SADIK ERİK HOCAMIZDAN YENİ BİR ESER: ANILARLA ANKARA
...
Prof. Dr. Sadık Erik, 1948’de Araç’ın Tuzaklı Köyü’nde doğdu. İlk, orta, lise eğitimini Ankara’da tamamladı. 1966 yılında Kurtuluş Lisesi’ni bitirdi. Ankara Üniversitesi Hacettepe Tıp Fakültesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Biyoloji Enstitüsü’nde yüksek lisans eğitimini tamamlayarak 1971’de biyolog ünvanı ile mezun oldu. Aynı yıl, biyoloji bölümüne asistan olarak atandı. 1975’de botanik alanında doktorasını tamamladı ve 1981’de doçent ünvanıyla öğretim üyeliğine, 1988’de de Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü’nde profesörlüğe atandı. 2015 yılında emekli oldu.
“Ankara Şehir Florası” ile ilgili doktora tezini “ Başkentin Doğal Bitkileri” adıyla kitaplaştırdı. “Kastamonu’nun Anıt Ağaçları”nı üç kitap olarak yayınladı. “Kastamonu Çiçekleri” bir başka eseridir. “Millî Mücadele’nin 100. Yılında İstiklâl Yolu ve Yiğit İnebolu” kitabının editörlüğünü yaptı.
Sadık Erik Hocamız, “Anılarla Ankara” kitabının “Sunuş” yazısında: “Ankara Araçlılar Derneği’nde hemşerilerine saygı ve vefa duygusuyla her ay bir Araçlı’nın hayat hikâyesi dinlenirdi. Bu kapsamda ben de kısa hayat hikâyemi hemşerilerimle paylaşmıştım. Bir gün gözüme bu yazı ilişti. Birden aklıma bu hayat hikâyesini geliştirilmesi fikri doğdu. Bu süreç ilerledikçe bu defa Ankara’da yaşadıklarım gördüklerimi eklemek istedim.” diyor.
Kitapta Sadık Erik Hocamızın hayat hikâyesi yanında Ankara yıllarına ait anılara da geniş şekilde yer verilmiş bu sebeple de kitabın adı “Anılarla Ankara” olmuş.
Sadık Erik Hocamızın Babası Hasan Erik, Kastamonu Taş Mektep’te başlayan öğrenimini Ankara Ulus’taki Sanat Okulu’nda tamamlayınca Zonguldak PTT’sinde göreve başlıyor. Daha sonra da Eskişehir’e tayin oluyor. Babası Eskişehir’e tayin olunca o zamana kadar Kastamonu’da köyde kalan yazarımız ve annesini yanına aldırıyor. Daha sonra da Ankara’ya tayin oluyor. Böylece 1950 yılında itibaren Ankara günleri başlıyor. O zamanlar Ankara’da az sayıda olan apartmanlarda ancak geliri uygun aileler oturabiliyormuş. Bu sebeple Hasan Erik, Kazıkiçi Bostanları’nda tek odalı bir gecekonduyu ev olarak tutabilmiş.
Prof Sadık Erik, çocukluk yıllarına ait hiç unutamadığı bir hatırasını şu şekilde anlatıyor: “Yıl 1953. Kazıkiçi Bostanları’ndan yürüyerek Ulus’taki Sanat Okulu’nun bahçesine geliyoruz. Ama niçin geldiğimizi bilmiyorum. Babam bize bir şey söylemiyor. Yüksek olan okulun bahçesinden aşağı Atatürk Bulvarı’na bakıyoruz. Uzun bir kortej, Atatürk’ün naaşını taşıyan top arabası, farklı ülkelerin askeri kıtaları, Opera Meydanı’ndan Ulus’a doğru yürüyorlar. Ancak o zaman niçin geldiğimizi anlıyorum. Beş yaşındayken Atamızın naaşını görmek bana da nasip olmuş. İyi ki babam bizi de buraya getirmiş. Günümüzde bu okulun önünden geçerken hep o günleri anımsarım. Atamızı naaşı, geçici kabri olan Etnografya Müzesi’nden alınıp, son istirahatgâhı olan Anıtkabir’e doğru yol alıyordu.”
Sadık Erik Hocamızın bu hatırası eminim ki O’nun hayatını ve Atatürkçü kişiliğini çok etkileyen bir hatıra olmuş. Yine o yılların Kazıkiçi Bostanları, O’nun çevreci kişiliğine etki yapmış…
1953 yılında Hasan Erik’e Telsizler Semti’ndeki bir PTT lojmanı tahsis edilir. Böylece Sadık Erik’in “gecekondudan sonra adeta bir köşk gibiydi” dediği yeni bir mekândaki hayatı başlar. Altındağ Yenidoğan semtindeki İhsan Sungu İlkokulu’na kayıt olur. O yıllarda çayır ve düzlüklerden oluşan, çocukların uçurtma uçurdukları Telsizler semti aynı zamanda izine çıkan erlerin dinlenme yeriymiş. “Hiç unutmam, evden küçük su testisine su doldurup bu askerlere bardağı yüz paraya satmıştım.” diyen Sadık Erik, günümüzde o çayırlarda yüksek binaların yükselmesinden de çok üzüldüğünü ifade ediyor.
Sadık Erik Hocamızın okuduğu okullar; sosyal hayatta önemli yer işgal eden: “Cebeci Dörtyol Çay Bahçesi, Kurtuluş Parkı, Hacettepe Parkı, Atatürk Orman Çiftliği, Gençlik Parkı” gibi yerler; “Hocaefendi Sokak’taki Doğan Apartmanı, Mektep Sokak Bahtiyar Apartmanı ve Eşi Müşerref Hanım’la evlendikten sonra taşındıkları Etlik Aşağı Eğlence’deki ev ve Elvankent’te büyük sıkıntılara katlanarak sahip oldukları kendi evi gibi mekânlar; Seksenli yıllara kadar Ankara sosyal hayatında önemli yer işgal eden sinemalar; “19 Mayıs Stadyumu, Hipodrom, Atatürk Kültür Merkezi” gibi Ankaralıların hayatında önemli yer işgal eden yerler ve üniversite yıllarının ve hocalık yıllarının önemli köşe taşı olan Hacettepe Üniversitesi “Anılarla Ankara” kitabında geçmişi bugüne bağlayan ilginç bölümleri barındırıyor.
Bir Kastamonu aşığı olan Sadık Erik Hocamız: “Emekliliğimin son yıllarına doğru ve emekli olduktan sonra yaptığım bu çalışmalarla, Kastamonu’ya olan borcumu ödemiş, önceki yılların ihmallerini gidermiş oluyorum. Bu konudaki çabalarımı halen de sürdürmeye devam ediyorum.” diyerek bir gerçeği de dile getirmiş.
Sadık Erik Hocamızı bu güzel eser için kutluyorum…(1)
-----------------------------------
Anılarla Ankara / Prof. Dr. Sadık Erik
Türkiye Emekliler Derneği Eğitim Yayınları
İletişim: tued@tued.org.tr / 0312 230 34 28
YAZIYA YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.