“Pompeiopolis, bir sponsorluk anlaşmasını hak ediyor”;

“Pompeiopolis, bir sponsorluk anlaşmasını hak ediyor”

Taşköprü İlçesinde bulunan ve MÖ. 64 yılında Romalılar tarafından Paphlagonia (Paflagonya) Eyalet Merkezi olarak kurulan Pompeipolis Antik Kenti’nde kazı çalışmaları devam ediyor. Bakanlığın ayırdığı bütçenin yetersiz kalması nedeniyle kazı çalışmalarının devam etmekte zorlandığını ve bu noktada sponsora ihtiyaç olduğunu vurgulayan Pompeiopolis Antik Kenti Koruma ve Yaşatma Derneği Başkanı Arkeolog Barış Sağıroğlu; “Zamanında, Paphlagonia Bölgesi’ne başkentlik etmiş bir Roma Kenti olan Pompeiopolis Antik Kenti, buranın değerini anlayacak bir firma ya da kurum tarafından yapılacak bir sponsorluk anlaşmasını hakkediyor” dedi....

Taşköprü İlçesinde bulunan ve MÖ. 64 yılında Romalılar tarafından Paphlagonia (Paflagonya) Eyalet Merkezi olarak kurulan Pompeipolis Antik Kenti’nde kazı çalışmaları devam ediyor. Ancak ödenek yetersizliği nedeniyle ilçedeki kazı çalışmalarında sıkıntı yaşanıyor. Taşköprü ilçesinde kazı çalışmalarına destek verilmesini kolaylaştırmak adına Pompeiopolis Antik Kenti Koruma ve Yaşatma Derneği kuruldu. Haziran ayında Olağan Genel Kurulu’nun yapıldığı derneğin başkanlığını ise Taşköprü Belediyesi Arkeoloğu Barış Sağır yönetiyor.

SAĞIROĞLU; “KAZILARIN EN BÜYÜK SIKINTISI BAKANLIĞIN AYIRMIŞ OLDUĞU KAYNAĞIN YETERSİZLİĞİ”


Taşköprü arkeoloji çalışmaları hakkında bilgilendirmelerde bulunan Arkeolog Barış Sağıroğlu; “Tarihe bakıldığında birçok medeniyetin gelmiş ve geçmiş olduğu Taşköprü ilçemizde en erken dönem; yapılan Arkeolojik yüzey araştırmalarına göre Paleolitik Çağa kadar uzanmaktadır. Günümüzde ise; Batı Karadeniz Bölgesi’nde sürekli ve kesintisiz bir şekilde gerçekleştirilen iki kazıdan bir tanesi; Taşköprü sınırları içinde yer alan Pompeiopolis Antik Kenti kazı çalışmasıdır. İlk defa bilimsel ve sistematik bir şekilde 2006 yılında başlayan bu çalışmalar; 15 senedir kesintisiz bir şekilde devam etmektedir. Bu kazı projesinin amacı; bir Roma kenti olan Pompeiopolis’e ait mimarı kalıntıların gün yüzüne çıkartılarak belgelenmesi ve o döneme ait sosyal, kültürel, dini, ekonomik yaşantıları hakkında bilgi sahibi olmaktır. Günümüzde, 12 aylık Arkeolojik Kazılar grubuna alınan Pompeiopolis Antik Kenti’ndeki çalışmalar; Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın kazılara ayırmış olduğu bütçeden payına düşün kaynak ile sürdürülmektedir. Günümüzde Türkiye’de gerçekleştirilen Arkeolojik Kazıların en büyük sıkıntısı; Bakanlığın ayırmış olduğu bu kaynağın maalesef yetersiz oluşudur. Bundan dolayı kazılar zamanında başlayamamakta, başlasa bile kısa süreli olmakta ve çalışmalar ivme kazanamamaktadır.  Bu olumsuz durumdan dolayı, kültür kalıntılarının yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kalınması ve kültür varlıklarının korunması amacı ile son yıllarda; Arkeolojik Kazılara, sponsorluk yapan firma ve kurumlarda artış gözlenmektedir. Bu sponsorluk olayını daha da teşvik edici bir durum olan; ülkemizde 2004 yılında yürürlüğe giren yönetmelikle birlikte; arkeolojik kazılarda yapılan nakdi sponsorluk yüzde yüz gider olarak firmalarca ya da kurumlarca gösterilebilmektedir. Bu durum yüzde yüz vergiden muafiyet anlamına gelmemekle birlikte; vergiye yansıması yüzde 30 civarında olmaktadır. Kültür varlıklarını korumakla ilgili olan bu yasa, kurumları ya da firmaları bu alanda sponsorluk yapmaya teşvik etmektedir” dedi.


“POMPEİOPOLİS ANTİK KENTİ DE BİR SPONSORLUK ANLAŞMASINI HAKKEDİYOR”

Arkeoloh Barış Sağıroğlu, firma ve kurumların destek verdiği kazılarda örnek vererek;  “Truva’ya Siemens Türkiye, Afrodisias’a Yapı Kredi Bankası, Efes’e Eczacıbaşı, Göbeklitepe’ye Doğuş Holding gibi kurum ve firmalar sponsor olmuştur. Bu bağlamda günümüzde Arkeolojik Kazı Çalışmalarının yürütüldüğü, Kuzey Anadolu yol ağı üzerinde yer alan ve konum olarak da hemen anayolun yanında güzel bir yerleşkede bulunan, zamanında Paphlagonia Bölgesi’ne başkentlik etmiş bir Roma Kenti olan Pompeiopolis Antik Kenti de buranın değerini anlayacak bir firma ya da kurum tarafından yapılacak bir sponsorluk anlaşmasını hakkediyor. Bu yapılacak sponsorluk  anlaşmasından kurum ya da firmalar da faydalanacaklardır. İsimleri adı altında yapılacak düzenlemelerden ötürü; hem marka değerlerini artıracaklar hem de işletme imajlarını geliştireceklerdir. Böylece eserler daha ivedilikle ortaya çıkacak ve korunacak, turizme kazandırılacak, dünyada tanınır hale gelecek, bu Antik Kentin bulunduğu yer olan Taşköprü ilçesinin; ekonomisine, kültürel ve sosyal gelişimine katkı sağlayacak ve bu tarihi miras gelecek nesillere aktarılacaktır” dedi.


“HEM ELDEN HEM DE İBAN ARACILIĞIYLA KAZI ÇALIŞMALARINA NAKDİ DESTEKTE BULUNULABİLİR”

Pompeiopolis Antik Kenti Koruma ve Yaşatma Derneği hakkında bilgilendirmelerde bulunan Arkeolog Sağıroğlu; “Antik Kentimiz olan Pompeiopolis’e diğer bir destek yolu da; Pompeiopolis Antik Kenti Koruma ve Yaşatma Derneğimizdir. Haziran ayı içinde yapılan olağan kurulda, yönetim kurulu başkanlığına seçildiğim bu derneğimizin amacı da; Antik Kentimizdeki kazı çalışması ve çevre düzenlemesine yönelik kişi, kurum ve firmalarca  nakdi ya da finansman yardımlarının hem elden hem de Halkbankası’na ait  derneğimizin (TR08 0001 2009 4840 0016 0001 18) iban numarası aracılığı ile desteklerine yönelik kurulmuş bir dernektir” ifadelerine yer verdi. 

Kaynak:

İlgili Konular :
, , ,
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum