2 teker üzerinde ‘istiklal’ ruhu…;

2 teker üzerinde ‘istiklal’ ruhu…

2019 yılında kurulan ve 2020’de dernekleşen 37 Riders Motosiklet Kulübü Derneği, kuruluşundan bu yana her sene planladığı ‘İstiklal Sürüşü’nü bu yıl da gerçekleştirdi....

Bu sene İstiklal Sürüşü İnebolu’dan Ankara’ya düzenlendi. İnebolu ilçesinden İstiklal Sürüşü için toplam 56 motorcuyla yola çıkan ekip, çevre illerden de katılımla toplam 107 motorcuyla etabı tamamladı. 2 gün süren sürüşün ardından Anıtkabir’e ulaşan motosikletliler, Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’e İnebolu’dan aldıkları selamı götürdü.

 

Denizyolu ile İnebolu Limanına gelen cephanelerin İnebolu'dan Ankara'ya taşındığı İstiklal Yolu'nda motosiklet sürücüleri tarafından sürüş etkinliği düzenlendi. İnebolu Limanı'nda düzenlenen törenle, aldıkları temsili cephaneliklerle yola çıkan sürücüler, Ankara’ya ulaştı. Kastamonu 37 Riders Motosiklet Kulübü Derneği tarafından düzenlenen İstiklal Sürüşüne değişik illerden motosiklet kulübü üyeleri katıldı. İnebolu’dan 56 motorcuyla yola çıkan 37 Riders Motor Kulübü Derneği, çevre illerden gelen katılımlarla birlikte Ankara’da 107 motorcuyla İstiklal Sürüşünü sonlandırdı.

“YAĞIŞA RAĞMEN ZORLANMADAN TAMAMLADIK”


Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan 37 Riders Motosiklet Kulübü Başkanı Fatih Peker, yağmur yağmasına rağmen herhangi bir zorlukla karşılaşmadıklarını belirterek, şu ifadelere yer verdi; “Yüce Mevlam, İstiklal Sürüşü esnasında bize çok yardımcı oldu. Her taraf yağıştan yıkılıyordu o gün. Sürekli telefon geliyordu bana ‘Ankara’da şuan çok yoğun yağış var’ diye. Çankırı’dan arıyorlar ‘Burayı sel götürdü’ diye. Ancak sağ salim bir problem olmadan Ankara’ya ulaştık. Kastamonu’da durum nasıl diye eşimi aradım; ‘Burada çok yağış var’ dedi. Çankırı’dan Kastamonu’ya geliyoruz önümüz apaçıktı. Sürüş olarak keyifliydi. Zorlanmadan İstiklal Sürüşümüzü tamamlamış ve sağ salim geri dönmüş olduk” dedi.

“KATILIMCILARIMIZIN HEPSİ İSTİKLAL RUHUNUN BİLİNCİYLE BURADAYDI”

İstiklal Sürüşü için yola çıkmadan önce İnebolu Kaymakam Vekili Murat Atıcı’nın ‘Atamıza bizden selam götürün’ ifadeleri üzerine ‘Atamıza selamı götürdük’ diyen Peker; “Anıtkabir’e gittiğimiz duyguyla Abana’da ilk toplandığımız duygu arasında hiçbir fark yok. 5 şehirden katılımcılarımız vardı. Onlar şehirlerinden çıktığında zaten bu duygu ve düşünceyle geliyorlar. İstiklal Yolu’nun ne olduğunu bu yolda nasıl mücadeleler verildiğini, Şehit Şerife Bacıyı, Hamamcı Kadı Salih Reisi hem sosyal medya paylaşımlarımızla hem de gelenlere verdiğimiz İstiklal Yolu’nu anlatan kitaplarla bu bilinci oluşturmaya çalışıyoruz. Gerek şehri içinden katılanlar gerekse şehri dışından katılanlar bu İstiklal ruhu ile geliyorlar. Herkeste istiklal ruhu var” diye konuştu.

“AMACIMIZ, KASTAMONU’YU TÜM DEĞERLERİYLE TANITABİLMEK”

İstiklal Sürüşü sırasında 37 Riders Motosiklet Kulübü Derneği tarafından katılımcılara plaket, rozet baf ve katılımcı belgesi verdiklerini belirten Peker; “Hatıra olarak gelen motorcuların her birisine, özel olarak yaptırdığımız kulübümüzün işaretinin olduğu boyun ve yüzü korumak amacıyla taktığımız baflardan verdik. İstiklal Sürüşü rozetimizi veriyoruz. İstiklal Yolu madalyasının ön yüzünün birebir aynısı. Bunu özel olarak yaptırdık. Gelen motorcuların hepsi gezgin motorcular.  Nerede ikamet ederse etsin, Türkiye’nin her yerini gezen insanlar. En çok ilgi çeken bizim rozetimiz oluyor. Diyorlar ki bu rozeti gördükleri zaman;‘İnebolu’dan Ankara’ya İstiklal Sürüşü yapan motorcular.’ Bu şekilde tanıtım da devam etmiş oluyor. Bizim Dernek olarak kuruluş amacımız zaten, Kastamonu’yu tarihi, kültürü, coğrafi değerleriyle tanıtımına katkı sunmak. Bu amaçla kurulmuş bir derneğiz” dedi.

“İSTİKLAL SÜRÜŞÜNÜN RESMİ PROGRAMA ALINMASI İÇİN ÇABA GÖSTERİYORUZ”

İstiklal Sürüşü’nün İstiklal Yolu Resmi programında tam olarak yer almadığını ifade eden Dernek Başkanı Peker; “İstiklal Sürüşü, yarı resmi programda. İstiklal Yolu etkinlikleri tam resmi programında yokuz. İlerleyen dönemlerde amacımız bunun kurumsallaştırmak ve resmi programa dahil edilmek. Temennimiz bu İstiklal Sürüşü’nün resmi programa alınmasıdır. Bunun için çaba gösteriyoruz” diye konuştu.

“BİZE ‘13 KİŞİYLE İSTİKLAL YÜRÜYÜŞÜ MÜ OLUR’ DEDİLER”

2019 yılında ilk olarak bu sürüşü 13 kişiyle gerçekleştirdiklerini belirten Fatih Peker, şöyle devam etti; “2019 yılında İnebolu’dan Kastamonu’ya kadar olan kısımda motorlarımızla İstiklal Sürüşü yaptık. İnsanlar bize gülmüştü, 13 kişiyle İstiklal Sürüşü mü olur diye. Benim hedefim, bu sürüşü tek başıma da olsa yapacaktım. Projeyi arkadaşlarıma açtığımda onlar da destek verdi ve 13 kişi olarak ilk sürüşümüzü gerçekleştirdik. İkinci senemizde İnebolu’dan Kastamonu’ya 26 motorla sürüşümüzü gerçekleştirdik. Bu sene itibariyle de İnebolu’dan Anıtkabir’e İstiklal Sürüşümüzü gerçekleştirdik. Bu süreçte bize en çok desteği Valimiz Avni Çakır ve Gençlik Spor İl Müdürümüz Reşat Asrak ve Abana Belediye Başkanımız Yunus Akgül verdi.”

“AKARYAKIT FİYATLARI PANDEMİDEN DAHA BÜYÜK BİR ETKİ OLUŞTURDU”

Katılımın geçen seneye oranla düşük olmasının nedeninin akaryakıt fiyatları olduğuna da değinen Başkan Peker; “Geçen sene İnebolu’dan çıkışta 138 motor vardı pandemiye rağmen. Ancak bu sene pandemiden daha büyük etkisi olan akaryakıt fiyatları var. Bu sene İstanbul’dan 6 motor geldi. Misafirlerimize para harcatmadık Sadece yakıt ve kendi ihtiyaçları için yaptıkları harcamalar vardı. Bu harcamalarla minimum motor başına 2 buçuk milyar masraf yaptılar. İstiklal Sürüşü için 12 buçuk milyar lira harcadılar. Keza Ankara’dan bin lira ortalama yakıt masrafı. İnsanlar zaten İstiklal Yoluna inandıkları için geliyorlar. Bu güzel bir şey ama bunu kurumsal bir yere oturtmaya çalışıyoruz. En başından beri hedefimiz bu. Amacım, bunu aynı İstiklal Yolunun diğer etkinlikleri gibi Bakanlık bazında bir bütçe oluşturarak, gerçekleştirmek. Mesela bu sene için 500 motorcu getirebilirdim ama biner lira bir harcırah olması lazım. Bakanlıktan 500 motorcu için bir bütçe ayrılırsa, gelen motorcuların 2 bin lira masrafı olsa da bin lira destek sağlandığında bu ciddi bir destek verilmiş olur” dedi. 

“DERNEK OLARAK SOSYAL SORUMLULUK PROJELERİMİZ DE VAR”

Kulüp olarak sosyal sorumluluk projelerinin de olduğunu belirten Fatih Peker;  “Kulüp olarak sosyal sorumluluk faaliyetleri de gerçekleştiriyoruz. Ramazan aylarında her sene, koli yardımı ve çocuklara ayakkabı yardımı yapıyoruz. 8-9 yaşına gelmiş ayağına daha hiç yeni ayakkabı giyinmemiş çocuklarımız var. İlk sene yani 2019 yılında 500 ayakkabı dağıtmıştık, 2020’de 300, 2021’de de 170 ayakkabı dağıtımı yaptık. 2022’de yapamadık ama önümüzdeki yıl yapmayı planlıyoruz. Bizim dernek olarak, gıda yardımı yapmak, çocuklara ayakkabı dağıtımı yapmak, 19 Mayıs, 30 Ağustos, 29 Ekimlerde şehir içerisinde bir kortej düzenlemek, İstiklal Yolu kutlamalarında mutlaka İstiklal Sürüşünü gerçekleştirmek gibi faaliyetlerimiz var” ifadelerine yer verdi.

“YAPILABİLİRSE ÇOK DAHA BÜYÜK BİR SES GETİRİR”

İstiklal Sürüşü ile ilgili güzel bir prodüksiyon düşüncesinin olduğunu belirten Peker, bu düşüncesini şöyle dile getirdi; “Tarihi bir gemi kıyıya yanaşması, o gemiden hala mevcut olan tarihi kayıklarla cephanenin kıyıya ulaştırılması, kıyıda kağnılarla birlikte cephanenin taşınarak motorlara teslim edilmesi, motorlardan diğer motorculara cephanenin devri, en sonunda savaş uçakları İHA ve SİHA’larla motorlarımızdan temsili cephanenin alınması ve sonrasında o cephaneni Anıtkabir’e ulaştırılması. Bu tarihsel bir süreç oluyor. Nerden nereye geldik mesajı veriyor aslında. Türkiye Cumhuriyeti’nin gelişme sürecini de anlatmış oluyor. Bu yapılabilse çok daha büyük bir ses getirilebilir ve bu Kastamonu’nun tanıtımı noktasında da büyük destek verebilir. Bu önerimizi sunduk. Ancak motorcular en çok dikkat çeken ama hiç dikkate alınmayan gruptur. Bu söylediklerimin her biri var olan şeyler. Kendi stratejilerim var, yerelde bir şeyler yapmaya çalıştım. Bir yerlere de geldik. Kamu idarecilerin de biraz bunu kendilerinin sahiplenmesini beklerim. Ama kendileri bunu önemsemiyorlarsa bu konuda daha fazla bir şey diyemem. Görmek istediğim bu prodüksiyonun hayat bulması. Zaman konusunda bir şey diyemiyorum ama mutlaka olacağını düşünüyorum. Çünkü yapılmayacak bir şey değil.” 




Kaynak:

İlgili Konular :
, , , , ,
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum