Antep Fıstıklı Baklava

...


Günlük yaşamın hayhuyu içinde yuvarlanıp gidiyoruz. Siyasetin kabalığından ve hoyratlığından bıktık usandık. Atanmış ve seçilmişlerin büyük bölümü görevlerinin halka hizmet olduğunu adeta unutmuş. Geçici makamları kendi varlıklarının ayrılmaz parçası sanıyorlar. Özel, dokunulmaz, eleştirilmez, asık suratlı, tebessümü unutmuş kişiler ruhumuzu karartıyor, içimizi daraltıyor. Öyle bir noktaya geldik ki, bu hal üzere olanlar doğal karşılanıyor. Onlar artık yadırganmıyor.

İnceliklere, nezakete ve samimiyete hasret kalmışız. Siyaset arenasından, makam koltuklarından neşet eden bir minik jest, kalp kazanmaya yetip artıyormuş. İçimizin ışığını, yaşamın keyfini zarif insanların incelikleri çoğaltıyormuş. Aradığımız şey, nezaketmiş, zarif insanmış.

Bu kanıya varmama sebep, sosyal medyadan önüme düşen bir paylaşım oldu. Her şeyin küçümsendiği, basit göründüğü bir dönemde anlatacağım olay birçoğunuza hafif gelebilir. Ne talihliyim ki, mutluluk paketi olarak benim önüme düştü. Ruhuma mis gibi kokular getirdi. İnsan sıcaklığını hissettirdi. İnsan sıcaklığı harikalar yaratır. İçimizde bahar çiçekleri açtırır. Benim de öyle oldu. Ankara’nın ayazında adeta çiçek açtım.

Bir Twitter hesabından iki kare fotoğraf eşliğinde “Dün Eyüp’te yerde dev bir fıstıklı baklava gördüğümü zannettim” mesajı paylaşılmış. Fotoğrafta zemine yapışık kaldırım dubaları var. Dubaların etrafını yosun bağlamış. Gerçekten de Antep fıstıklı baklavaya benziyor.

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, siyasete girdiğinden beri adından söz ettirmiş biri. Hangi görevi üstlenmişse onun hakkını vermiş. Hiperaktif, samimi, cana yakın ve şeffaf. Özü, sözü bir. AK Parti’de onun kadar halkla iletişimi güçlü bir başka isim zor bulunur.

Fatma Şahin’in bu twitten haberi olmuş. “Aman sen de. Bana ne” dememiş. Baklava denilince hangi şehir akla gelir? Elbette Gaziantep. Fatma Şahin, Gaziantep’in büyükşehir belediye başkanı. Bunun bilincinde. Sorumluluk hissetmiş olmalı ki, twite yanıt vermiş:

“Semiha merhaba, özelden bana açık adres ve iletişim bilgilerini iletirsen sana Gaziantep’ten baklava göndermek isterim. Eyüp’teki kaldırımlarda gördüğün kadar büyük olmasa da emin ol lezzeti dünyalara bedel.”

Semiha dediği, twitin sahibi. Baklavadan daha tatlı bir mesaj. Özelde Semiha’ya. Ben kendime gelmiş gibi sevindim. Baklava diyarının belediye başkanının, gönülleri tatlandıran mesajı tüm ülkeye, ülkemin güzel insanlarına. İncelikli, esprili ve edebi bir mesaj… Baklava bahane, gönül kazanma yöntemi şahane.

Twit atan kişinin bu jeste karşı yanıtı şöyle olmuş:

“Merhaba başkanım, Çok mutlu oldum. Memleketimin her toprağında ayrı bir güzellik var, bunlardan birine dokunmak çok keyifli, Teşekkürler.”

Burası sosyal medya. Twit bir anda viral olmuş. Yüzlerce mesajdan birini paylaşmak isterim:

“İşte gerçek bir baklava severin bilinçaltı böyle olur. İletişim bilgilerinizi bize iletirseniz sana bol Antep fıstıklı gerçek Gaziantep baklavası göndermek isteriz. Baklavacı Mehmet Yıldırım.”

Eyüp’teki dubayı baklava dilimine benzeten bir kişinin fotoğraf çekip bunu sosyal medyada paylaşması burada bitmemiş. Dalga dalga yayılmış. Dubayı baklava görenler için Yemeksepeti harekete geçmiş. Baklavada indirim yapmış. Aynı gün 20 bin kişi indirimli fiyattan baklava sipariş etmiş.

İletişimin kıyılarından uzaklaşmak istiyorsanız kimseye yakın durmayın, herkesle mesafeli olun, fikir beyan etmeyin, candan davranmayın. Görevinizi dört mevsim aynı kostümle geçiren vitrin mankeni gibi tamamlayın. Kalabalığa girmeyin, ikili ilişkilerden ve jestlerden kaçının. Suskunluğunuzdan, iletimsizliğinizden prim toplayacağınızı umun.

Bir mesaj, dağı taşı ağaçlandırmaktan daha önemli. İnsanın içindeki sevinci yeşertmekten daha kıymetli ne olabilir? Fatma Şahin bu sevinci yaşatan başkanlardan. Başarılı olmasının temel nedeni de bu duyarlılığa sahip karakteridir.

Fatma Şahin gibi içimizde çiçek açtıranların sayılarının artmasını dilemek yetmez. Bu karaktere sahip kişilerin yanında yer almak gerekir. Bir de tam karşıt tipler var: İçimizdeki sevincin özünü emenler. Zararlı otlarla mücadele eder gibi bunlarla mücadele etmeden içimiz çiçeklenmez. Bunları dipten koparmalıyız, kopmayanları budamalıyız. Körpe fidanları büyütmenin, yüksek verim almanın yolu kötücül otları bağımızdan bahçemizden uzak tutmak.

Söz konusu olan Gaziantep baklavası değil. Bir belediye başkanının iletişim becerisini samimiyetle servis etmesidir. Baklava adlı sarı gelinle dünya turuna çıkmaktır. Hiçbir başarı sebepsiz değil. Fatma Şahin’in mesajı, Gaziantep baklavasının lezzetiyle bütünleşmiş. Bu duyarlılığı, bu iletişimi, bu beceriyi memleketimin her köşesinden bekliyorum. Sıcaklığa hasretiz, bir dilim baklava peşinde koşanlarla aynı geminin yolcusu değiliz.

Susmak da bir iletişim yöntemi. Getirisi olmayan bir yöntem. Susan yönetici kendini kazançlı sayabilir. Ama iletişimsizliğin faturası şehrin zarar hanesine yazar. Gaziantep çok şanslı. Şansı daim olsun. Her toplum layık olduğu şekilde yönetilir.

Etiketler :
, , , ,
Diğer Yazıları

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum