Ne varsa ‘beyaz altın’da var;

Ne varsa ‘beyaz altın’da var

Döviz kurundaki hareketlilik sonucu TL’nin değer kaybetmesiyle pek çok kaleme zam geldi. Zamlardan en çok etkilenen sektörlerin başında da gıda sektörü geliyor. Gıda ürünlerine gelen zamlar, dar gelirli vatandaşların alım gücünü düşürüyor....

Yaklaşık 6 aydır tüm gıda ürünlerine defalarca zam gelirken, fiyatı düşen tek ürün ise Taşköprü sarımsağı oldu. Geçtiğimiz yıl fiyatı 100 liraya kadar yükselen, ancak bu yıl üretimin fazla olmasından kaynaklı sarımsağın zamlanmadığını belirten esnaf Zafer Böcekoğlu, artan tarımsal girdi maliyetlerinden dolayı zammı, önümüzdeki yıl beklediklerini kaydetti.

Üretim fazlası nedeniyle fiyatların düşük olması üreticiyi zora sokarken, vatandaş ise geçtiğimiz yıl gramla aldığı sarımsağın ucuz olmasının keyfini çıkarıyor.

“ÖNÜMÜZDEKİ DÖNEM BU KADAR UCUZ OLMAYACAK”

Kastamonu’nun yöresel ürünlerinden biri olan ‘beyaz altın’ sarımsağa bu sene zam gelmedi. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Elif Yöresel Ürünler İşletmecisi Zafer Böcekoğlu; “Geçtiğimiz sene üretim bu seneye oranla çok daha azdı. O sebeple bu durum da fiyatlara yansıdı. Ayrıca fiyatların yükselmesinde pandeminin de etkisi oldu. Geçtiğimiz sene bu zamanlarda orta büyüklükteki sarımsaklarımızın fiyatı 25 TL’ydi. Bu sene ise aynı büyüklükteki sarımsağın kilosunu 15 TL’den satışa sunuyoruz. Bu sene verim çok daha fazla oldu. Üretim çok olduğu için bu durum fiyatlara da yansıdı. Orta büyüklükteki sarımsaklarımızı 15 TL’den, iri boy 20 TL’den, duble boy sarımsakları da 25 TL’den satışa sunuyoruz. Şuan için sarımsağa talep yüksek. Bunda ucuz olmasının da etkisi var. Bu sene fiyatlarda artış yaşanmaz. Fiyat artışını seneye bekliyoruz. Çünkü döviz kurundaki hareketlilik, tarımsal girdi maliyetlerine yansıdı. Önümüzdeki dönem bu kadar ucuz olmayacağını söyleyebiliriz” diye konuştu. 




Kaynak:

İlgili Konular :
, , , , ,
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum