Saygı özlem ve minnetle andık;

Saygı özlem ve minnetle andık

10 KASIM ATATÜRK’Ü ANMA PROGRAMI GERÇEKLEŞİTİRİLDİ...

Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün vefatının 83’ncü yıl dönümü dolayısıylatüm Türkiye genelinde 10 Kasım Anma törenleri düzenlendi. Kastamonu’da ise 10 Kasım Anma programı Kastamonu Cumhuriyet Meydanı’nda da çelenk sunma töreni ile başladı. Çelenk sunulmasının ardından saatler 09.05’i gösterdiğinde sirenler çaldı. 2 dakikalık saygı duruşuyla birlikte tüm Türkiye’de hayat durdu. İstiklal Marşının okunmasının ardından Kastamonu Valiliği, Garnizon Komutanlığı ve Belediye Başkanlığı tarafından Atatürk ve Şehit Şerife Bacı Anıtı’na çelenk bırakıldı.Çelenk sunma töreni akabinde Halk Eğitim Merkezi Konferans Salonu’ndadüzenlenen etkinliklerle10 Kasım Anma programı devam etti. Törene, Vali Avni Çakır, Garnizon Komutanı Per. Alb. Yücel Ercan, Belediye Başkanı R. Galip Vidinlioğlu,siyasi parti temsilcileri, kurum müdürleri, STK temsilcileri, çok sayıda davetli ve öğrenciler katıldı.

KARTAL; “ATATÜRK, MİLLETİNE OLAN İNANCININ BOŞA GİTMEYECEĞİNİ DÜNYAYA GÖSTERMİŞTİR”

İstiklal Marşının okunmasıyla başlayan Anma töreninde açılış konuşmasını yapan Abdurrahman Paşa Lisesi Müdür Başyardımcısı Harun Kartal;“Büyük önder, fikir ideal ve eserleriyle bağımsızlığımızdan tarihimize, dilimizden sanatımıza ve benliğimize kadar en gerçek fikirlerin ve en sıcak duyguların içinde aramızdadır ve her zaman aramızda olacaktır.Mensubu olduğu Türk milletini sonsuz bir aşka seven Mustafa Kemal Atatürk milleti için her türlü zorluğa katlanmış ve kendini ona adamıştır. Onun ‘Ben gerektiği zaman en büyük hediyem olmak üzere Türk Milleti’ne canımı vereceğim’ sözü Türk milletini ne kadar çok sevdiğini göstermektedir. Mensubu odluğu Türkiye’nin geleceğini kurtarmak için fikir olarak kendini geliştirmiş, arkadaşlarıyla sohbetlerinde geleceği şekillendirmiştir. Çok sevdiği askerlik hayatına başladığı yıllar, Osmanlı Devleti’nin en buhranlı yıllarıydı. 1911’de İtalyanların Trablusgarp’a saldırmaları üzerine hiç düşünmeden gizlice Trablusgarp’a gitti. Sömürgecilere karşı durarak zaferler kazandı. 1915’te Gelibolu’da askerlerine verdiği ‘Ben size savaşmayı değil, ölmeyi emrediyorum’ emriyle vatan ve millet sevgisinin ne kadar yüce olduğunu bütün dünyaya haykırmıştır. Öyle ki bu emir her şeyin bittiği sanıldığı bir anda kahraman Mehmetçiğimizin galibiyetini perçinlemiştir. 1918 Kasım’ında işgal kuvvetleri donanmasının tehdidi altındaki İstanbul’a geldiği zaman umumi manzaraya bakıp ‘Geldikleri gibi giderler’ derken Türk Milleti’ne olan inancını bir kez daha dünyaya duyurmuştur. İstanbul’da yaptığı görüşmelerden sonra ivedi bir şekilde Anadolu’ya geçip, İstiklal Savaşı’nı başlatmıştır. Vatanın bütünlüğü ve milletin bağımsızlığı tehlikededir. ‘Vatanın bütünlüğünü ve bağımsızlığını yine milletin azim ve kararı kurtaracaktır’ sözüyle Türk Milleti’ne duyduğu sonsuz güveni belirtmiş milletine olan inancının boşa gitmeyeceğini dünyaya göstermiştir” dedi.

“ÇAĞDAŞ BİR DEVLET İÇİN HAYATININ SONUNA KADAR ÇALIŞTI”

Kartal, Mustafa Kemal Atatürk’ün, İstiklal Savaşı’nın zaferle sonuçlanmasından sonra da çalışmalarına ara vermeden, milletine rehberlik edip çağdaş bir devlet olabilmesi için hayatının sonuna kadar çalıştığını belirterek şunları aktardı;“Öyle ki İngiltere kralı onuruna verilen bir yemekte garsonun bilmeden tepsiyi devirmesi üzerine ‘Ben bu millete her şeyi öğrettim ama uşaklığı asla’ diyerek Türk Milleti’nin ilelebet bağımsız ve başı dik yaşayacağını sömürgecilere bildirmiştir. Mustafa Kemal Atatürk her zaman milletine güvenmiş ömrünü vatan ve milletinin hizmetine adamış Türk Milletini hiçbir zaman ağlatmamıştır. Türk Milletinin gelecekte de dünya milletleri arasında saygın bir yerde olabilmesi için ömrünün son gününe kadar mücadele etmiştir. 1881’de Selanik’te gözünü açtığı dünyaya 1938 yılının 10 Kasım günü cismani olarak veda etmiş olsa da Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk her zaman Türk Milleti’nin gönlünde en yüce mertebededir.”

Açılış konuşmasının ardından Abdurrahman Paşa Lisesi öğrencilerinden Sümeyye Hasanalioğlu okuduğu ‘Atatürk’ten Son Mektup’ adlı şiirinin ardından, Abdurrahman Paşa Lisesi Müdür Yardımcısı Ercan Irgat, Atatürk’ün Gençliğe Hitabesini okudu. Yine Abdurrahman Paşa Lisesi öğrencilerinden Şeker Efe Özkan, ‘Gençliğin Ata’ya Cevabı’nı seslendirdi. Abdurrahman Paşa Lisesi öğrencileri tarafından hazırlanan 10 Kasım Oratoryo gösterisi gerçekleştirildi. Son olarak Orhan Şaik Gökyay Güzel Sanatlar Lisesi öğretmen ve öğrencileri tarafından, Atatürk’ün sevdiği türküler seslendirilmesiyle program sona erdi.

KURUMLAR DA ATA’YI UNUTMADI

10 Kasım Atatürk’ü Anma programları kapsamında kurular da Ata’yı unutmadı. Kastamonu İl Özel İdaresi; iş makinelerinin saat 9.05 de 2 dakikalık siren ve kornalarla başlayan saygı duruşunun ardından hep beraber okudukları İstiklal Marşıyla, Atamızı en derin saygı ve şükranla andı.





Kaynak:

İlgili Konular :
, , , , , , , ,
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum