“Bir fikriniz varsa ve o fikre inanıyorsanız asla vazgeçmeyin”;

“Bir fikriniz varsa ve o fikre inanıyorsanız asla vazgeçmeyin”

ZİRVEDEKİ TOPUK SESLERİ PROGRAMINDA KONUŞAN KAST-KADER GENEL BAŞKANI” EMİNE ÇELİK; “Bir fikriniz varsa ve o fikre inanıyorsanız asla vazgeçmeyin”...

2015 yılında İstanbul’da faaliyetlerine başlayan Kastamonu Kadın Derneği tarafından, Mimar Vedat Tek Kültür Merkezi’nde Zirvedeki Topuk Sesleri programı düzenlendi. Programa Vali Avni Çakır’ın eşi Bahar Çakır, Belediye Başkan Yardımcısı Necdet Karahasanoğlu, Daday Belediye Başkanı Hasan Fehmi Taş, Ağlı Belediye Başkanı Şahin Çolak, Seydiler Belediye Başkanı Mehmet Erdoğan, Araç Belediye Başkanı Satılmış Sarıkaya, AK Parti Kastamonu İl Kadın Kolları Başkanı Neslihan Kaya, Kasiad Genel Sekreteri Yönetim Kurulu Üyesi Fikriye Arslan, Mimar Vedat Tek Kültür ve Sanat Merkezi Müdürü İlknur Aydın, Kastamonu Kadın Derneği Genel Başkanı Emine Çelik ve davetliler katıldı. 

Konuşma yapan kadın girişimciler arasında ise Kastamonu Kadın Derneği Danışman Kurulu üyesi olan Sevilay Sultan Tosyalı, Didim Ticaret Odası Kadın Girişimciler Kurulu üyesi Öznur Kale, Tabiat Tarımsal Bilişim ve iletişim Teknolojileri Tarımsal Pazarlama Şirketinin Kurucu Ortağı Tülin Akın yer aldı. Moderatörlüğü ise Ekonomi Gazetecileri Derneği Başkanı Ekonomi yazarı Gazete Ekonomi ve Kanal Ekonomi YAPDER Başkanı Celal Toprak gerçekleştirdi. Kastamonu Kadın Derneği Genel Başkanı Emine Çelik konuşmasında, kadın girişimcilere seslenerek; “Eğer bir fikriniz varsa ve o fikre inanıyorsanız asla vazgeçmeyin. Çünkü iyi şeylere inandığınızda daha iyi şeyler vazgeçmediğinizde gerçekleşiyor” dedi.

ÇELİK; “GİRİŞİMCİ KADINLARIN SAYISININ ARTMASI GEREKİYOR”

Kastamonu Kadın Derneği Genel Başkanı Emine Çelik Zirvedeki Topuk Sesleri Programında yaptığı selamlama konuşmasında şöyle konuştu; “Cumhuriyetimizin kuruluşunun 98’nci yılını kutlayacağımız bugünlerde Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını rahmet, minnet ve özlemle anıyorum. Bir kadın olarak bizlere vermiş olduğu haklar için çok teşekkür ediyorum. Kastamonu Kadın Derneği olarak faaliyete başladığımız 2015 yılından beri farkındalıklara imza atan, asla birbirine benzemeyen, başkalarını taklit etmeyen özgür projeleri sürdürülebilir hale getirmiş uğraş vermiştir. Bugün burada bu araya gelmemiz de böyle bir durumun yansıması. Zirvedeki Topuk Sesleri ile işlev olarak erkek girişimciliğinden farkı olmasa da girişimcilik denilince farklı bir açıdan bakılan kadın girişimciliğini alanında önemli başarılara imza atmış kişiler tarafından tecrübelerinden istifade ederek irdelemeye çalışacağız. Yapılan birçok çalışma göstermiştir ki kadın erkek girişimcilerinin ortak ve farklı hiçbir ayrımı yoktur. Araştırmalar sadece erkeklerin daha özgüvenli olmasının avantajını yaşadıklarını gösteriyor. Gerçekten öyle mi dersiniz?Sürekli sizi teşvik eden, yapabileceğiniz noktasında cesaret veren, yeri geldiğinde yastık altı birikimini sermaye diye aktaran birileri varken özgüven olmaması abes olurdu bence. Oysa aynı alanda kadın girişimcilerin karşılaştığı belli başlı temel sorunlar var: “Bekârsan evlenirsin. Evliysen çocuğun olur, yoğun olursun, gerilirsin. Evle işi aynı anda yönetemezsin. Hele girişimciysen yeni bir iş planı oluşturmak için emek harcarken çevrendekileri ihmal edersin. İki gün sonra vazgeçersin. Neden yatırım yapayım mobingleriyle başlayıp, kendi, paranı kazandığında herkes için kullanırsın. İşte sorun olduğunda tek başına çözersin” gibi gizli tehditlerle uğraşmak zorunda kalırız. Girişimler aynı olsa da kadına yüklenen sorumluluk daha fazla olunca kadın girişimciliğini nasıl geliştirebileceğimizi düşünüyoruz. Oysa temel sorun da çözüm de ortada. Kadın girişimciliğinden son dönemlerde alacağımız kooperatifler bazında yerel ürünlerin değerlendirilmesi. Bu sadece şahsımın özelinde değil Türkiye genelinde böyle. Türkiye’de sadece 602 kadın kooperatifi var. Bunlardan bir tanesi de 2018 ile 2020 yıllarında Kastamonu’da faaliyete başladı. Yapılan çalışmalar elbette ki çok kıymetli ancak yeterli mi bunu konuşmalıyız. Bilimde sanatta, teknolojide eğitimde girişimci kadınların sayısının artması çizilen gereklerin dışına çıkarak yeni hedeflerin belirlenmesi gerekiyor. Tüm olumsuzluklara rağmen girişimcilik risk almaktır. Hesaplanmış riskler ise başarıya ilerleyen doğru adımdır. Eğer bir fikriniz varsa ve inanıyorsanız o fikre asla vazgeçmeyin. Çünkü iyi şeylere inandığınızda daha iyi şeyler vazgeçmediğinizde gerçekleşiyor.”

KARAHASANOĞLU; “BELEDİYE OLARAK KADINLARIMIZIN HER ZAMAN YANINDAYIZ”

Necdet Karahasanoğlu, Kastamonu Belediye Başkanı R. Galip Vidinlioğlu’nun selamını ileterek başladığı konuşmasını şöyle sürdürdü; “Kastamonu Belediyesi olarak kadın girişimcilerimize her türlü desteği verdik vermeye de devam edeceğiz. Girişimci kadınlarımız, yakın zaman içerisinde kendi bünyemizde bir kadın marangozhanesi adı altında bir birim açtık. Oradaki arkadaşlarımız çok hevesli. Bunların yapımı üretimi pazarlaması noktasında getirdikleri yeri sonuna kadar devam ettirme peşindeler. Kadın girişimcilerimiz var İlknur Hanım bunun bir örneği. Burayı çekip çeviriyor, tanıtım noktasında uğraşıyor. Bir kadın kooperatifimiz var. Daha birkaç gün öncesine kadar kendilerini çevirmekte zorlanıyorlardı. Geçen gün tanıtımını yaptılar. Kastamonu’nun ekşili pilavını, hazır paket haline getirmişler. Uluslararası ölçekli firmalarla boy ölçmeye kalkışıyorlar. Daha düne kadar kendilerini zor çeviriyorlardı. Belediyemizin tahsis etmiş olduğu konakta çalışıyorlardı bugün Antalya da Yörex fuarında en çok ziyaret edilen stantlardan biri olduğunu duyduk. Gurur duyuyoruz. Belediye olarak her zaman kadınlarımızın yanındayız yanında olmaya da devam edeceğiz.”

Selamlama konuşmalarının ardından, önemli alanlarda girişimler yaparak başarı elde eden Kastamonu Kadın Derneği Danışman Kurulu üyesi olan Sevilay Sultan Tosyalı, Didim Ticaret Odası Kadın Girişimciler Kurulu üyesi Öznur Kale, Tabiat Tarımsal Bilişim ve iletişim Teknolojileri Tarımsal Pazarlama Şirketinin Kurucu Ortağı Tülin Akın konuşmalarını yapmak üzere sahneye davet edildi. Moderatörlüğü ise Ekonomi Gazetecileri Derneği Başkanı Ekonomi yazarı Gazete Ekonomi ve Kanal Ekonomi YAPDER Başkanı Celal Toprak gerçekleştirdi. Kadın girişimciler, girişimcilik ile başarı hikâyelerini dinleyicilerle paylaştı.




Kaynak:

İlgili Konular :
, , , , , , , , , , , , ,
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum