Vatandaşın ‘ev’lenme hayali!;

Vatandaşın ‘ev’lenme hayali!

Özellikle dar gelirli vatandaşların aylardır dört gözle beklediği, en geniş çaplı sosyal konut projesi, geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklandı. Taksitlerin ve peşinatın beklenenden yüksek olması ve toplam konut fiyatlarının en az 608 bin liradan başlaması ve yine taksitlerin sabit kalmayacak olması, kimi vatandaşlar da hayal kırıklığına neden olsa da, projeyi büyük bir fırsat olarak gören milyonlarca vatandaş başvuru için bankalar önünde uzun kuyruklar oluşturdu....

Projeyle ilgili Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum tarafından yapılan son değerlendirmelere göre başvuru yapan kişi sayısı 4 milyona yaklaştı. Peki Kastamonu halkı sosyal konut projesi hakkında ne düşünüyor? 


“BÜTÜN SİYASİ PARTİLER, HER SEÇİM DÖNEMİNDE BİR ŞEYLER SÖYLER”


Sosyal Konut Projesi hakkında konuşan Ömer Akpınar isimli vatandaş; “Geçmişte de birçok şey yapıldı, ancak devamı gelmedi, devamı gelenler de ödeyen insanlar için ciddi anlamda yeni bir külfet yarattı. Şayet herhangi bir zam yapılmadan sabit taksitlerle ödenecekse sıkıntı yok, güzel bir şey. Ama Türkiye'nin içinde bulunduğu ekonomik konjonktürden dolayı bunun pek mümkün olmadığını düşünüyorum. Taksitler, bence uygun değil. Taksitler ayda 2 bin lira bile olsa, bir evde iki kişinin asgari ücretle çalıştığını düşünün, o ailenin toplamda zaten 10 bin liralık masrafları oluyor. Öğrencileri varsa, öğrencileri hele ki üniversite okuyorsa, bu proje toplum için bir ütopyadır. Türkiye'nin kuruluş temelindeki sosyal hukuk devletinin idamesi açısından uygulanacak olursa çok güzel. Biz bir sosyal devletiz, sosyal devlette eğitimin, sağlığın, barınma ve geçimin minimum düzeyde ücretlendirilmesi gerekiyor. Ama son 40-45 yıldır bu pek mümkün olmuyor. Sağı solu fark etmeksizin bütün siyasi partiler, her seçim döneminde bir şeyler söyler. 1990'lı yıllarda Tansu Çiler "herkese bir ev, bir araba anahtarı" demişti. O dönemde milletin evi gitti, arabası gitti. Ben projeye böyle bakıyorum. Gerçekleşme oranı çok düşük. Taksitler sabit kalırsa o zaman eyvallah. Ama bazı bakanların “yemesin içmesin, dişini sıksın” şeklindeki söylemleri çok abes. İnsanlar ne yapacak? Millet zaten dişini sıkıyor" ifadelerine yer verdi.

“TAKSİTLER SABİT KALMAZSA BUNU ÖDEYEBİLMEK MÜMKÜN DEĞİL”


Projeye asgari ücretle çalışanların girmesinin çok zor olduğunu dile getiren Hilmi Yağcıoğlu ise; "Sosyal konut projeleri çok iyi de, asgari ücretle çalışan kesimin bunu ödemesi çok mümkün değil. Mesela ben emekliyim, bunu ödemem mümkün değil. Sosyal konut projesinden yine durumu iyi olan yararlanacak. Hükümetten bir zamanlar çok memnundum, ama bu zamlardan dolayı çok karamsarız. Konutların şuanda taksitleri uygun, ama faizler yükseldiği zaman 2022 yılı, 2023 yılı taksiti çok farklı. Şuan alabilenler için taksitler uygun, alamayanlar için zaten uygun değil. Sosyal konut projesinin şuan ki taksitleri sabit olsa ben de başvururdum. Taksitler sabit kalmazsa bunu ödeyebilmek mümkün değil. Bugün 2 bin 500 ödeyen bir asgari ücretli, yarın 3 bin-4 bin olduğu zaman nasıl ödeyecek, imkanı yok” diye konuştu. 

"ALTINDAN NELER ÇIKACAK ZAMAN GÖSTERECEK"


Sosyal Konut projesinin iyi bir proje olduğunu dile getiren Selahattin Erdaş ise şunları kaydetti; “Düşünce ve felsefe olarak iyi bir şey. Türkiye gibi bir ülkede gelir seviyesi düşük bir grubun bu şekilde değerlendirilme şansının olması güzel bir şey. Türkiye’de her düşünülen şeyin uygulaması mutlaka güzel olacak diye bir şey yoktur. Altından neler çıkacak zaman gösterecek. Geçmişte biz buna benzer çok şey yaşadık, onun için çok bir şey diyemiyorum. Teori başkadır, pratik başkadır. İyi niyet başkadır, uygulama başkadır" dedi. 

Kaynak:

İlgili Konular :
, , ,
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum