Arpacık Neden Olur ? Arpacığa Ne İyi Gelir ?;

Arpacık Neden Olur ? Arpacığa Ne İyi Gelir ?

Arpacık hastalığı hakkında malum yanlışlardan biri arpacığın bir göz hastalığı olduğu sanılmasıdır. Oysa ki arpacık göz çevresinde oluşan bir cilt rahatsızlığıdır. Peki arpacık niçin olur? Arpacığa ne iyi gelir? Sizler için sık sık yaşanmış olan bu rahatsızlığa dair bilinmeyenleri araştırdık. Haberin teferruatında arpacığa dair merak edilenleri bulabilirsiniz....

Göz kapağında bulunan yağ bezelerinin iltihapla birikmesi sonucu arpacık ortaya çıkar. Tedavisi rahat ancak zamanında müdahale edilmesi gereken rahatsızlıklardan biridir. Arpacık göz kaynaklı değil cilt kaynaklı bir hastalıktır. Vücudun en küçük bir direnç ve vitamin eksikliğinde ortaya çıkar göz kapağında bir yumru şeklinde görünür. Cilt kökenli bir hastalık olduğu için cildi iltihap biriktirmeye meyilli ciltlerde sık sık ortaya çıkar. Anadolu'da halk arasında it dirseği olarak bilinen arpacık hemen derhal 4 kişiden 2'sinde yaşar. Göz kapağının altında, göz yaşı borusunda ve göz kapağının üstüne görülür. Öncelikle arpa büyüklüğünde görülür. Zamanla iltihap çoğaldıkça gözlerin kapanmasına kadar niçin olur.


ARPACIK NEDEN OLUR ? ARPACIK NEYDEN MEYDANA GELİR ?


Göz cildinde yağ bezeleri vardır. Dışarı doğru salgılanan bu bezeler gözü dış etmenlere karşı korur. Bununla beraber bu yağ bezeleri yardımıyla göz yaşı çabuk buharlaşır. Ancak cildin yaşadığı deformasyon, enfeksiyon kaş ve kirpik kepeklenmesi gibi durumlar yağ bezelerinin tıkanmasına neden olur. Ek olarak bağışıklık sisteminin zayıflaması da vücutta ciddi iltihaplanmalara sebebiyet verir. 


ARPACIĞIN BELİRTİLERİ NELERDİR ?


  • Kaşınma, batma ve yanma
     
  • Gözle görülür bir şişlik
     
  • İç arpacık da gözleri kapatırken ya da dokununca hissedilen kitle
     
  • Sürekli sulanma ve iltihaplanmanın artması
     
  • Göz yaşı borusunun dışında biriken iltihap kitlesi
     
  • Uyanırken gözleri açmada zorlanma
     
  • Işığa karşı hassasiyetin olması
     
  • Göz içerisindeki sıvının burun kanallarını tıkaması gibi belirtilerle kendini gösterir.


Kaynak:

İlgili Konular :
, , , , , ,
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum