Zeytinyağının Son kullanma tarihi geçer mi?;

Zeytinyağının Son kullanma tarihi geçer mi?

Kilerinizi temizlemek, köşede kümelenmiş o süslü zeytinyağı şişeleri için endişelenmenize neden olabilir. Zeytinyağının bir süre sonra bozulup bozulmadığını merak ediyor olabilirsiniz - ya da onu süresiz olarak saklayabilir misiniz? Aslında uzun sürse de zeytinyağının kullanım süresi doluyor. Bu makale, zeytinyağının raf ömrünün yanı sıra ne zaman kötüye gittiğinin nasıl söyleneceğini araştırıyor....

zeytinyağının raf ömrü

Botanik olarak zeytin ( Olea europaea ) bir meyve olarak kabul edilir. Meyvelerin raf ömrü vardır ve buna bağlı olarak zeytinyağı da öyle. Kokuştuğu ve tadı harika olmadığı bir nokta var.

Çoğu zeytinyağı, şişelendiği andan itibaren 18-24 ay dayanır. Sızma zeytinyağı daha az işlenir ve genellikle şişelendikten sonra yaklaşık 12-18 ay daha az dayanır (1Güvenilir Kaynak).

Bu zaman aralıklarının ötesinde, zeytinyağları, yemeklerinizde hoşlanmayacağınız şekillerde ortaya çıkabilecek buruk veya acı notalar geliştirebilir.

Bazı zeytinyağı şişeleri, şişeleme veya son kullanma tarihini belirtir. Bunları görmüyorsanız, şişelerinizi satın alma tarihiyle etiketlemek iyi bir fikir olabilir. Bu, kilerinizde ne kadar süredir oturduğunu anlamanıza yardımcı olabilir.

nasıl saklanır

Zeytinyağını serin ve karanlık bir yerde saklamalısınız - kapılı kiler, dolap veya buzdolabı gibi.

Buzdolabınızda saklarsanız, biraz bulutlu görünebileceğini unutmayın. Bu, daha düşük sıcaklıklara verilen normal bir tepkidir ve zeytinyağınızın sertleştiğini göstermez.

Genellikle, şişenin koyu yeşil veya kehribar gibi daha koyu bir camdan yapılması da yardımcı olur, çünkü bu, oksidasyonu destekleyen ışığı engellemeye yardımcı olabilir. Bu, marketteyken izlemeniz gereken bir şey olabilir (2Güvenilir Kaynak).

Oksidasyon, yaşlanmayı uyarabilen hücresel bir süreçtir. Zeytinyağında, yağ moleküllerinin parçalanmasını hızlandırabilir. Zeytinyağı ışığın yanı sıra oksijenle temas veya ısıya maruz kalma yoluyla da oksitlenebilir.2Güvenilir Kaynak).

Bu nedenle, zeytinyağınızı saklamak için serin ve karanlık bir yer idealdir - ve açtıktan sonra kapağının düzgün şekilde kapatıldığından emin olun.

Son olarak, zeytinyağınız plastik bir polietilen kap içinde paketlenmiş olarak geliyorsa ve bir süre etrafta tutmayı planlıyorsanız, koyu renkli bir cam veya teneke kaba aktarmanız akıllıca olabilir. Bu şekilde daha iyi tutar (2Güvenilir Kaynak).

Sık yemek pişirmiyorsanız, özellikle daha zengin bir zeytinyağı tercih ediyorsanız, daha küçük şişeler satın almak da iyi bir fikir olabilir.


Zeytinyağının kokmuş olup olmadığı nasıl anlaşılır

Zeytinyağınızın kötü olup olmadığını belirlemenin birkaç yolu vardır.

Küçük bir tat deneyin

Zeytinyağınızın kokmuş olup olmadığını anlamanın en iyi yolu tadına bakmaktır. Endişelenme, küçük bir tat seni hasta etmeyecek.

Zeytinyağınızın tadı acı, ekşi veya bayatsa, artık iyi değildir.

kokla

Kötü zeytinyağı, parlak, meyveli zeytinler yerine boya kalemi, macun veya Elmer tutkalı gibi kokabilir.

Bu, süresinin dolduğunun başka bir işaretidir.

Kokmuş zeytinyağı tüketmenin etkileri

Acımış zeytinyağı seni hasta etmez. Ancak yemeğe garip bir tat vererek tarifinizi mahvedebilir.

Ayrıca, zeytinyağı genellikle birçok sağlık yararı için lanse edilir Acımış zeytinyağı, güçlü antioksidan özelliklerinden bazılarını kaybedecektir (2Güvenilir Kaynak).

Bunun nedeni, oksijen içeren moleküllerin yağın antioksidanlarını parçalayan bir kimyasal reaksiyon zincirini tetiklediği oksidasyona maruz kalmasıdır.

Kokmuş zeytinyağı tipik olarak aynı besin desteğini sunmasa da sizi hasta etmez. Yine de antioksidanlarından olabildiğince fazlasını elde etmek için taze zeytinyağı tüketmek idealdir.



Kaynak:

İlgili Konular :
, , , , , , , ,
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum