Kış tahmini

...

Beyaz Avrupalıların, özellikle Anglosaksonların Kuzey Amerika’ya yerleşmelerinden sonra o toprakların yerlisi olan Kızılderililerin rahatları kaçmış; hayatlarında istemedikleri büyük değişiklikler yapmak, geleneklerinin-göreneklerinin bir kısmını ya terk etmek ya da değiştirmek zorunda kalmışlar. Bunun bir yansıması da çocuklarını bir yerden sonra Beyaz Amerikalıların okullarına göndermeleridir.

Kızılderililerin bir geleneği de içlerinden bilge birini belli bir dönem için lider olarak seçip her sorunlarını ona danışmaları, o ne derse ona göre hareket etmeleri imiş.

Kızılderililer bir defasında kendilerine lider olarak Beyaz Amerikalıların okullarında iyi eğitim görmüş Kızılderili bir genci seçmişler. Bu yeni lidere de her şeyi danışıyorlarmış. Bir Kızılderili bu yeni lidere gelecek kışın nasıl geçeceğini sormuş. Çünkü ona göre hazırlık yapacakmış. Bu genç lider, Kızılderililerin bu konudaki geleneksel bilgilerinden habersiz olduğu için, “Kış kışlığını yapar” gibi yuvarlak bir cevap vermiş. Kızılderili de ona göre normal bir kış hazırlığı yapmaya başlamış.

Lider, modern eğitim aldığı için doğrusunu öğrenmek için meteorolojiyi arayıp gelecek kışla ilgili bir tahminlerinin olup olmadığını sormuş; oradan iyi bir kış bekledikleri cevabını almış. Genç lider bunun üzerine bir duyuruyla bütün Kızılderililerin soğuk bir kışa göre hazırlanmalarını istemiş. Kızılderililer de harıl harıl odun vb. yakacak toplamaya başlamışlar.

Lider birkaç hafta sonra meteorolojiyi yeniden arayıp yeni bir gelişme olup olmadığını sormuş. Meteorolojinin yetkilisi, “Çok soğuk, çok şiddetli, benzeri az görülmüş bir kış beklediklerini” söylemiş. Kızılderili genç lider, “Bunu neye dayanarak söylüyorsunuz?” diye sormuş. Meteorolog cevap vermiş:

“Kızılderililer kışa hazırlık için deliler gibi odun topluyorlar!”

Etiketler :
, , , , , ,
Diğer Yazıları

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum