Cep telefonlarının riskleri, zararları, dezavantajları

...

Bir yıl kadar önce akıllı cep telefonlarının yararları / avantajları / bireylere sağladığı konforla ilgili bir yazı yazmış, yazının sonunda genel olarak cep telefonlarının sebep olduğu olumsuzlukları unutmadığımı ifade eden bir not eklemiştim. Bu not üzerine bunları da yazmamı isteyenler olmuştu. Ben de aklıma geldiği kadar bunları yazıyorum.

1- Cep telefonlarının en başta anılması gereken riski /dezavantajı / zararı insan sağlığına olumsuz etkisidir. Bu durum onun yaydığı radyasyonla ilgilidir. Cep telefonu kullanan herkes radyasyona hedeftir. Cep telefonunu az kullanan az, çok kullanan çok radyasyona maruzdur. Radyasyon, sınırları bilimsel olarak tespit edilmiş miktarların üzerinde alındığında 1 numaralı kanser nedenidir. Bu sebeple cep telefonlarının bir günde toplam bir saatten fazla kullanılmaması önerilmektedir. Fakat cep telefonları az da kullanılsa, çok da kullanılsa uzun vadede olumsuz sonuçlara yol açabileceği öngörülmektedir. 

2- Akıllı cep telefonları özellikle biz Türklerde çok güzel, çok değerli bir gelenek olan konukluktaki ve ev oturmalarındaki sohbet alışkanlığını; arkadaş meclislerindeki muhabbetleri ya tamamen yok etti ya da en aza indirdi. Akıllı cep telefonları çıkıp yaygınlaşmadan önce birbirlerini iyi tanıyan, samimiyetleri olan iki ve daha fazla kişi bir araya geldiğinde en yüzeyselinden en derinine her dereceden muhabbet kaynatılırdı. Söz konusu telefonlar çıkalı bu anlamda muhabbetler ya tarih oldu ya da iyice dibe vurdu. Herkesin gözü, kulağı telefona odaklandı. Cep telefonu; her an birisiyle konuşulmasa bile bir arayan olmuş mu, bir mesaj gelmiş mi, ülkede ve dünyada sansasyonel bir haber var mı diye sürekli elde, göz önünde tutulan kişisel bir kullanım nesnesi oldu.

3- Tarih boyunca üretilmiş hiçbir kişisel kullanım eşyası cep telefonları ölçüsünde / boyutunda bağımlılık yaratmış değildir. Bunu sadece cep telefonları başardı. Bugün yeryüzünde milyarlarca insan cep telefonu kullanıyor ve bu milyarlarca insanın çok büyük bir yüzdesi bu aygıta bağımlı. Onsuz bir hayatı düşünemiyorlar. O olmadan nasıl yaşadıklarına hayret ediyorlar. Günümüz insanları cep telefonu olmasa hayat dururmuş gibi bir kanaat içindeler. Onu evlerinde, iş yerlerinde, araçlarında vb. yerlerde unuttukları zaman arayanların kendilerine ulaşmayacağı düşüncesiyle kendileri de kaybolmuş gibi bir algıya kapılıyorlar. Bu durum insanların cep telefonlarına değil, cep telefonlarının insanlara egemen olmasından, insanları tutsak etmesinden başka bir şey değildir.

4- Cep telefonları dünyanın her ülkesinde, ama başta Türkiye olmak üzere belli başlı bazı ülkelerde gerçek bir israf sebebidir. Bizim ülkemizde hesaba gelmez sayıda insan ve bilhassa gençler, kendisinin veya ailesinin gelirleriyle, ekonomik imkânlarıyla örtüşmeyen, o imkânları çok aşan fiyatlarda cep telefonu kullanıyorlar. Toplumumuzda belli marka, son model pahalı cep telefonu kullanmak bilhassa gençler arasında saygınlık ölçüsü olarak görülüyor. Bundan da kötüsü ülkemizde satın alınan cep telefonları üretici firmanın ön gördüğü kullanım ömrü kadar kullanılmıyor. Sözgelişi bir cep telefonunun ömrü 5 yıl ise bizim ülkemizde bu en fazla 2-3 yıl kullanılıyor. Özellikle gençler daima en son model cep telefonu tutkusuna sahip oluyor. Türkler global araştırmalarda en sık en çabuk cep telefonu değiştiren toplumlar arasında bulunuyor. Bu da ülkemiz için büyük bir ekonomik savurganlığa sebep oluyor.

İnsanın aklına bir çırpıda cep telefonlarının her türlü zararı gelmiyor. Hiç şüphesiz bu yazıyı okuyanların aklına benim aklıma gelmeyen başka zararları da gelecektir. Ama bu yazıyla maksat bir nebze de olsa hâsıl olmuştur diye düşünüyorum.

Etiketler :
, , , ,
Diğer Yazıları

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum