Girdi maliyetleri, vatandaşı da pazarcıyı da zorluyor;

Girdi maliyetleri, vatandaşı da pazarcıyı da zorluyor

Cumartesi Pazarında, vatandaşın ve esnafın nabzını tuttuk. Vatandaşlar, havaların ısınmasına rağmen fiyatlardaki yükseklikten şikayet ederken, pazar esnafları yüksek fiyatlarının nedeninin, girdi maliyetlerindeki artış olduğuna dikkat çekiyor....



Havaların ısınmasıyla birlikte sebze ürünlerinde yaşanan bolluk tezgahları da renklendirdi. Sebzelerde geçtiğimiz haftaya oranla kayda değer bir değişiklik yaşanmasa da fiyatlarda az da olsa bir düşüş yaşandı. Ancak beklenen düşüş gerçekleşmediği için vatandaşlar fiyatlardan şikayetçi. Cumartesi pazarında konuşan bir pazar esnafı; “Mazot ve ilaç fiyatlarının yüksek olması masrafımızı arttırıyor. Bu yüzden fiyatlarda çok fazla düşme yaşanmaz çünkü bunlar zam gelmeden üretilen ürünler daha sonraki günlerde daha pahalı olur. Bu fiyatların altına düşerse zarar ederiz” ifadelerine yer verdi.

Kışın havaların soğuk olması ve ürünlerin seralarda yetişmesi, üretim miktarını azaltırken, artan talebi karşılamak için ihracat talebinde artış gösterilmesi tezgahlara fiyat artışı olarak yansıyordu. Şuanda ise havaların ısınması ve yeni ürünlerin çıkmasıyla fiyatlar gerilese de henüz istenen seviyeye ulaşmadı. Öte yandan artan girdi maliyetleri de doğrudan sebze ve meyve fiyatlarını da etkiliyor. Pazarda bazı sebze fiyatları şöyle; Patlıcan 10 lira, kabak 10 lira, domates 7,5-10 lira, salatalık 5-10 lira, patlıcan 10 lira, biber 10-15 lira arasında değişiyor.

RUGANCI; “BU FİYATLARIN ALTINA DÜŞERSE ZARAR EDERİZ”

Cumartesi pazarı esnaflarından Satiye Rugancı, marketlere rağmen pazarcılığı sürdürmeye çalıştıklarını belirterek şu ifadeleri dile getirdi; "Fiyat artışının sebebi olarak mazot, gübre ve ilaç fiyatlarının artışı, en önemlisi de nakliyat fiyatları. Bunlar hem bize hem de tezgahlarımıza ister istemez yansıyor. Mesela ben kışın patlıcan 50 liraya satarken, şuan fiyatı 10 liraya düştü. Biber ise 30-35 arasında şuan 10-15 liralara kadar düştü. Yazın gelmesiyle beraber fiyatlarda düşme oluyor. Çünkü üretim farklı olduğu için fiyatlarda düşme oluyor ama yine de mazot ve ilaç fiyatlarının yüksek olması masrafımızı arttırıyor. Bu yüzden fiyatlarda çok fazla düşme yaşanmaz çünkü bunlar zam gelmeden üretilen ürünler daha sonraki günlerde daha pahalı olur. Bu fiyatların altına düşerse zarar ederiz. İyi ürün her zaman daha pahalı olur. Bir fidenin bile fiyatı arttı, ekildiği zaman olur mu olmaz mı bilemiyorsunuz bile bu yüzden fiyatlarda düşme yaşanmaz.”




“FİYATLAR GEÇEN SENEKİ FİYATLARA KADAR DÜŞMEYECEK”

İsmini vermek istemeyen bir pazar esnafı ise girdi fiyatlarındaki artışa dikkat çekerek; "Havaların ısınmasıyla beraber ürün çoğalacaktır. Çok gelen ürünlerde fiyatlar düşecektir. Buna rağmen fiyatlar geçen seneki fiyatlara kadar düşmeyecektir. Çünkü Antalya'daki üretici işçiyi toplarken ki fiyatı 200 lira daha başka 1 paket domates çekirdeği tohumu 100 lira iken 300 lira oldu, 1 çuval gübre 250 iken 700 oldu, nakliyata gelirsek Antalya'dan bir tır 13-14 milyara ürünü getiriyor. Şuan fideler pazarda 5 liraya satılıyordu önceki senelerde 1,5-2 liraydı çekirdek pahalı, pakette tohumdan yetişen bir şey olduğu için ilaç satılan yerlerde önceden 150 lira iken şuan 200 lira oldu. Misli misline artış oldu” dedi.

 

 


“1 KİLO ALDIĞIM ÜRÜNÜ, ŞİMDİ YARIM KİLO ALMAK ZORUNDA KALIYORUM”

İsmini vermek istemeyen bir vatandaş ise, “1 haftalık pazar alışverişime 120 lira ayırdım bunlar sebze olarak domates, salatalık, patlıcan, meyve: kiraz, muz alabildim. Alabildiklerimle bir haftayı geçirebilmem mümkün değil. Çünkü 1 kilo aldığım ürünü şimdi yarım kilo almak zorunda kalıyorum ya da alamadan pazardan gidiyorum. Havalar ısındı pazardan ellerim dolu dönmek istiyorum” dedi.

"BU FİYAT DÜŞÜKLÜĞÜ 2 AY SÜRER"

Pazar alışverişine gelen Hüseyin Camgöz; “Havaların ısınması itibariyle fiyatlarda az da olsa düşme yaşandı. Ama bu fiyat düşüklüğünün süresi 2 ay sürer. Daha sonrasında yine yükselir. Her ürünü aynı gün almak istesem 500 liranın altında çıkamam buna herkesin bütçesi yeterli olmayabilir” dedi.

"İNEĞİMİZ DE OLMASA..."

Pazara alışverişe gelen bir diğer vatandaş Selma Turan ise;  “İki kişi köyde yaşamama rağmen istediğimi alamıyorum. 2 haftada sadece bir kere geliyorum. 100-200 lira harcasam da eve geldiğimde ocağın üstüne koyabileceğim bir şey olmuyor çünkü istediğimi alamıyorum. Köyde bir ineğim var, sütünü, yoğurdunu, yağını yiyerek yaşıyoruz” dedi. 

 

 

Kaynak:

İlgili Konular :
, , , , , , , , , , ,
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum