Arb. Av. Hamit Serdar Yılmaz

Arb. Av. Hamit Serdar Yılmaz

Bilinen oyun-6

...

Küresel sistemin şuanda en önlerde görülen aktörlerden biri Bill Gates’tir. 1955 doğumlu olan Gates henüz on iki yaşındayken özel bir okulda informatik () kurslarına gönderiliyor. Böylece zamanını genellikle bilgisayar yazılımlarına çalışarak geçiriyor. konusunda uzmanlaşarak bir arkadaşıyla 1972'de ilk şirketleri “”yı kuruyorlar. Gates, kurduğu Bil&Melinda Gates Vakfı’yla da, internette vakfın karşınıza çıkan ilk sayfasında da “çeşitlilik içeren küresel bir topluluğun parçası” olduğunu belirterek herkesi buna davet ediyor. Uzunca bir zamandır olan aşı çalışmalarına ilgisi ise dikkat çekici.

Bu manada bir konuşmasında aşı çalışmalarında en umut vadeden projenin Pfizer'a ait olduğunu belirten Bill Gates, vakıf adına söz konusu şirkete ilk yatırımını 2002 yılında yapmış. Gates Vakfı  Alman biyoteknoloji şirketi CureVac'a ise 2015 yılında52 milyon dolar yatırım yapmış. BioNTech’e 55 milyon dolarlık ilk yatırımını ise 2019 yılında  corona  virüs salgınından önce gerçekleştiriyor. Gates Vakfı, görünürde HIV'e karşı piyasadaki tedavi yöntemlerinden daha az maliyetli bir yol bulmaya çalışan VirBioteshnology’e de yatırım yapmıştı. 

Bill Gates Mart 2015'teki bir TED konuşmasında dinleyicilere bir grip virüsü numunesi göstermiş ve zamanımızın en büyük felaketinin buna benzeyeceğini söylemişti.   “Önümüzdeki 10 yılda eğer bir şey 10 milyondan fazla insanın hayatına son verirse bu bir savaştan çok yüksek derecede hızla yayılan bir virüs olur. Hayatı gerçekten tehdit eden füzeler değil, mikroplar olur. Bunun bir nedeni de nükleer caydırıcı silahlara büyük yatırım yapmış olmamız, salgın hastalıkları durdurmak içinse çok az yatırım yaptık. Bir sonraki salgın için hazır değiliz.Bulaşıcı hastalığa yakalandığı halde kendisini iyi hisseden uçağa binmiş  ya da markete gitmiş birinden virüs kapabilirsiniz.Virüsün kaynağı ebola gibi doğal bir salgın olabilir ya da bir biyoterörizm de olabilir.” diyor, “Simülasyonlar yapmamız gerekiyor, savaş oyunları değil bakteri oyunları.” diyerek devam ediyordu. 5 yıl sonra koronavirüs bir sel gibi yeryüzünü kasıp kavurunca, salgını "bir dünya savaşı" diye tanımladı ve "Koronavirüs pandemisi tüm insanlığı virüsle karşı karşıya getirdi." diyerek hamiliğini öne çıkarıyordu.

Bill Gates yeni tarihli diyebileceğimiz bir başka konuşmasında; “Koronadan daha kötü iki şey var: İklim değişikliği ve biyoterörizm. Karşılaşacağımız ölü sayısı pandemide yaşadığımızdan çok daha büyük olabilir. Büyük zararlar vermek isteyen biri bir virüs tasarlayabilir. Bunun bedeli doğal salgından çok daha ağır olur.” şeklindeki açıklamalarıyla felaket tellallığına devam ediyordu. (https://www.youtube.com/watch?v=tkNoF1W4AhU)

Aslında Gates bu konuşmalarında anlayanlar için yaydırılan virüsün niteliklerini dahi açıklamış oluyor, simülasyonlar dahi yaptığını söylemiş oluyor. Bu oluşturulan felaketlerin üzerine yeni bir silah olarak biyoterörizmi ekliyor. Peki biyoterörizm nedir diye baktığımızda ise karşımıza şu tarif çıkıyor: Biyoterörizm kişiler, gruplar veya hükümetler tarafından gerek ideolojik, gerekse politik veya finansal kazanç sağlamak amacıyla hastalık yaratıcı mikroorganizma veya ürünlerinin yani biyolojik silahların insanlarda, hayvanlarda ve bitkilerde hastalık oluşturmak ve ölüme neden olmak amacıyla açık veya gizli şekilde yayılması şeklinde tanımlanabilir. Bu tanımdan yola çıkarak askeri yapılanmaları hedef alan saldırılar “biyolojik savaş”, sivil halkı hedef alan saldırılar ise “biyoterörizm” olarak kabul edilmektedir. Hastalık yaratıcı mikroorganizma veya ürünlerle bildiğimiz kadarıyla Afrika çöllerinde ilgilenen kimse yok. Anadolu’da da toplumun %80’i sadece geçinmenin derdinde. Ortadoğu, Asya ve Güney Amerika ülkeleri ise kendi karışıklıklarıyla meşgul. Dünya gençliğinin ekseriyeti ise sanal uygulamalara mahkum. Dolayısıyla geriye sadece gelişmiş kabul edilen Batılı ülkeler kalıyor.

Ülkemizde sağlık için bir mucize olan zeytin bahçelerinin ve gerçekleşebilecek herhangi bir nükleer kazada veya kasıtlı radyasyon salınımında radyasyonu emerek radyoaktif izotopları yok etmede mucize olanayçiçek tarlalarının yaygın olarak bulunduğu arazileri envanterine katan Gates’in bir merakı da böyle tarım arazileri üzerinde toplanıyor. NBCNEVS’in haberine göre; “Bill ve Melinda Gates, Amerikan tarımına derinden yatırım yapıyor. Milyarder çift, on yıldan kısa bir süre içinde, 18 eyalette 269.000 dönümden fazla, New York şehrinin tamamından daha fazla tarım arazisi biriktirdi. Çiftlik arazisi, tamamı çiftin Kirkland, Washington merkezli yatırım grubu Cascade Investments ile bağlantılı olan bir şirketler grubu aracılığıyla satın alındı… Kamu kayıtları Cascade Investments'in tarım arazilerini ülke çapında en az 22 limited şirketten oluşan bir ağ aracılığıyla satın aldığını gösteriyor. 

Bu konuda görüşü sorulan Montana Eyalet Üniversitesi'nde tarım ekonomisi profesörü Daniel Bigelow; “İnsanların tarım arazilerine yatırım yapmalarının cazibesi, borsaya karşı döngüsel olma eğiliminde olmasıdır. Bu bir riskten korunma stratejisi. Diğer bir deyişle, ekonomi bocalarken, tarım arazilerinin değeri genellikle düşmez.” şeklinde cevap veriyor. (https://www.nbcnews.com/tech/tech-news/mcdonald-s-french-fries-carrots-onions-all-foods-come-bill-n1270033)

Bill Gates’in önde görülen çalışmaları bir hayırseverin gezegeni kötülerden, kötülüklerden, hastalıklardan, felaketlerden kurtarmak için fedakarca çalışmalar mı yoksa kuzu postu giymiş bir kurdun avını tuzağa çekmek için kurduğu pusu mu, bunu zaman mutlaka gösterecektir.

Etiketler :
, , , , , ,
Diğer Yazıları

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum