Öğrencilere Katı Atık Bertaraf Tesisi tanıtıldı;

Öğrencilere Katı Atık Bertaraf Tesisi tanıtıldı

15 Temmuz Şehitler Anadolu Lisesi öğrencileri, öğretmenleri öncülüğünde “E Twinning Hand in Handtogether 4 Greener EU Projesi” kapsamında Kastamonu Mahalli İdareler Birliği (KASMİB) tarafından işletilen Katı Atık Bertaraf Tesisi’ne teknik gezi düzenledi. Geziye Okul Müdür Yardımcısı Kerem Tekşen, projeden sorumlu öğretmenler ve E Twinning Kulübü öğrencileri katıldı.15 Temmuz Şehitler Anadolu Lisesi öğrencileri, öğretmenleri öncülüğünde “E Twinning Hand in Handtogether 4 Greener EU Projesi” kapsamında Kastamonu Mahalli İdareler Birliği (KASMİB) tarafından işletilen Katı Atık Bertaraf Tesisi’ne teknik gezi düzenledi. Geziye Okul Müdür Yardımcısı Kerem Tekşen, projeden sorumlu öğretmenler ve E Twinning Kulübü öğrencileri katıldı....

15 Temmuz Şehitler Anadolu Lisesi öğrencileri, öğretmenleri öncülüğünde “E Twinning Hand in Handtogether 4 Greener EU Projesi” kapsamında Kastamonu Mahalli İdareler Birliği (KASMİB) tarafından işletilen Katı Atık Bertaraf Tesisi’ne teknik gezi düzenledi. Geziye Okul Müdür Yardımcısı Kerem Tekşen, projeden sorumlu öğretmenler ve E Twinning Kulübü öğrencileri katıldı.

Proje kapsamında öğrencilere çevre bilincinin aşılanması, geri dönüşümün ve iklim değişikliği ile ilgili mücadelenin öneminin kavratılmasının amaçlandığı belirtildi.

KASMİB Çevre Mühendisi Zeynep Eyüboğlu ve Tesis İşletme Sorumlusu Alaattin Gemalmazoğlu tarafından öğrencilere, Devrekani Sarıyonca Köyü’nde bulunan Katı Atık Bertaraf Tesisi tanıtıldı. İlk olarak tesisin Katı Atık Bertaraf Tesisi, Çöp Gaz Elektrik Üretimi Tesisi, Sızıntı Suyu Arıtma Tesisi ve Tıbbı Atık Sterilizasyon Tesisi olmak üzere dört bölümden oluştuğu bilgisi verildi.

Kastamonu Belediyesi ve 19 ilçe belediyesi ile İl Özel İdaresi’nin köylerden topladığı atıkların bertaraf tesisine getirildiği ve günde ortalama 250 ton atığın toplandığı aktarıldı. Ayrıca evlerde çöplere atılan evsel nitelikli atıkların belediyelere ait kendi çöp kamyonlarıyla katı atık bertaraf tesisine taşındığı ve uzak ilçelerin atıklarının ise KASMİB’e ait altı adet transfer istasyonuna getirilerek, daha sonra yine KASMİB’e ait araçlarla bertaraf tesisine taşındığı anlatıldı. Tesise getirilen atıkların tartıldıktan sonra LOT adı verilen düzenli depolama sahasında toplanarak üzerinin toprak örtü ile kapatıldığı bilgisi de eklendi.

Sızıntı Suyu Arıtma Tesisi Sorumlusu Kimyager Nisa Pınar Baysal tarafından ise öğrencilere tesis hakkında bilgiler verildi. Düzenli depolama sahasında biriktirilen çöplerden oluşan çöp sızıntı sularının doğaya karışarak çevreye zarar vermesini önlemek adına sızıntı suyu arıtma tesisinde membran biyo reaktör prosesi ile öncelikle ultra filtrasyon ve ardından nano filtrasyon işlemleri ile arıtılarak deşarj kriterlerine uygun olan suyun dereye deşarj edildiği bilgisi verildi.

Tıbbi Atık Sterilizasyon Tesisi personelleri tarafından, Tıbbi Atık Yönetimi hakkında öğrencilere bilgiler verilerek, Kastamonu ve Çankırı illerindeki sağlık kurum ve kuruluşlarında oluşan atıkların lisanslı araçlarla getirilerek tesiste sterilizasyon yönetimiyle bertaraf edildiği açıklandı.

GÜNLÜK ORTALAMA 7 BİN KONUTUN ELEKTRİĞİ KARŞILANIYOR

Çöp Gaz Elektrik Üretim Tesisi hakkında açıklamalarda bulunan tesis personeli Ediz Yamanoğlu da günde ortalama 7 bin konutun elektrik ihtiyacının karşılandığını söyledi. Açıklamanın devamında; “Elektrik üretim tesisi sayesinde binlerce evin elektriği çöpten karşılanıyor. 2018 yılında kurulan tesiste her gün 250 ton çöp bertaraf ediliyor. Bu çöpler ise elektrik enerjisine dönüştürülüyor” diyerek bu işlem sayesinde hem çevre kirliliğinin aza indirildiğini hem de kentin ekonomisine katkı sağlandığı ifade etti. 

Kaynak:

İlgili Konular :
, , , , , ,
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum