Popülasyonu, çoğaltıp yaygınlaştırmak amaçlanıyor;

Popülasyonu, çoğaltıp yaygınlaştırmak amaçlanıyor

İhsangazi’de 2016 yılında imzalanan iş birliği protokolüyle hayata geçirilen, ‘Siyez Buğdayında Seleksiyon Islahı İçin Başlangıç Materyalinin Oluşturulması Projesi’ kapsamında 6 yıllık çalışma sonucu 2 siyez buğdayı çeşidi olarak tescillenen Mergüze ve Atasiyezi ile proje kapsamında toplanan tüm siyez buğdayları karıştırılarak İhsangazi’de ekimi gerçekleştirildi. İhsangazi İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından gözlemleri yapılan siyez buğdayları, hasat edilerek başaklar saklanmak üzere toplandı. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada; “Siyez buğdayı konusunda bundan sonraki amacımız; üretilen Kastamonu Siyez Buğdayı Popülasyonunu koruyup çoğaltmak ve yaygınlaştırmak” ifadelerine yer verildi....

MERGÜZE, ATASİYEZ ve KASTAMONU SİYEZ BUĞDAYI POPÜLASYONU

2016 yılında imzalanan iş birliği protokolü ile hayata geçirilen; Siyez BuğdayındaSeleksiyon Islahı İçin Başlangıç Materyalinin Oluşturulması Projesi kapsamında; siyez buğdayı çeşit tesciline hazırlık olarak, İhsangazi'den 40, Seydiler'den 5, Kastamonu Merkezden 4 ve Devrekâni'den de 1 çiftçi olmak üzere toplamda 50 çiftçinin tarlalarından siyez buğdayı başakları seçilerek toplanmıştı.

Toplanan siyez buğdayı başakları 2016 yılından bu yana düzenli olarak her yıl hem İhsangazi ilçesinde hem de Ankara’da, Ankara Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü deneme parsellerinde ekilerek yürütülen altı yıllık çalışmanın sonucunda Dr. Ayten Salantur’un tescile aday sunduğu iki adet siyez buğdayı çeşit adayı 15 Nisan 2021 tarihinde Mergüze ve Atasiyez isminde tescil edilmişti.

Tescillenen Mergüze ve Atasiyez çeşitleri ile tescile hazırlık aşamasında toplanan tüm Kastamonu siyez buğdayları karıştırılarak (Kastamonu Siyez Buğdayı Popülasyonu) İhsangazi ilçesinde 9 Kasım 2021 tarihinde Yeni Mahalle’de ekildi. Ekilen siyez buğdaylarının gözlemleri muhtelif zamanlarda İhsangazi İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yapıldı ve 20 Temmuz 2022 tarihinde hasat edilerek örnek başaklar saklanmak üzere toplandı.

“ÇALIŞMALARIMIZ HIZ KESMEDEN DEVAM EDECEK”

İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada; “Siyez buğdayı konusunda bundan sonraki amacımız; üretilen Kastamonu Siyez Buğdayı Popülasyonunu koruyup çoğaltmak ve yaygınlaştırmak. Ayrıca tescil edilen Mergüze ve Atasiyez çeşitlerinin de öncelikli İhsangazi ilçemiz olmak üzere tüm ilimizde sertifikalı tohumluk üretimlerinin gerçekleştirilmesidir. Bu bağlamda çalışmalarımız hız kesmeden devam edecektir” denildi. 



Kaynak:

İlgili Konular :
, , , ,
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum