Lektin Nedir, Hangi Gıda gruplarında Bulunur? İşte, Lektin İçeren Besinler ve Vücuda tesirleri;

Lektin Nedir, Hangi Gıda gruplarında Bulunur? İşte, Lektin İçeren Besinler ve Vücuda tesirleri

"Lektin, yediğiniz yiyecekler de dahil olmak üzere tüm yaşam formlarında bulunan bir protein türüdür. Lektin içeren besinler çeşitli sağlık faydaları sağlayabilirler. Peki, lektin nedir, hangi gıdalarda bulunur? İşte lektin içeren besinler ve bedenimize tesirleri…"...

Bir protein türü olan lektin, faydaları ile dikkat çekiyor. Haberimizde, özellikle lektin proteini içeren besinler ve olası zararlarını bulabilirsiniz. İşte, lektin nedir, hangi gıdalarda bulunur sorularının yanıtları…

 

Lektin Nedir?

 

Lektin, şekere bağlanabilen bir protein türüdür. Bazen antinutrientler olarak adlandırılırlar. Yapılan testler, belirli lektinlerin vücudun gıdaları emme yeteneğini azaltabileceğini göstermektedir. Lektin, biroldukça bitki ve hayvan bazlı gıdada bulunur, ancak yediğiniz gıdaların yalnız %30'u önemli oranda içerir.

 

Lektin Zararları nelerdir?

 

İnsanlar lektinleri sindiremezler, bundan dolayı bağırsaklarınızda değişmeden dolaşırlar.

 

Araştırmalar ayrıca bitkilerde bulunan lektinin kanser tedavisinde bile rol oynayabileceğini gösteriyor.

 

Bununla birlikte, büyük miktarlarda belirli lektin türlerini yemek, bağırsak duvarına zarar verebilir. Bu, ishal ve kusma gibi semptomlara neden olabilecek tahrişe sebep olabilir. Ayrıca bağırsakların gıdaları muntazam bir halde emmesini de önleyebilir.

 

En yüksek lektin konsantrasyonları baklagiller, tahıllar ve itüzümü sebzeleri gibi sağlıklı gıdalarda bulunur. Her neyse ki, bu sağlıklı gıdaların lektin içeriğini azaltmanın ve onları yemeyi güvenli hale getirmenin birkaç yolu var.

 

Araştırmalar, lektin içinde ne olduğu yüksek yiyecekleri pişirerek, filizlendirerek yada fermente ederek, lektin içeriğini önemsiz miktarlara kolayca azaltabileceğinizi gösteriyor.

 

Lektin Hangi Gıdalarda Bulunur?

 

Kırmızı barbunya fasulyesi

 

Kırmızı barbunya fasulyesi, demir, potasyum, folat ve K1 vitamini benzer biçimde birçok yaşamsal vitamin ve mineral ilaveler eder.

 

Bununla birlikte, çiğ barbunya, fitohaemaglutinin adı verilen yüksek düzeyde bir lektin içerir. Ancak kırmızı barbunyayı çiğ veya azca pişmiş yerseniz aşırı mide bulantısı, kusma ve ishale neden olabilirler.

 

Kırmızı barbunya fasulyesi, nebat bazlı proteinin en zengin kaynakları arasındadır.

 

Ek olarak glisemik indeksi (GI) düşük olan harika bir karbonhidrat deposu oluyor.

Kaynak:

İlgili Konular :
, , , , , , , , , , , , , ,
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum