‘Seçilenlerin söz hakkı kısıtlanamaz’;

‘Seçilenlerin söz hakkı kısıtlanamaz’

CHP İl Başkanı Hikmet Erbilgin, partisinin il binası önünde yaptığı basın açıklamasında, geçtiğimiz gün Belediye Meclisi’nde Belediye Başkanı Rahmi Galip Vidinlioğlu ve CHP’li Meclis üyeleri arasında yaşanan tartışmaya tepki gösterdi...

CHP İl Başkanı Hikmet Erbilgin, partisinin il binası önünde yaptığı basın açıklamasında, geçtiğimiz gün Belediye Meclisi’nde Belediye Başkanı Rahmi Galip Vidinlioğlu ve CHP’li Meclis üyeleri arasında yaşanan tartışmaya tepki gösterdi. Belediye Meclisi toplantısında Başkan Vidinlioğlu tarafından CHP’li üyelerin söz hakkının kısıtlanmasına tepki gösteren İl Başkanı Erbilgin ve CHP Belediye Meclis Üyesi Özgür Ergülenoğlu, açıklamalarda bulundu. Basın açıklamasına CHP Belediye Meclis Üyesi Sibel Karakaş ve çok sayıda partili katıldı.

ERBİLGİN: “BELEDİYE MECLİSİ YEREL YÖNETİMİN YASAMA ORGANIDIR”

Sözlerine, geçirdiği beyin kanaması sonrası hastanede tedavisi devam eden MHP’li Belediye Meclisi üyesi İsmail Hakkı Önder’e şifa dileklerini ileterek başlayan Hikmet Erbilgin; “Geçtiğimiz Pazartesi günü Belediye Meclisi toplantısı düzenlendi. Yerel seçimlerin tamamlanmasından bu yana 2 buçuk yıllık süre geçti. Belediye Meclisi, 6’sı kadın olmak üzere 31 meclis üyesinden oluşuyor. Belediye Meclisi Kanununa göre, Belediye Meclisi yerel yönetimin yasama organıdır. Görev yapan bütün meclis üyelerinin hak ve sorumlulukları, Belediye Meclis Kanunu ile belirlenir. Geçtiğimiz günkü toplantıda millet iradesine saygı duymayan bir anlayış ile bir kez daha karşı karşıya kaldık. Bir kez daha diyorum çünkü; bundan önce de parti meclis üyelerimiz Sibel Karakaş ve Özgür Ergülenoğlu’nun yasadan kaynaklı haklarından, Kastamonuluların çıkarlarını aktarmak üzere vermiş oldukları önergeleri bu güne kadar işleme almayan ve cevap vermeyen bir başkanlık anlayışı ile karşı karşıyayız” dedi. 

“MİLLETİN OYLARI İLE SEÇİLENLERİN SÖZ HAKKI KISITLANAMAZ”

Son meclis toplantısında da Belediye Başkanı Vidinlioğlu’nun, CHP’li meclis üyelerinin sesini daha önce olduğu gibi defalarca kestiğini savunan Erbilgin; “Milletin oyları ile seçilenlerin söz hakkı kısıtlanamaz. Belediye meclis üyelerimizin söz haklarının sonuna kadar arkasındayız. Aynı anlayış, İl Genel Meclisinde de vücut bulmuş halidir. Belediye başkanını meclis oylamalarında daha dikkatli olmaya davet ediyorum. TÜGVA ile ilgili önerimizde 4 kabule karşı ret edilmiştir diyor. Öyle değil. Orada belediye meclis üyesi Nuray Çolak, çekimser oy kullanıyor. Evet veya hayır diye oy kullanmıyor. Bunun kayıtlara geçirilmesi gerekiyor. Canlı Hayvan Pazarı ile ilgili, Çarşamba Pazarı ile ilgili, Nasrullah Meydanı ile ilgili ya da takas konuları hakkında komisyon kurulması ile ilgili önergelerimize cevap verilmedi. Bu yasama hakkının gaspıdır. Belediye başkanı, bir an önce bu tutumundan vazgeçmelidir” diye konuştu. 

“ELİNDE BELGE VARSA YARGI ORADA”

Belediye meclis toplantısında Başkan Vidinlioğlu’nun FETÖ’yle ilgili sözlerine de değinen İl Başkanı Erbilgin; “Aynı toplantıda Kastamonu’da FETÖ’nün yeniden canlandığını ifade eden bir belediye başkanı ile karşı karşıyayız. Belediye başkanı, eğer FETÖ’nün yeniden canlandığını düşünüyorsa nikahlarda kestiği kurdelelere bir bakması gerekiyor. Belediye başkanı, FETÖ’nün Kastamonu’da yeniden vücut bulduğunu düşünüyorsa yargı orada. Elinde hangi belge varsa, belediye makamından ahkam kesmek yerine ilgili makamlara götürmeli ve yargıya vermelidir. Savcıların da bu ifadeleri üzerine belediye başkanının bilgisine başvurması gerekmektedir. Bu iş üstün körü geçilecek bir husus değildir” diye konuştu. 

ERGÜLENOĞLU: “VERDİĞİMİZ HİÇBİR ÖNERGE BELEDİYE BAŞKANI TARAFINDAN OYLANMADI”

Belediye Meclisi’nde önergelerinin oylamaya sunulmadığını söyleyen Belediye Meclis Üyesi Özgür Ergülenoğlu ise; “31 Mart 2019 yerel seçimlerinde Milliyetçi Hareket Partisi ve Adalet ve Kalkınma Partisi ile yarıştık. Kastamonu halkı, bize muhalefet etme görevini verdi. Kastamonu Belediye Başkanı Galip Vidinlioğlu ve MHP’ye de Kastamonu’yu yönetme hakkını verdi. 2 buçuk yıldır görev yapıyoruz. Görev süresi içerisinde hiçbir saygısızlıkta bulunmadan görevimizi layığı ile yerine getirmeye çalışıyoruz. Eksik ve hatalarımız belki olabilir. Görevimizi yaparken belediye başkanına ve diğer meclis üyelerine ne kadar saygı gösteriyorsak toplantılarda ne yazık ki bu saygıda karşılık bulamadık. Verdiğimiz hiçbir önerge belediye başkanı tarafından oylanmadı. Burada görevi ne yazık ki kötüye kullanma söz konusu. Meclis toplantısından önce veya sonrasında, belediye meclis üyelerinin önerge verme hakkı bulunmaktadır. Ancak belediye başkanının önergeleri oylamaya sunup sunmama gibi bir takdir hakkı yoktur. Belediye başkanımız önergeleri usulsüz bir şekilde oylamaya sunmamaktadır” ifadelerini kullandı. 


Kaynak:

İlgili Konular :
, , , , , ,
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum