Dış ticarette büyük uçurum;

Dış ticarette büyük uçurum

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Ekim ayına ait dış ticaret istatistiklerini açıkladı. TÜİK tarafından verilen bilgiye göre; Kastamonu’da ihracat geçen yılın Ekim ayına göre yüzde 57,8 azaldı. Geçtiğimiz Ekim ayında Kastamonu’dan yapılan ihracat 10 milyon 468 bin dolar olarak açıklanırken Ekim ihracatının geçen yılın aynı ayına göre yüzde 57,8 azaldığı görüldü. Kastamonu’nun 2022 yılı Ekim ayındaki ithalatı ise 17 milyon 402 bin dolar ile geçen yılın aynı ayına göre yüzde 47,3 oranında azaldı....

DIŞ TİCARET HACMİ 27,9 MİLYON DOLAR OLDU

Mevcut aydaki ithalat ve ihracat verileri toplanarak hesaplanan dış ticaret hacmi Ekim ayında 27 milyon 870 bin dolar oldu. En fazla ihracat “değerli ana metaller ve diğer demir dışı metallerin imalatı” ürün grubunda gerçekleşti.

Ekim ayında Kastamonu’dan gerçekleşen ihracatın ISIC Rev4 ürün sınıflamasına göre dağılımı incelendiğinde ilk üç sırada; aylık toplam ihracatın yüzde 28,7’sine denk gelen 3 milyon 2 bin dolar ile “değerli ana metaller ve diğer demir dışı metallerin imalatı” ürün grubu, 2 milyon 564 bin dolar ile “kürk hariç, giyim eşyası imalatı” ürün grubu ve 2 milyon 372 bin dolar ile “temel kimyasal maddelerin imalatı” ürün grubu yer almaktadır. Ekim ayında Kastamonu’dan ISIC Rev4 sınıflamasına göre 43 farklı ürün grubundan ihracat gerçekleşti.

İthalat ise 55 farklı ürün grubunda gerçekleşti. İthalatın ilk üç sırasında 12 milyon 360 bin dolar ile “kimyasal gübre ve azotlu bileşiklerin imalatı” ürün grubu, 1 milyon 798 bin dolar ile “dokuma” ürün grubu ve 498 bin dolar ile “diğer özel-amaçlı makinelerin imalatı” ürün grubu yer aldı.

İHRACATTA BİRLEŞİK KRALLIK, İTHALATTA BAHREYN İLK SIRADA

Ekim ayında Kastamonu’dan 63 farklı ülkeye ihracat yapılırken, ilk sırada 2 milyon 586 bin dolar ile Birleşik Krallık (İngiltere) yer aldı. En fazla ihracatın gerçekleştiği ikinci ülke 2 milyon 241 bin dolar ile Arjantin olurken, üçüncü sırada 1 milyon 247 bin dolar ile Güney Kore bulunuyor.

Ekim ayında Kastamonu’ya yapılan ithalatta ise ilk sırada 12 milyon 360 bin dolar ile Bahreyn yer aldı. İkinci sırada 1 milyon 859 bin dolar ile İtalya, üçüncü sırada ise 808 bin dolar ile İsveç bulundu. Ekim ayında Kastamonu’ya 40 farklı ülkeden ithalat gerçekleşti. (Bülten)

ft: ihracat (arşiv)

Kaynak:

İlgili Konular :
, , , ,
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum