Tarihi istiklal yolu ve kampüs dijital müzesi geliyor;

Tarihi istiklal yolu ve kampüs dijital müzesi geliyor

Kastamonu Üniversitesi (KÜ) Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinatörlüğü Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşma Programı Ormancılık ve Tabiat Turizmi İhtisaslaşma Proje Başvuruları kapsamında kabul edilen ve proje yürütücülüğünü Kastamonu Üniversitesi Turizm Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Muharrem Avcı’nın yaptığı “Tarihi İstiklal Yolu ve Kampüs Dijital Müzesi” paydaş ve proje yürütücüleri toplantısı Kastamonu Üniversitesi Turizm Fakültesi Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi....

Toplantıya Belediye Başkan Yardımcısı Hamdi Öz, Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı (KUZKA)Şehir Tanıtımı ve Markalaşma Birim Başkanı Serkan Doğru, Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Batı Karadeniz BTK Yönetim Kurulu Üyesi Gökşen Gedik ve proje yürütücüleri katıldı.

Toplantıda müzenin Kastamonu Üniversitesi Teknokent içerisinde hayat bulacağı, Su Ürünleri Fakültesi ile Orman Fakültesi arasındaki yolun da sergi yolu olacağı ve bu yola da 10 adet aydınlatmalı metal stantlı seramik panonun yerleştirilip bu panoların aydınlatılacağı ifade edildi.Projenin yürütücüsü Dr. Muharrem Avcı; “Kampüs içerisinde tarihi bir yola ev sahipliği yapması ile özgün bir değere sahip olan Kastamonu Üniversitesi, bu proje ile ülkemizde kampüs içerisinde dijital müze barındıran çok az sayıda üniversiteden biri olacaktır” ifadelerine yer verdi.

AVCI; “BU PROJEYLE K.Ü.,DİJİTAL MÜZE BARINDIRAN ÇOK AZ SAYIDA ÜNİVERSİTEDEN BİRİ OLACAK”

Toplantıda projenin amaçları ve önemi hakkında bilgi veren proje yürütücüsü Dr. Muharrem Avcı projenin amaçlarını şu sözlerle aktardı; “Ülkelerin tarihine ışık tutan en önemli unsurların başında müzeler gelmektedir. Müzeler, tarihin seyri içinde belli bir dönemi, içinde barındırdığı kalıntılarla, eserlerle, anıtlarla tarihi günümüze taşımak suretiyle milli hafızayı taze tutarak gelecek nesillere aktarmaktadır. Bu noktada, Kurtuluş Savaşı Dönemi’nde cepheye lojistik destek vermesi açısından önemli bir rol oynayan İstiklal Yolu Türkiye’nin kültür rotalarından biri ve milli park olarak ilan edilmiştir. Bu projenin amacı; ilkokuldan lisansüstü eğitime kadar olan tüm öğrenciler, Kastamonu Halkı ve Kastamonu’yu ziyaret eden turistler için İstiklal Yolu’nun kampüs içerisinde yer alan kısmının dönemi yansıtan seramik panolar ile donatılarak,  yürüyüş yolu olarak düzenlenmesi ve burada dijital bir müze oluşturulması sayesinde Kurtuluş Savaşı’nda önemli bir görev üstlenen İstiklal Yolu’nu tanıtmak, milli ruhu canlandırmak ve sahip olduğumuz tarihi değerlerimizi günümüze aktarmaktır. Ayrıca son yıllarda turizmde dijitalleşme sürecinin ivme kazanması ile sanal ve dijital müzelerin önemi artmaya başlamıştır. Bu proje ile İstiklal Yolu’nda oluşturulan bir dijital müze ile Kastamonu ilinin, Kastamonu Üniversitesi’nin ve İstiklal Yolu’nun tanıtımına ve gelişimine katkı sağlanacak, öğrenciler, yerel halk ve turistler teknoloji ile buluşturulacaktır. Kampüs içerisinde tarihi bir yola ev sahipliği yapması ile özgün bir değere sahip olan Kastamonu Üniversitesi, bu proje ile ülkemizde kampüs içerisinde dijital müze barındıran çok az sayıda üniversiteden biri olacaktır. Son teknolojilerden faydalanılarak oluşturulan Tarihi İstiklal Yolu ve Dijital Müzesi ile öğrencilerin, yerel halkın ve turistlerin dijital bir ortamda milli ruhu canlandırılacak, kültür mirasımız günümüze taşınacak ve korunma altına alınmış olunacaktır.”

“İSTİKLAL YOLU KURTULUŞ SAVAŞI’NI BAŞARIYA ULAŞTIRAN YOLDUR”

İstiklal Yolu’nun Milli Park ilan edilmesinin önemine de vurgu yapan Avcı, projenin önemine şu şekilde belirlediklerini ifade etti; “İlk olarak İnebolu’dan başlayıp Küre ve Seydiler’den geçerek Kastamonu merkeze kadar devam eden yol (Yaklaşık 95 km), Ankara 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından 2012 yılında ‘İstiklâl Yolu’ adıyla Tarihi Sit Alanı olarak tescil edilmiştir. Daha sonra Ilgaz ilçesi İnköyü’nden başlayıp Ayan köyü ve Çankırı merkez ilçesine kadar devam eden yaklaşık 52 km’lik kısmı yine Ankara 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından 2013 yılında ‘İstiklâl Yolu’ adıyla Tarihi Sit Alanı olarak tescil edilmiştir. Son olarak ise Cumhurbaşkanlığı’nın, 1 Kasım 2018 tarihli ve 302 sayılı kararı ile ‘İstiklâl Yolu Tarihi Milli Parkı’ olarak belirlenmiş ve 2 Kasım 2018 tarihli 30583 Sayılı Resmî Gazete ’de yayınlanmıştır. Çünkü İstiklal Yolu Millî Mücadele yıllarında Kurtuluş Savaşı’nın başarıya ulaşmasında çok önemli bir rol üstlenmiştir. Bu kanıtlarla önemi tescillenen tarihi yolda, yaşanan olayların canlandırılacağı seramik panolar ve oluşturulacak dijital müze ile yolun öneminin genç kuşaklara aktarılması ve bu çerçevede bir tarih bilincinin oluşturulması, kültürel değerlerimizin günümüze aktarılması, gençlerin, yerel halkın ve turistlerin teknolojiden faydalanmalarının sağlanması, Kastamonu’nun Millî Mücadele yıllarındaki öneminin ortaya konulması, İstiklâl Yolu’nun gündemde tutulması ve konuyla ilgili bilimsel çalışmaların yapılması projenin önemini oluşturmaktadır.”

PROJENİN FAYDALARI 3 BAŞLIK ALTINDA BELİRLENDİ

Toplantıda projenin faydaları da 3 başlık altında belirlendi. Kurtuluş Savaşı ve İstiklal Yolu başlığı altında faydalar;“Kurtuluş Savaşı’nın ve o dönemin şartlarının daha iyi anlaşılmasını sağlamak. Milli ve manevi değerlerimizin yeni nesillere aktarılmasını sağlamak. Milli Mücadele’de cephe gerisinde yaşanan olayları aktarabilmek. İstiklal Yolu’nun tanıtımını yapmak. İstiklal Yolu’nun internet ortamına aktarılmasını sağlamak. İstiklal Yolu’nda yapılan doğa yürüyüşlerinin bir parçası olmak” olarak belirlendi. Üniversite başlığı altında;“Kampüs içerisindeki sosyal etkinliklerin sayısının arttırılması. Öğrencilerin kampüs içinde geçirdikleri sürenin arttırılması. Ülkemizde, bünyesinde müze barındıran az sayıda üniversiteden birisi olmak. Kurumsal kimliğe olumlu katkı. Dijital dönüşüme katkı sağlamak” olarak belirlendi. Öğrenciler, Yerel Halk ve Turistler başlığı altında faydalar ise; “Son teknolojilerden faydalanma imkânı. Kastamonu ve İstiklal Yolu’nu tanıma fırsatı bulma. Tarih bilincinin ve farkındalığının kazandırılması. Milli ruhun canlandırılması. Müze bilincinin oluşturulması. Öğrencilerde merak ve seyahat etme isteklerinin canlandırılması.Öğrencilerin geçmişle ilgili bir bağ kurmalarının sağlanması. İstiklal Yolu’nun Kastamonu Üniversitesi Yerleşkesi içerisinde bulunan kısmının saha çalışmaları ile belirlenmesi.Mevcudiyette var olan İstiklal Yolu izinin korunmasının sağlanması” olarak belirlendi.

PROJE EKİBİ VE PAYDAŞLARI

Proje ekibi şöyle;Proje Yöneticisi Dr. Muharrem Avcı, Kastamonu Üniversitesi Turizm Fakültesi. Prof. Dr. Mehmet Serhat Yılmaz, Kastamonu Üniversitesi, Fen Edebiyat Fakültesi, Tarih Bölümü. Prof. Dr. Seyhan Yılmaz, Kastamonu Üniversitesi, Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi, Seramik ve Cam Bölümü. Doç. Dr. Ercan Çelebi, Kastamonu Üniversitesi, Fen Edebiyat Fakültesi, Tarih Bölümü. Doç. Dr. F. Müjde GÖKBEL, Kastamonu Üniversitesi, Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi, Seramik ve Cam Bölümü. Doç. Dr. Burhan Sevim, Kastamonu Üniversitesi, Turizm Fakültesi, Turizm İşletmeciliği. Arş. Gör. Gürkan Çalışkan, Kastamonu Üniversitesi, Turizm Fakültesi, Turizm İşletmeciliği. Arş. Gör. Muhammed Üstün, Kastamonu Üniversitesi, Turizm Fakültesi, Turizm Rehberliği Bölümü. Öğr. Gör. Gökçen Gökgöz Gedik, Kastamonu Üniversitesi, Taşköprü Meslek Yüksekokulu, Mimarlık ve Şehir Planlama Bölümü, Mimari Restorasyon Programı. Fatma Bölükbaş, Kastamonu İstiklal Yolu Derneği Başkan Yardımcısı, Basın.”

Proje paydaşları ise şöyle;  “Kastamonu Belediyesi Başkan YardımcısıHamdi Öz,Kastamonu İl Kültür ve Turizm Müdür V. Fahrettin Şenoğlu,TÜRSAB Batı Karadeniz Bölge Temsil Kurulu Yönetim Kurulu ÜyesiGökşen Gedik,KUZKA Şehir Tanıtımı ve Markalaşma Birim BaşkanıSerkan Doğru.

 

Kaynak:

İlgili Konular :
, , , ,
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum