Burun tıkanıklığına ne sebep olur?;

Burun tıkanıklığına ne sebep olur?

Burun tıkanıklığı, tıkalı veya tıkalı bir burun için başka bir terimdir - zaman zaman hepimizin yaşadığı bir şeydir. Burun tıkanıklığı ciddi bir şeyin belirtisi olmasa da rahatsız edici ve rahatsız edici olabilir....

Genellikle burun tıkanıklığına soğuk algınlığı gibi kısa süreli bir hastalık neden olur ve birkaç hafta içinde kendi kendine düzelir. Diğer yaygın nedenler alerjiler, özellikle saman nezlesidir.

 

Burun tıkanıklığı, burun içindeki ve çevresindeki dokuların ve kan damarlarının tahriş ve iltihaplı hale geldikten sonra şişmesiyle oluşur. Bu, enfeksiyona, alerjenlere ve tahriş edici maddelere yanıt olarak olur.

 

Aynı zamanda, bağışıklık sistemi, rahatsız edici enfeksiyon veya tahriş ediciyi temizlemek için burun pasajlarına daha fazla mukus salgılar. Bu mukus nezle olarak bilinir ve burun akıntısına neden olabilir.

 

Sinüsleriniz (alnınızın ve elmacık kemiklerinizin arkasındaki hava dolu boşluklar) da iltihaplanırsa, bu, mukus birikmesine ve sinüs ağrısına, yani yanaklar ve alın çevresinde ağrı, baskı ve hassasiyete neden olabilir.

 

Genellikle burun tıkanıklığı, kısa süreli bir hastalıktan veya bir alerjene veya tahriş ediciye bir defalık tepkiden kaynaklanır, bu da kısa ömürlü olduğu anlamına gelir. Ancak bazı durumlarda burun tıkanıklığı kronikleşebilir ve bir doktorun müdahalesini gerektirebilir.

 

Burun tıkanıklığına hangi durumlar neden olabilir?

Çoğu insan soğuk algınlığı veya grip geçirdikten sonra burun tıkanıklığı yaşar. Enfeksiyon burun yollarına girer ve iltihaplanmaya neden olarak bağışıklık sisteminin daha fazla mukus salgılamasını tetikler - bu da burnunuzun tıkanmasına ve akmasına neden olur. İltihap sinüslere yayılırsa, sinüs ağrısına ve basıncına neden olabilir.

 

Diğer bir yaygın neden çevresel faktörlerdir. Saman nezlesi gibi bir alerjiniz varsa, tetikleyicinizle (örneğin polen) temas etmek burun tıkanıklığına neden olabilir. Duman veya duman gibi tahriş edici bir maddeye maruz kaldıktan sonra da burun tıkanıklığı yaşayabilirsiniz. Bazen aşırı hava koşulları burun tıkanıklığını tetiklemek için yeterlidir.

 

Burun tıkanıklığı aynı zamanda anatomik anormalliklerin bir belirtisidir. Nazal polipleriniz (burunda ağrısız büyümeler) veya eğri bir septum (çarpık veya merkezden uzak bir septum) varsa, nefes almakta zorluk çekebilir ve burun pasajlarınızda kronik tıkanıklık yaşayabilirsiniz.

 

Burun tıkanıklığına neden olabilecek diğer şeyler şunlardır:

 

Hormon değişiklikleri

Beta blokerler gibi bazı ilaçlar

Nazal dekonjestan spreylerin aşırı kullanımı

Burun tıkanıklığımı evde nasıl tedavi edebilirim?

Sadece kısa bir süredir burun tıkanıklığı yaşıyorsanız, belirtilerinizi eczanede bulunan reçetesiz ürünleri kullanarak evde yönetmeniz tavsiye edilir.

 

Burun pasajlarınızı nemli tutmayı hedeflemelisiniz, yapabileceğiniz bir şey:

 

Bol sıvı tüketmek

Yüzünüzü bir kase sıcak suyun üzerine koyup buharı içinize çekin.

Burnunuzu temizlemek için tuzlu su solüsyonu kullanmak

Burnunuzun ve yanaklarınızın üzerine sıcak bir pazen koymak

Ayrıca sinüs basıncını ve burun yollarında şişmeyi azaltmaya yardımcı olan bir ilaç türü olan dekonjestan satın almak için bir eczaneye de gidebilirsiniz. Talimatları dikkatli bir şekilde takip etmeniz ve dekonjestanları önerilenden daha uzun süre kullanmamanız çok önemlidir. Bunun nedeni, dekonjestan aşırı kullanımının burun tıkanıklığını daha da kötüleştirdiği biliniyor.

 

Burun tıkanıklığınız alerjik bir reaksiyondan kaynaklanıyorsa, antihistaminikler almak işe yarayacaktır. En iyi sonuçlar için bir antihistamin/dekonjestan kombinasyonu kullanın.

 

Burun tıkanıklığı hakkında ne zaman bir doktorla konuşmalıyım?

Burun tıkanıklığınız geçmiyorsa ve yaşam kalitenizi etkiliyorsa bir doktorla konuşmalısınız.

 

Kronik burun tıkanıklığınızın nedeni, farkında olmadığınız bir alerji olabilir. Bu nedenle doktorunuz sizi alerji testleri için gönderebilir. Ayrıca nazal polipler, septum deviasyonu veya sinüslerle ilgili problemler için bir kontrole ihtiyacınız olabilir.

 

Burun tıkanıklığınız çalışma ortamınızdan kaynaklanıyorsa, mesleki astım riskiniz de olabilir. Bu, yaptığınız işin neden olduğu astımdır – fırınlar ve üretim tesisleri gibi yerlerde olabilir. Mesleki astımınız varsa, semptomlarınızı yönetmek, tetikleyicilerinizden kaçınmak ve uygun tedaviyi kullanmak hakkında bir doktorla konuşmanız gerekir.

Kaynak:

İlgili Konular :
, , , , , , , ,
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum