Beslenme bozuklukları neden olur ? beslenme bozukluğu sebepleri nelerdir ?;

Beslenme bozuklukları neden olur ? beslenme bozukluğu sebepleri nelerdir ?

Beslenme, insanın hayatta kalması için birincil ihtiyaçtır. Yaşamak için yemek yememiz gerekiyor. Kilo kaybının şaşırtıcı ve aşırı olduğu durumlarda, örneğin aşırı kilo alımı gibi, hastaneye yatışlara yol açabilecek hayati tehlike ve tehlike vardır. Psikiyatrist Uzmanı. Dr. Tuba Erdoğan yeme bozuklukları hakkında bilgiler verdi....

Yeme hastalığı, bir diyet probleminden ziyade, yemekle ve kişinin kendi bedeniyle olan ilişkisinin bozulmasıyla başa çıkmanın bir yoludur. Etkilenen insanlar; Yeme davranışlarını aşırı derecede kısıtlar, güçlü bir şekilde kontrol eder veya tamamen kaybeder.

 

Yeme sorunlarının kesin bir nedeni yoktur. Ancak yeme problemlerinin ortak noktası, duygusal problemler ve düşük benlik saygısı ile ilgilidir.

 

Birçok hasta bilinçsizce iç çatışmalarını tüketme davranışlarıyla çözmeye çalışır. Bu aynı zamanda duygusal yeme davranışı olarak da bilinir.

 

Beslenme ve tüketim bozuklukları:

• Pika (kağıt, saç, boya, sabun, kül, kil gibi besleyici olmayan, besleyici olmayan bir maddenin en az bir ay sürekli tüketimi)

• Geri çekilme (ruminasyon) bozukluğu (sık, en az bir ay süreyle yemek yememesi)

• Kaçınan/kısıtlı yemek yeme bozukluğu

• Anoreksiya nervoza (vücut ağırlığı ne olursa olsun kilo almayı zorlaştıran davranışlar)

• Bulimia nervoza (kişinin yutmayı ve kendi kendine kusmayı durduramadığı yeme atakları, bağırsak veya diğer ilaçları yanlış kullanma, neredeyse hiç yemek yememe veya aşırı egzersiz yapma, tekrarlayan davranışlar da mevcuttur)

• Aşırı yeme bozukluğu (bulimia benzeri ancak kilo alımını durdurmaz)

• Gece Yeme Bozukluğu: Uykudan uyandıktan sonra yemek yeme veya akşam yemeğinden sonra aşırı yemek yeme ile kendini gösteren, geceleri tekrarlayan yeme ataklarıdır. Kişi uyanık ve uyanıktır.

 

Bilişsel davranışçı terapi, yeme bozukluklarının tedavisinde doğru sonuçları gösteren tekniklerden biridir. Çare, hastalara seçimle başa çıkma stratejilerini öğretmeyi amaçlar. Özellikle genç hastalarda, aile katılımcılarının terapiye dahil edilmesi önemlidir.

 

Yeme sorunları için mevcut açıklamalar çok yönlüdür. Kilo verme planı davranışının yeme bozukluklarının iyileşmesine yol açan sık bir uyarıcı olduğu vurgulanmaktadır.

Kaynak:

İlgili Konular :
, , , , , , ,
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum