İklim Okulu 30 Nisan’da Kastamonu’da…;

İklim Okulu 30 Nisan’da Kastamonu’da…

Yeşil Düşünce Derneği’nin ‘Batı Karadeniz’de İklim Hareketinin Güçlendirilmesi’ Projesi başladı...

 Proje kapsamında gerçekleştirilecek İklim Okulu ve forum etkinlikleri ile yerel yönetim, sivil toplum, devlet kurumları ve halk, iklim adaleti için bir araya gelecek.

Yeşil Düşünce Derneği, 2009 yılından beri iklim değişikliğinin önlenmesi için çözüm önerileri, iklim değişikliği sebebiyle gerçekleşen afetlerinin etkileri ve çözüm önerileri üzerine çalışmalar yapıyor.

2021 yılının Ağustos ayında Kastamonu’da meydana gelen sel felaketinin Bozkurt ilçesinde yarattığı tahribat ve bunun sonucunda ortaya çıkan haksızlıkların değerlendirilmesine yönelik saha çalışması ve rapor sunumu gerçekleştirmişti. Bu sene de, bölgedeki iklim değişikliği sonucu ortaya çıkan afetler konusunda çalışmalarını derinleştiren dernek, afetlerde risk seviyesi giderek artan Batı Karadeniz Bölgesi’nde, iklim değişikliği ve hakların korunması konularının görünürlük kazanmasına destek olmak için Fransız Büyükelçiliği’nin desteği ile “Kimseyi Arkada Bırakmadan: Batı Karadeniz’de İklim Hareketinin Güçlendirilmesi” Projesini yürütüyor.

NİSAN SONUNDA BATI KARADENİZ İÇİN ÇAĞRI

Nisan sonunda Batı Karadeniz’e ‘İklim Okulu’ için çağrı proje kapsamında 29 Nisan’da Zonguldak’ta, 30 Nisan’da Kastamonu’da, birer gün sürecek. ‘İklim Okulu’ gerçekleştireceğini duyuran dernek, yerel yönetimlerin, sivil toplum kuruluşlarının ve halkın katılımını önemsediklerini belirtiyor. Kastamonu ve Zonguldak’ta iklim değişikliğine uyum ve dayanıklılık kazanma süreçlerinde sivil toplumun katılımına destek olması planlanan projeyle, dernekler, sendikalar ve odalar ile yerel yönetimlerin gözlemlerini ve bilimsel bilgilerini paylaşılması da amaçlanıyor.

Projede, hak temelli sivil toplum kuruluşlarının, üniversitelerin ve yerel yönetimlerin iklim değişikliği adaptasyonu ve dirençliliği konularında iş üretmesinin, iklim adaleti konusunda bilgi ve deneyim aktarımı sağlanmasının önemi vurgulanıyor. 29 Nisan’da Zonguldak TMMOB Makine Mühendisleri Odası’nda, 30 Nisan 2023 Kastamonu Ticaret ve Sanayi Odası’nda, 10:00 - 17:30 saatleri arasında gerçekleşecek.

İklim Okulu’na katılmak isteyenlerin başvuru formunu doldurması yeterli. (Başvuru formu linki: https://forms.gle/Au3eQD56Rf6gXecw5) Proje hakkında detaylı bilgi edinmek ve için derneğin sosyal medya hesapları takip edilebilir veya derneğin internet sayfası ziyaret edilebilir. (link: https://www.yesildusunce.org/zonguldak-ve-kastamonuda-iklim-okuluna-cagiriyoruz/ )

BATI KARADENİZ’DE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ VE ETKİLERİ

Batı Karadeniz’de İklim Değişikliği ve Etkileri İklim değişikliği Akdeniz Bölgesinde kendini kuraklık ve yangınlarla gösterirken, Karadeniz’de aşırı yağış ve sel felaketleri olarak ortaya çıkıyor. 2021’de Kastamonu’da, 6 Şubat depremlerinden sonra Şanlıurfa’da yaşanan sel felaketi gibi felaketlerin ana kaynağı, iklimin değişmesi sebebiyle ortaya çıkan sıcak dalgaları ile gelen kuraklık ve sonrasında gerçekleşen aşırı yağışlardır. Ormanlık alanlarla tarım arazilerinin tahribi, dere yataklarının daraltılması ve betonlaştırılması, dere yataklarında kentleşme gibi insan kaynaklı eylemler, aşırı yağışların felakete neden olmasını sağlar. Değişen iklim, gerçekleşen sel ve kuraklık gibi afetlerin sıklığını arttırarak toparlanma süresini daraltır. Yaşanan her afetin şiddeti ve etkisi giderek artar. Bu nedenle, devlet kurumlarının hem afetlere yönelik önlemler alacak, hem de afetten sonra yurttaşların kayıplarını giderecek planlamalar yapması gerekmektedir. Yerel yönetimlerin, yerel sivil toplum kuruluşları ve yurttaşların bu planlamalara katılmaları, gerçekçi çözümlerin üretilmesi için en gerekli koşullardan biridir. 2019’da İklim Değişikliği Eylem Planı Yapıldı Ancak Uygulama Görülmedi Aşırı yağışlara ve kuraklığa dayanıklı kent planlamaları ile doğru arazi ve havza kullanımı ile onarıcı planlamalar yapılarak felaketlerin boyutları, can ve mal kaybı en aza indirilebilir. Avrupa Birliği tarafından finanse edilen ve tek yararlanıcısı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olan iklim projesi kapsamında ‘İklim Değişikliğinin Bilimsel Temelleri ve Türkiye’ye Etkileri’ adlı çalışma gerçekleşti. Bu çalışma ardından Bakan Murat Kurum 12 Temmuz 2019 tarihinde ‘Karadeniz Bölgesi İklim Değişikliği Eylem Planını’ kamuoyu ile paylaştı ve basın açıklamasında, ‘6 ay içinde tüm hazırlıkların tamamlanacağını ve kamuoyu ile paylaşılacağını’ bildirdi . Ancak üzerinden 2 sene geçtiği halde hiç bir plan yürürlüğe konmadan sel Kastamonu’yu vurdu. Adı Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı olarak değişen bakanlık sayfalarında ya da çalışmaları arasında, iklim eylem planı çalışmaları hala kamuoyu ile paylaşılmış değil. 

Kaynak:

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum