Herkes evlenemeyecek;

Herkes evlenemeyecek

TBMM Kadına Şiddeti Araştırma Komisyonu'nda görüşülen 'Evlilik Ehliyeti' önerisi, özellikle evlenmek için gün sayan kişiler tarafından merak ediliyor. Peki evlilik ehliyeti nedir, zorunlu mu olacak ?...

Kadına yönelik şiddete karşı, milletvekillerinden 'evlilik için ehliyet' önerisi geldi.

TBMM Kadına Şiddeti Araştırma Komisyonu'nun da gündeme aldığı dosyada, evlilik öncesi çiftlerin eğitime tabi tutulması ve kişilerin şiddet geçmişlerinin araştırılarak psikolojik rapor alması gibi maddeler bulunmakta.

Buna göre evlilik öncesi taraflardan kan testi gibi 'psikolojik rapor, sabıka kaydı, şiddet eğilimi olup olmadığına dair belge' istenecek.

Bu noktada, ''Evlilik ehliyeti nedir ve zorunlu mu?'' sorusu, evlenmek üzere olan vatandaşların gündemindeki yerini aldı.

Peki evlilik ehliyeti nedir, zorunlu mu oluyor? Evlilik ehliyeti şartları nelerdir, randevu nereden ve nasıl alınır? İşte konuyla ilgili detaylar...

 

 

EVLİLİK EHLİYETİ BELGESİ NEDİR?

TBMM'de kadına yönelik şiddete karşı milletvekillerinden evlilik için ehliyet önerisi geldi. Buna göre evlilik öncesi çiftlere rapor verilmesi istenen öneri ile kadına yönelik şiddet önlenmeye çalışılacak.

Nikah başvurusunda bulunan kişilerin evlenmeden önce evliliğe engel bir durumlarının bulunup bulunmadığı, yaş ve medeni hallerinin resmi olarak kanıtlanması için evlenme ehliyeti verilecek. Birçok belge gibi evlenme ehliyeti de nikah başvurusu için gerekli belgeler arasında bulunacak.

Evlenme ehliyetinde evlenen kişilerin adı ve soyadı, anne baba adı, doğum tarihi, medeni hali ve evliliğe bir engel olup olmadığı yazılı olacak. Söz konusu ehliyet ülkemizde bu zamana kadar sadece yabancı uyruklu kişilerden isteniyordu. Yeni evlilik sisteminde ise Türk vatandaşlarının bu bilgileri sistemde gözükecek.

 

EVLİLİK EHLİYETİ ZORUNLU MU OLACAK?

Evlilik ehliyetinin zorunlu olup olmayacağı henüz kesinlik kazanmadı ancak Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Çetin Arslan, ''Medeni Kanun Madde 133'e göre, akıl hastaları, evlenmelerinde tıbbî sakınca bulunmadığı resmî sağlık kurulu raporuyla anlaşılmadıkça evlenemezler.'' şeklinde konuştu.

Sabıka kaydına özgü olarak evlenme yasağı getirilmesi ise temel hak ve özgürlüklerin özüne dokunması sebebiyle Anayasa'ya aykırı olarak biliniyor.

Kaynak:

İlgili Konular :
, , , , , ,
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum