“Teşvik son derece elzem”;

“Teşvik son derece elzem”

İl Genel Meclisi Haziran ayı toplantıları sona erdi. Çevre ve Sağlık Komisyonu tarafından hazırlanan Tıbbi ve Aromatik bitki yetiştiriciliği hakkındaki rapor dikkat çekti....


Raporda, Tıbbi ve Aromatik Bitki Yetiştiriciliği ile Orman Bitkisi Fidanlığı kurmak için müracaatların her ay yapılabildiğine vurgu yapılarak, bu ürünlerin yetiştiriciliğinin Kastamonu ve ülke ekonomisine olumlu katkı sağlayacağı kaydedildi. Raporda; “Yüksek karlılık oranlarına sahip olan ve devletimizce üretimi desteklenen tıbbi ve aromatik bitki üretiminin teşvik edilmesi, bu konuda bölge çiftçilerinin bilgilendirilmesi, pazar alanlarının oluşturulması ayrıca bu üretimin sağlık turizmi ile de birleştirilerek alanın genişletilmesi bölge ve çiftçilerimizin gelirinin artması açısından son derece önem arz etmektedir” ifadelerine yer verildi.

 

İGM Üyesi Mehmet Arif Özdemir Başkanlığı’nda Çevre ve Sağlık Komisyonu, rapor için, Kastamonu Üniversitesi Turizm Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Hakkı Çılgınoğlu, Kastamonu Orman Bölge Müdürü Fahri Sönmezoğlu, Müdür Yardımcısı İsmail Çetin ve Orman Bölge Müdürlüğü personeli ziyaret edilerek, görüşmeler gerçekleştirildi. 




“TIBBİ VE AROMATİK BİTKİLERİN KULLANIMI HER GEÇEN GÜN HIZLA ARTIYOR”

 

Komisyon raporunda, sentetik ve kimyasal içerikli ilaçların yan etkilerinin ortaya çıkışının tıbbi bitki kullanımını artırdığı belirtilerek; “Tıbbi bitkiler, hastalıklardan korunma ve tedavi amaçlı kullanılan bitki ve kısımlarıdır. Herhangi bir bitki doğrudan ilaç sanayinde tüketiliyorsa ilaç bitkisi; koku ve tat maddeleri sanayisinde kullanılıyorsa aromatik bitki; buna karşılık hem ilaç hem de ilgili diğer sanayi kollarında tüketiliyorsa tıbbi ve aromatik bitki olarak kabul edilmektedir. Dünyada ve ülkemizde tıbbi ve aromatik bitkilerin başta ilaç sanayi olmak üzere kozmetik, gıda, yem sanayinde her geçen gün kullanılan çeşit ve miktar hızla artmaktadır. Tıbbi ve aromatik bitkiler bu sektörlerde ham bitki veya bitkisel ekstre, uçucu yağ ve sabit yağ olmak üzere farklı şekillerde kullanılmaktadır.”

 

“POTANSİYELİMİZİ KULLANMALIYIZ”

 

Raporda Türkiye’nin tıbbi ve aromatik bitkiler yönünden önemli bir potansiyele sahip olduğu ancak yeterince bu potansiyelin değerlendirilmediği vurgulanarak, devamında şu ifadelere yer verildi; “Türkiye’de tıbbi ve aromatik bitkilerden daha etkin yararlanılmasını sağlamak ve ekonomik getirisini arttırmak gerekmektedir. Türkiye'de tıbbi ve aromatik bitkilerin yetiştirilmesi, araştırılması ve işlenmesi konularına son yıllarda önem verilmekte ve devlet tarafından desteklenmektedir. Sağlık Bakanlığı bünyesinde ‘Tamamlayıcı ve Alternatif Tıp’tan sorumlu bir bölüm kurulmuştur. Türkiye'de geleneksel, tamamlayıcı ve alternatif tıp uygulamalarına belirli kurallar içerisinde izin verilmiştir. Son yıllarda tıbbi ve aromatik bitkiler tarımı, yetiştirilen bitki tür çeşitliliği ve üretim alanındaki artışlar yanı sıra yayılma hızı ile de büyüyen bir üretim dalı haline gelmiştir. Dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 70’i tedavi ve korunma amacına yönelik olarak bu bitkileri tüketmektedirler.”

 

“TIBBİ VE AROMATİK BİTKİLERİN ÜRETİMİ VE BÖLGE EKONOMİSİNE KATKILARI BİR AN ÖNCE SAĞLANMALI”

 

Raporun devamında tıbbi bitkilerle ilgili istatistiklerin 2000 yılından itibaren kayıt altına alınmaya başlandığı ifade edilerek; “Türkiye’de tıbbi ve aromatik bitki ekim alanı ve üretiminde 2000-2020 döneminde önemli artışlar gerçekleşmiştir. 7 bin ton olan kimyon üretimi yüzde 102 artarak 14 bin tona, 5 bin ton olan nane üretimi de yüzde 369 artarak 23 bin tonu aşmıştır. 2000 yılında 12 bin ton olan haşhaş üretimi yüzde 78 artarak 2020 yılında 21 bin tona yükselmiştir. Verilerden de görüleceği üzere tıbbi ve aromatik bitkilerin önemi ve bölge ekonomilerine olan katkıları her geçen gün artmaktadır. Tarım bakanlığımız 2023 yılında odun dışı orman ürünleri ihracatını 2 milyar dolar olarak belirlemiştir. Bu sonuçlardan hareketle ilimizde tıbbi ve aromatik bitkilerin üretim ve bölge ekonomisine katkılarının bir an önce sağlanabilmesi elzem bir hal almıştır” ifadelerine yer verildi.

 

BÜYÜK KAR ORANINA SAHİP OLAN ÜRÜNLERİN ÜRETİMİN TEŞVİK EDİLMESİ ÖNEMLİ

 

Kastamonu’nun coğrafi koşulları ve iklim özellikleri dikkate alındığında; tıbbi nane, papatya, defne, kuşburnu, kantaron, lavanta, ısırgan otu, kekik, salep, haşhaş, gül, deve dikeni gibi pek çok tıbbi ve aromatik bitki yetiştirildiği belirtilerek; “Fitoterapi ve Aromaterapi alanlarında sıklıkla kullanılan bu ürünlerin ekimi yaygınlaştırılabilirse elde edilecek gelirden hem bölge insanı kalkınmış hem de ilimizdeki fazlasıyla boş durumda olan atıl bırakılan araziler değerlendirilmiş olur. Bu ürünlerin yetiştirilmesinde karlılık oranlarına örnekler vermek gerekirse 10 dönümlük bir arazide kekik üretiminin maliyeti 11 bin lirayken satıştan elde edilen kar yaklaşık 18 bin lira olmaktadır. Yine 10 dönüm tıbbi nane üretiminin çiftçiye olan maliyeti 17 bin lira iken satış sonrası elde edilen net kar 27 bin 442 liradır. Böyle yüksek karlılık oranlarına sahip olan ve devletimizce üretimi desteklenen tıbbi ve aromatik bitki üretiminin teşvik edilmesi bu konuda bölge çiftçilerinin bilgilendirilmesi, Pazar alanlarının oluşturulması ayrıca bu üretimin sağlık turizmi ile de birleştirilerek alanın genişletilmesi bölge ve çiftçilerimizin gelirinin artması açısından son derece önem arz etmektedir” denildi.

 

“ORMAN BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ’NDE TIBBİ VE AROMATİK BİTKİ BAHÇELERİ TESİS EDİLDİ”

 

Son yıllarda doğal tedavi yöntemlerine ağırlık verildiği ifade edilen raporun devamında; “Bugün kullanılan tıbbi bitkilerin tahmini olarak yüzde 70’inin doğadan toplandığı, yüzde 30’unun ise kültürünün yapıldığı tahmin edilmektedir. Mahalli halkın gelir seviyesini artırılmasına katkıda bulunmak maksadıyla 2019 yılından bu yana Defne, Hünnap, Kızılcık, Adaçayı, Ekinezya vb. türlerle Tıbbi ve Aromatik Bitki bahçeleri tesis edilmektedir. Bölge Müdürlüğü’müzde de 2020 ve 2021 yıllarında Tıbbi ve Aromatik Bitki bahçeleri tesis edilmiştir” denildi.

 

“TIBBİ VE AROMATİK BİTKİ YETİŞTİRMEK İSTEYENLER BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ2NE BAŞVURUDA BULUNABİLİR”

 

Raporda ayrıca 2021 yılında Resmi Gazetede yayınlanarak yönetmeliğe giren ‘Orman Kanununun 18’inci Maddesinin Uygulaması Hakkında Yönetmeliğinden de bahsedilerek, yönetmelikle ilgili şu ifadelere yer verildi; “Bu yönetmelikle, bozuk orman alanlarında, Orman Bitkisi Fidanlıkları kurulmasına, mantar ve tıbbi aromatik bitki yetiştiriciliğine, orman alanlarından üretilen odun dışı ürünlerin mamul ya da yarı mamul olarak işlenmesi amacıyla tesis kurulmasına izin verilebileceği hükme bağlanmıştır. Bu kapsamda Tıbbi ve Aromatik Bitki yetiştirmek isteyenler, Orman Bölge Müdürlüğü’ne başvuruda bulunabilecek. Orman Bitkisi Fidanlığı Kuruluşu ile Mantar Ve Tıbbi Aromatik Bitki Yetiştiriciliği talepleri için müracaatlar, her ayın ilk günü ayın 15’ine kadar e-Devlet üzerinden alınacak. Alınan müracaatlar, aynı ayın 16’ncı gününden başlayarak ayın bitim tarihine kadar ilgili Orman İşletme Müdürlüğünce yönetmeliğin 7’nci maddesine göre değerlendirilerek ilk müracaatçı tespiti yapılacaktır.”

 

2022 BAŞVURU BEDELİ 600 TL

 

Raporda, Tıbbi ve Aromatik Bitki Yetiştiriciliği ile Orman Bitkisi Fidanlığı kurmak için yapılacak başvuru bedeli de belirtilerek şu ifadelere yer verildi; “Orman bitkisi fidanlığı kuruluşu ile mantar ve tıbbi aromatik bitki yetiştiriciliği izni için 2022 yılı başvuru bedeli 600 TL olarak belirlenmiştir. Aynı kişi tarafından farklı sahalara yapılacak her başvuru için ayrı bedel, ilgili Orman Bölge Müdürlüğü’nün özel bütçe hesabına talep sahibince yatırılacaktır. Gerçek kişilerde toplamda en fazla 50 hektar alanda, tüzel kişilere toplamda en fazla 300 hektar alanda izin verilebilecek olup bu alanların iki katından fazla alana başvuru yapılamayacaktır. Mantar Ve Tıbbi Aromatik Bitki Yetiştiriciliğinde 1 hektardan küçük alanlar, Orman Bitkisi Fidanlığı kurulmasında 3 hektardan küçük alanlar izne konu edilmeyecektir.” 

Kaynak:

İlgili Konular :
, , , , , , ,
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum