Bankalar Para Musluklarını Kapattı;

Bankalar Para Musluklarını Kapattı

KASİAD Kastamonu Şube Başkanı Ahmet Katar yazılı basın açıklamasında şu ifadeleri kullandı;...

KASİAD Kastamonu Şube Başkanı Ahmet Katar yazılı basın açıklamasında şu ifadeleri kullandı;

"Ülkemiz son aylarda çok ciddi ekonomik problemlerle karşı karşıyadır. Döviz kurlarından yaşanan artışlar tüketicilerin alım gücünü düşürürken, sanayi ve ticaret ortamını ise öngörülebilirlik ve istikrar noktasında çıkmaza sokmaktadır. Açıklanan ekonomik tedbirler dolar kurunu geri çekmeyi başarmış olsa da birkaç ay öncesine göre Türk Lirası’ndaki değer kaybı %60 seviyelerindedir. Merkez Bankası’nın politika faizi %14 olmasına rağmen, sanayici ve işadamlarımızın kredi maliyetleri %30-35’leri bulmaktadır. Bu derece yüksek piyasa faizi, yüksek döviz kuru ve artan enerji ve işçilik maliyetleri ile beraber üretim ve ticaret ortamı son derece olumsuz etkilenmektedir".

" SANAYİCİ VE İŞ ADAMLARI ÖNGÖRÜLEBİLİRLİK VE İSTİKRAR TALEP ETMEKTEDİR"

Bankalar kredi kullandırma noktasında cimrileşmiştir diyen Başkan Katar; "Bu durum piyasada ciddi bir likidite problemine yol açmaktadır. Bankaların yüksek faiz oranlarına rağmen kredilendirme noktasında esnek davranmaması piyasadaki ödeme dengelerini de bozmaktadır.  Sanayici ve iş adamları öngörülebilirlik ve istikrar talep etmektedir. Ülkemizin büyümesi, yatırım ortamının iyileşmesi, işsizliğin azalması, katma değerli ürün ihracı piyasa şartlarının istikrara kavuşması ve iş adamlarımızın güvenli bir limanda hareket etmeleri sayesinde olacaktır. Aksi takdirde yatırım ortamının bozulması ekonomideki tüm dengeleri alt üst edecektir" ifadelerini kullandı.

"TİCARİ KREDİ FAİZLERİNİN MERKEZ BANKASI FAİZİYLE UYUMLU HALE GETİRİLSİN"

Ticari kredi faizlerinin merkez bankası faiziyle uyumlu hale getirilsin diyen Başkan  Ahmet Katar, "Bankaların para musluklarını kapatmaması ve piyasaya bu zor günlerde köstek değil destek olmalarını talep ediyoruz. TÜİK tarafından açıklanan enflasyon rakamlarına göre tüketici fiyatlarındaki fiyat artışı yıllık %36 olarak açıklanırken üretici fiyatlarındaki artış %80 seviyesinde gerçekleşmiştir. Bu rakamlar üreticinin artan maliyetlerinin tamamen tüketiciye yansıtılamadığını göstermektedir. Sanayicilerimizin bu şartlar altında üretime devam edebilmesi, istihdama katkı sağlayabilmesi çok zor görünmektedir. Birçok arkadaşımızın döviz kurundaki oynaklığın çok yüksek olması sebebiyle ticaretlerinde ciddi zararlara maruz kaldıklarına üzülerek şahit oluyoruz. Sanayici ve iş adamları olarak alınacak her türlü finansal ve mali tedbirin üretim ve tedarik ortamını korumaya yönelik olmasını istiyoruz. Aksi takdirde ortaya çıkacak zararların sıkıntısı tüm vatandaşlarımız çekecektir" diye konuştu. 

Kaynak:

İlgili Konular :
, , , , ,
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum