleri, imaretleri, türbeleri, hamamları, çeşmeleri, kervansarayları ve köprüleri kazandıran Çobanoğulları ve Candaroğulları beylerine ithaf ediyoruz.” diyorlar.

Ben de Kastamonu kültürüne kazandırdıkları bu değerli eser için yazarlarımızı tebrik ediyorum. (1)

------------------

Candaroğulları Beylerinin Mektupları /

Prof. Dr. Cevdet Yakupoğlu- Prof. Dr. Namiq Musalı

Matsa Yaynevi / 0312 395 20 54

Etiketler :
, , ,
Diğer Yazıları

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum