Dünyanın yaşlıları ve asırlık ağaçlarımız

...

Hayat kısa, göz açıp kapayıncaya kadar geçiverir. 110 yaşını geçen insanlara bilim adamları "supercentenarian" (süper asırlık) adını takmışlar. Tarih boyunca çok az supercentenarian'ın yaşı doğrulanabilmiş. Günümüzde 7 milyar insanın yaşadığı Dünya üzerinde doğrulanmış supercentenarian sayısı yalnızca 90. Bilinmeyenler ile bu sayının yaklaşık 400 olabileceği tahmin ediliyor. 

Dünyamızda 130 yaşını aşmış yüzlerce insan olduğu iddia edilse de ispatlanamamış. Günümüzde en uzun yaşayanlar listesi çoğunlukla Japon ve Amerikalılardan oluşuyor. Günümüzde yaşayan ve geçmişte yaşamış bu uzun ömürlüler listesinde Türk yok. İnsanoğlu için 80 yaş sonrası uzun ömürdür. 

Yazının buraya kadarki bölümü kıymetli hocam Prof. Dr. İsmail Tufan’ın uzmanlık alanıdır. Yazılarını beğenerek, merakla okuduğum ve ufuk açıcı bulduğum İsmail Tufan hocamı takip etmenizi öneririm. Kimsenin yanına yaklaşmadığı konuları ele alıyor, ayrıntısına kadar iniyor ve önerilerle ilgililere mesajlar veriyor. Türkiye’de yaşlılık konusuna dikkat çeken tek isim diyebilirim.

Canlılar içinde en uzun ömürlü tür ağaçlar kabul ediliyor. Dünyanın en yaşlı ağacı ABD’de. Pando adlı bu ağacın yaşı tahmini 80 bin. Canlıların en yaşlısı unvanı Pando ağacında.

Dünya’nın en yaşlı ağaçları sıralaması şöyle:

1- ABD, tahmini 80 bin yaşındaki Pando ağacı.

2- ABD, 13 bin yıllık Jurupa Meşesi.

3- İsveç, 9558 yaşındaki Old Tjikko.

4- Galler, 5000 yıllık porsuk ağacı.

5- ABD, 4852 yaşındaki Bristlecone çamı.

6- Türkiye, 4115 yaşındaki porsuk ağacı.

7- İran, 4000 yaşındaki Eberkuh servi.

8- Portekiz, 3350 yaşındaki zeytin ağacı.

9- İtalya, 3000 yaşındaki kestane ağacı.

10- Arjantin, 2600 yaşındaki karaçam. 

Türkiye’nin yaşlı ağaçları

Uzun ömürlü insanlar listesinde dünya sıralamasına giremesek bile ağaçlarımızın yaşlarıyla övünebiliriz. Dünyanın en yaşlı 6. ağacı bizde. Zonguldak Alaplı'daki porsuk ağacı 4 bin 115 yaşında ve anıt ağaç olarak tescilli. Yine anıt ağaç olarak tescillenen yaşlı ağaçlarımız şöyle:

-Antalya Kumluca’da sedir ambar katran ağacı 2327 yaşında.

-Kahramanmaraş Onikişubat’ta Doğu çınarı 2280 yaşında.

-Konya Taşkent’te ağıl ardıç ağacı 2001 yaşında. 

-Hatay Samandağ’da Doğu çınarı 2000 yaşında.

Not: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 7 Kasım 2019’da yayınlanan bir genelge ile 11 Kasım’ı “Milli Ağaçlandırma Günü” ilan etti. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından Milli Ağaçlandırma Günü münasebetiyle her ilde “Türkiye Yüzyılı” logosunun yer aldığı ağaç desenleri oluşturulması için hazırlık yapıldı.


Etiketler :
, , , , , ,
Diğer Yazıları

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum