Taksicinin umudu turistte!;

Taksicinin umudu turistte!

Son dönemlerde artan akaryakıt fiyatları, taksicileri tedirgin ediyor. Normal şartlarda dahi Kastamonu'da taksicilik yapmanın zor olduğunu söyleyen Taksici Esnafı Tuğrul Gökçe, 'Halimiz ne olacak bilmiyoruz' ifadeleriyle endişesini dile getirdi....

İlimizde taksi kullanma kültürünün olmadığını kaydeden Gökçe, dışarıdan gelen ziyaretçi ve turistlerin; taksiciler açısından çok önemli olduğunu belirtti.

 “MAZOT OLMUŞ 14 LİRA, NEREDEYSE HER GÜN ZAM GELİYOR”

Olukbaşı Mevkii'nde  Stat Taksi durağında görev yapan taksici esnaflarından Tuğrul Gökçe, artan ekonomik sıkıntılardan dert yandı. 'Her şey aldı başını gitti' diyerek artan maliyetlere dikkat çeken Gökçe; şu ifadelere yer verdi; ''Şuan trafik sigortamız 4 bin liranın üzerinde. O araçlar hususi plaka olmuş olsa 800, 700 lira olarak değişiyor. Devlet diyor ki sen ticari çalışıyorsun. İstanbul’da 24 saat tek arabada 3 şoför çalışıyor. Bizim akşam oldu mu bitiyor. O gün içerisinde 3 ya da 5 iş yapmış oluyoruz. İstanbul’da o 3 şoför de aynı araba için 4 bin TL bedelini ödüyor burada tek arabada çalışan biz de o 4 bin lirayı ödüyoruz. Kırsal kesimleri ayırmıyor. Aynı vergiyi o da veriyor ben de veriyorum. Burada da bize haksızlık oluyor. Kastamonu’da 15-16 adet taksi durağı var. Toplam taksi sayımız bizim 173 tane. Mazot olmuş 14 lira. Neredeyse her gün zam geliyor. Üniversitenin orada oturan bir vatandaşı düşünelim, buradan üniversiteye 60-70 lira. 6 liradan açılıyor şuanda. Artışı bir buçuk ay önce yaptık geçen sene açılış 5 liraydı” dedi.

“DİYECEK HİÇBİR ŞEYİMİZ YOK”

Taksicilerin maddi anlamda ciddi sıkıntılarla baş etmek zorunda kaldıklarını hatırlatan Gökçe, şöyle devam etti; ''Diyecek hiçbir şeyimiz yok. Halimiz ne olacak bilemiyoruz. Kimse derdini anlatamıyor. Bu iş çözülmez. Parası olan parasına para katıyor. Zengin daha zengin oluyor. Birikimi varsa, aileden anne babadan aylığı falan varsa bir şekilde ayakta kendini idare eder. Başka geliri yok sadece bu işe bakıyorsa çok zor geçinmesi. Kastamonu’da çok taksi kültürü yok. Büyükşehirler gibi değil. Durakta iş yok gidip gezelim belki bir iş çıkar diye yola çıkarız. Buna bizim aramızda sote gezmek denir. El eder biri alırız. İstanbul’da kısa mesafe de olsa insanların taksi kültürü var. Ama burada o yok. Akşama kadar Kuzeykent’ten bu tarafa 10 tur atsam da karşılaşacağım, 1-2 kişi olur başka da çıkmaz. O da dışarıdan gelenlerde olur. Kastamonu’nun taksi kültürü yok. Dışarıdan yabancıların gelmesi lazım. Taksi kültürü olan kullanmaya alışkın insanlar gelecek bu ancak öyle döner. İş yeri fabrika gibi yerler açılırsa biz kazanırız.”

Kaynak:

İlgili Konular :
, , , , ,
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum