Engelleri aşmak için bir aradalar;

Engelleri aşmak için bir aradalar

Genç Hareket Öğrenci Birliği (Young Act Student Union) tarafından Enhancing Accessibility: Cities for Mobility başlıklı Erasmus+ programı gençlik projesiyle 12'si farklı engelli türlerine sahip 24 genç ve 12 refakatçi yetişkin Kastamonu’da bir araya geldi...

Genç Hareket Öğrenci Birliği (Young Act Student Union) tarafından düzenlenen Enhancing Accessibility: Cities for Mobility başlıklı Erasmus+ programı gençlik projesiyle İtalya, Litvanya, Macaristan, Polonya, Romanya ve Türkiye'den 12'si farklı engelli türlerine sahip 24 genç ve 12 refakatçi yetişkin Kastamonu’da bir araya geldi. Kastamonu’da ise faaliyetleriyle aktif olması nedeniyle Görme Engelliler Derneği ile Kaygusuz Otel’de bir araya gelen gençler, tanışma ve sosyal etkinlik faaliyetleri gerçekleştirdi. Düzenlenen programa, Görme Engelliler Derneği Başkanı Cahit Kuşoğlu ile birlikte Dernek Yönetim Kurulu Üyeleri Necati Korkmazel, Nihat Bozok, Yusuf Dalkılıç, Ahmet Kökmen, Mücahide Çalkaya, dernek üyeleri Merve Baltacı ve Mehmet Hüseyin Çelebi katıldı.

Proje kapsamında yaygın öğrenme araçlarıyla farklı sunumlar, oyunlar, sokak aktiviteleri, video yapımı, kültürel sunumlar gibi faaliyetler yapan gençler hem Türkiye kültürünü öğreniyor hem de kendi kültürlerini tanıtma fırsatı buluyor. Projenin yasal temsilcisi Aleyna Ünlü, açıklamasında; “Projemizle özellikle engelli arkadaşlarımızın yaşadıkları şehirlerdeki sorunlarını dile getirip onlara şehir hayatını kolaylaştırmayı amaçladık. Ayrıca böylesine çok kültürlü bir ortamda bulunmak bizim içinde çok değerli. Her yaştan bireyi Erasmus+ programının Türkiye'deki yürütücüsü olan Türkiye Ulusal Ajansını takip etmeye ve gönüllü projelere katılım göstermeye davet ediyoruz” ifadelerine yer verdi.

ÜNLÜ; “ONLARIN HAYATINI KOLAYLAŞTIRMAK ADINA BERABER ÇALIŞIYORUZ”

Genç Hareket Öğrenci Birliği (Young Act Student Union) tarafından düzenlenen Enhancing Accessibility: Cities for Mobility başlıklı Erasmus+ programı gençlik projesinin lideri Aleyna Ünlü, proje ile ilgili, şu ifadeleri kullandı; “Bu projenin yasal temsilcisiyim. Projemizin adı Şehirlerde Erişilebilirlik Projesi. Genç Hareket Öğrenci Birliği (Young Act Student Union) tarafından düzenlenen Enhancing Accessibility: Cities for Mobility başlıklı Erasmus+ programı gençlik projesiyle gençler, 1-8 Kasım tarihleri arasında bir araya geliyoruz. Temel konusu kent olgusunun doğru şekilde anlaşılması ve erişilebilir kent olgusunun yaygınlaştırılması olan bu projede; İtalya, Litvanya, Macaristan, Polonya, Romanya ve Türkiye'den 12'si farklı engelli türlerine sahip 24 genç ve 12 refakatçi yetişkin bir araya geldik. Bu proje engelli bireylerimiz için düzenlediğimiz bir proje. Onların hayatlarını daha da kolaylaştırmak amacıyla başlattığımız bir proje. Aslında bu projeyi bizler bir sene önce gerçekleştirmeyi planlıyorduk. Ancak kovid-19 salgını nedeniyle bu sene yapıyoruz. Bugün burada engelli bireylerimizle toplandık. Proje kapsamında çeşitli etkinlikler yapıyoruz. Hayatlarını kolaylaştırmak adına beraber çalışıyoruz, sosyalleşiyoruz. Kısa filmler çekiyoruz. Resim çiziyoruz. Daha fazla nasıl engelsiz hayat olabilir bunun üzerine düşünerek bu kapsamda çeşitli aktiviteler yapıyoruz.”

“PROJEMİZİN AMACI AB’NİN ERİŞİLEBİLİRLİK HAREKETİNE DESTEK SAĞLAMAK”

Projenin hedefleri hakkında açıklamalarda bulunan grup lideri Aleyna Ünlü;  “Projemizin amaçlarını sıralamak gerekirse, kentleşme kavramının anlaşılması ve kentlilik duygusunu güçlendirmek, yaşadığı kentlerle daha güçlü bağları olan gençlerin ortaya çıkmasını sağlamak, Avrupa Birliği ülkelerindeki kentleşme politikalarına destek sağlamak, erişilebilir şehir kavramının anlaşılmasını sağlamak hedefindeyiz.  Erişilebilir şehir kavramıyla ilgili spesifik bir internet sitesi oluşturmak, Kastamonu’daki kentleşmeyle ilgili çalışmalara katkı sağlamak, Avrupa Birliği’nin erişilebilirlik hareketine destek sağlamak, Avrupa Birliği’ndeki erişilebilir şehirlerin sayısının artmasına destek sağlamak da hedeflerimiz arasında. Ayrıca sivil toplumu kentleşme politikalarında daha fazla sorumluluk almaya teşvik etmek, erişilebilir şehirlerin ortaya çıkması adına devlet-sivil toplum işbirliğini oluşturmak ve arttırmak,  Avrupa Birliği 2019-2027 gençlik stratejisine destek sağlamak, gençlik çalışmalarında uzun soluklu işbirliğine katkı sağlamak da bizlerin bu proje kapsamında hedefledikleri arasında. Bunun dışında, hedeflediğimiz amaçlar içerisinde, gençlik alanında çalışan kurumların kapasitelerini geliştirmelerine katkı sağlamak, gençlere yaşadıkları şehirlere ilişkin daha fazla sorumluluk duygusu vermek, gençlerin yaşadıkları şehirlerle bağlantılarını güçlendirmek, gençlerin kentleşmeyle ilgili karar verici mekanizmalarda daha aktif görev almalarını desteklemek,  gençlerin anahtar yeterliliklerinin gelişimine katkı sağlamak Erasmus+ programının yararlanıcı sayısını ve görünürlüğünü arttırmak da yer alıyor" ifadelerini kullandı.

“KASTAMONU ENGELLİ BİREYLER İÇİN DAHA FAZLA PROJELER GERÇEKLEŞTİRİYOR”

Bu projenin geçtiğimiz sene itibariyle başlatıldığını ancak pandemi nedeniyle harekete geçilemediğini ifade eden Ünlü sözlerine şöyle devam etti;“Kastamonu projemiz kapsamında ilk gittiğimiz şehrimiz oldu. Çünkü Kastamonu engelli bireyler için daha fazla projeler gerçekleştiriyor. Bu sebeple de burayı tercih ettik. Türkiye dâhil 6 farklı ülkeden katılımcımız var. Bunlar; İtalya, Litvanya, Macaristan, Polonya, Romanya ve Türkiye. Şuan tüm katılımcılar dâhil olmak üzere 37 kişiyiz.”

ŞARE; “HEM TÜRKİYE HEM DE KASTAMONU’NUN TANITIMINI DA YAPMIŞ OLDUK”

Projenin iletişim uzmanı Mustafa Şare ise; “Ben Tosyalıyım. Kastamonu’nun engelli bireylere yönelik yaptığı birçok projenin farkında olduğumuz için bu projemizi burada yapmaya karar verdik. Ben bu projenin iletişim danışmanlığını gerçekleştiriyorum. Ortaklarla yazışmalar olsun, onları bulmadır bunu Aleyna Ünlü başkanlığında gerçekleştiriyoruz. Kastamonu şehrimizde, farklı ülkelerden ortaklarımız var. Engelli bireyler Kastamonu’nun engellilere sağladığı projelerden çok memnun kaldık. Fakat başka şehirlerde de bu projemizi yapmayı düşünüyoruz. Kültür gecemizi gerçekleştirdik.Kastamonu Belediyemizi ziyaret ettik. Burada bulunduğumuz bir haftalık süre kapsamında kısa film çektik. Etkinliklerimiz devam ediyor. Pazar günü de geri dönüş yapılacak. Hafta boyunca Kastamonu’muzun tanıtımını yaptık. Yabancı ülkelerden gelen misafirlerimize, buranın yöresel lezzetlerinden bahsettik. Ayrıca katılımcılarımız da yurt dışından geldikleri için kendi ülkelerine döndüklerinde hem Türkiye hem de Kastamonu için güzel bir tanıtım olmuş oldu” dedi.

KUŞOĞLU; “YABANCI ARKADAŞLARIMIZ, YENİ BİR DERNEK OLMAMIZA RAĞMEN FAAL OLDUĞUMUZU İFADE ETTİLER”

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Görme Engelliler Derneği Başkanı Cahit Kuşoğlu, düzenlenen bu programın güzel olduğunu ifade ederek şöyle konuştu; “Programda Derneğimiz ve çalışmalarımızla ilgili bilgilendirmelerde bulunduk gelen misafirlerimize. Diğer dernek üyesi arkadaşlarımız da kendi düşüncelerini ifade ettiler. Soru cevap şeklinde yurt dışından gelen arkadaşlarımız, ülkemizdeki ve Kastamonu’daki engelli yaşantısı ve sorunlarıyla ilgili birkaç soru yönelttiler bizlere. İçtenlikler onlara cevap vermeye çalıştık. Görme Engellilerin Türkiye’deki eğitiminin nasıl odluğunu merak ettiler. Bizler de ilk 8 yıl özel eğitim merkezinde verilen özel eğitimlerle daha sonrasında da lise ve üniversitede karma eğitim olarak devam ettiğini söyledik. Kastamonu’daki engellilere yönelik sıkıntılı olduğumuz durumları sordular. Bizler de erişilebilirlik konusunda eksikliklerimiz olduğunu söyledik. Belediye ile irtibat halinde olduğumuzu bu sorunların da birden bire çözülmesini beklemiyoruz ama zamanla da çözüleceğini umuyoruz dedik. Özellikle bir soru çok dikkatimi çekti. Türkiye’de bankalarda görme engelliler olarak para çekme konusunda sıkıntı yaşıyor musunuz? Görme engellilerin yanında biri olmadan bankada işlem yapıp yapamadığını sordular. Bununla ilgili daha öncesinde bir şeyler duymuş olacak ki bizlere bu soruyu yöneltti kendisi. Daha eskiden evet bazı sorunlar yaşanıyordu ama bildiğim kadarıyla son çıkan 5378 sayılı yasaya göre bu ortadan kalktı. Görme engelli vatandaş artık attığı imzadan sorumludur, bankalar tarafından da herhangi bir işlem yapılacağı zaman kendisinden şahit istenemez diye. Ayrıca bu otobüslerdeki sesli sistem konusundaki eksikliğimizi dile getirdik. Belediyemiz tarafından verilen destekleri ifade ettik. Ulaşımımızın belediye tarafından karşılandığını ifade ettik. Engelli kartlarıyla otobüslere ücretsiz bindiğimiz ifade ettik. Beklentim biraz daha güzel olabilirdi diye düşünüyorum ama genel anlamıyla güzel bir aktivite oldu. Arkadaşlarımız da çok memnun kaldılar. En sonunda yabancı arkadaşlarımızdan söz alıp çalışmalarımızın çok güzel olduğunu ve yeni kurulan bir dernek olmamamıza rağmen aktif olduğumuzu ifade ettiler.”




Kaynak:

İlgili Konular :
, , , , , , , ,
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum