Yara İyileşmesi İçin 8 İpucu;

Yara İyileşmesi İçin 8 İpucu

Cilt vücudun en büyük organıdır ve her birimize koruyucu bir bariyer sağlar. Bir yara, cildin koruyucu işlevinde bir bozulmadır. Bir yaranız olduğunda, ona uygun şekilde bakmanız önemlidir. Yara iyileşmesi karmaşık bir süreçtir ve iyileşmenize yardımcı olmak (veya zarar vermek) için yapabileceğiniz birçok şey vardır....

İşte iyileşmeye yardımcı olacak sekiz ipucu:

1. Yaranızı banyoda veya duşta ıslatmayın.

Bu, yarayı çok ıslak tutar ve vücudunuzun diğer bölgelerindeki bakterileri yaraya yayabilir. Bir alçı/yara koruyucu kullanarak veya yara alanını kapatmak için Press-N-Seal plastik sargı kullanarak yaranızı kuru tutabilir ve ardından yaranın/pansumanın üzerine bir mutfak çöp torbası bantlayabilirsiniz. Yaranız korunamıyorsa sünger banyosu önerilir.

2. Yaranızı sabun veya kimyasallarla temizlemeyin.

Yaranıza alkol, hidrojen peroksit veya düz sabun kullanmayın. İyileşen cilde zararlı olabilirler ve iyileşme sürecini yavaşlatabilirler. Bunun yerine yaranızı yalnızca tuzlu su, steril su veya damıtılmış su ile temizleyin.

3. Yaranızdan kurtulun.

Yaranıza uygulanan baskı iyileşmeyi yavaşlatacaktır. Yaranızın üzerinde geçirdiğiniz süreyi olabildiğince sınırlayın. Yaranızın nerede olduğuna bağlı olarak özel ayakkabılara, koltuk değneklerine, yürüteçlere, minderlere vb. ihtiyacınız olabilir. 

4. Sigarayı bırakın.

Sigara içmek yaranızın iyileşme sürecini önemli ölçüde yavaşlatacaktır. İçtiğiniz her sigara kan damarlarınızı saatlerce %40-45 oranında kapatır. Bu süre içinde bir sigara daha içerseniz, kan damarları %40-45 daha sıkıştırır. Bu, yara iyileşmesi için gerekli olan kanda taşınan oksijen ve büyüme faktörlerinin yarasını aç bırakır. İçmediğiniz her sigara iyileşme sürecine yardımcı olur. Bırakmak için yardıma ihtiyacınız varsa birinci basamak doktorunuza başvurun.

5. Kan şekerinizi kontrol edin.

Glikozunuzu düzenli olarak kontrol edin. Kan şekerinizin 140'ın üzerine çıktığı her an iyileşmenize zarar verir. Diyetinizi izlediğinizden ve ilaçlarınızı aldığınızdan emin olun. Glikoz seviyeniz hala çok yüksekse, nasıl kontrol altına alacağınız konusunda birinci basamak doktorunuzla konuşun.

6. Protein alımınızı artırın.

Protein, vücudunuzun kendini iyileştirmek için ürettiği büyüme faktörlerini oluşturan şeydir. Her gün üç ila dört porsiyon protein yiyin. Protein seviyeniz ciddi şekilde düşükse, iyileşmeyi yavaşlatacaktır.

7. Yaranızı açık bırakmayın.

Yaranın nefes almasına gerek yok! Bu iyileşmeyi yavaşlatacaktır.

8. Uzmanlarla konuşun.

Çoğu insan için yara bakımı oldukça basittir. Yarayı evde temizleyin, bir bandajla sarın ve doğal olarak iyileşmesine izin verin, ancak yaranıza uygun şekilde bakıyorsanız ve herhangi bir ilerleme görmediyseniz veya düşündüğünüzden daha ciddi olabileceğinden endişeleniyorsanız, konuşun. Norman Regional'ın Oklahoma Yara Merkezindeki uzmanlar. Sigortanız gerektirmediği sürece sevk gerekmez.

Kaynak:

İlgili Konular :
, , , , , , , ,
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum