“Potansiyel heyelan ve sel afeti haritası oluşturulmalı”;

“Potansiyel heyelan ve sel afeti haritası oluşturulmalı”

Cumhuriyet Halk Partisi Doğa Hakları ve Çevreden Sorumlu Kastamonu İl Başkan YardımcısıMelahat Karahasanoğlu, küresel iklim değişikliği nedeniyle ortaya çıkan yağış rejimindeki düzensizlikten kaynaklı heyelan ve sel afetinde artış yaşandığına dikkat çekti....

Karahasanoğlu yaptığı açıklamada; “Kastamonu’muz için potansiyel heyelan ve sel afeti haritaları oluşturulmalı, bu haritalar doğrultusunda alınacak önlem ve tedbirler belirlenmeli, çalışmalar yürütülmelidir” ifadelerine yer verdi.

KARAHASANOĞLU; “BİR AN ÖNCE MAĞDURİYETLER GİDERİLMELİ”

Bölgede, küresel iklim değişikliği nedeniyle yağış rejiminde düzensizlikler yaşandığını belirte n Karahasanoğlu; “Kar sularının ani ve hızlı erimesiyle birlikte meydana gelen heyelan ve sel afeti sayısında artış görülmektedir.Yaşanan bu afetler neticesinde 20’nin üzerinde köyümüzün yolu kapanmış, makineli çalışma, malzemeli bakım ve onarım ile heyelan temizliği yapılması ihtiyacı doğmuştur. Yine dere yataklarındaki su debisinin yükselmesiyle 11’e yakın köyde bağlantı köprüleri yıkılmış, zarar görmüş, köylerimizin ilçe merkezleri ile bağlantısı kopmuş, vatandaşlarımız mağdur olmuştur. Bir an önce mağduriyetler giderilmelidir. Gerek Kastamonu İl Özel İdaresi Genel Sekreterliği’ne gerekse Devlet Su İşleri Kastamonu Bölge Müdürlüğü’ne söz konusu aksaklıkların ivedilikle çözüme kavuşturulması için ek bütçesi sağlanmalıdır” dedi.

“DERE YATAKLARINDAN GELİŞİGÜZEL KUM-ÇAKIL ALIMININ ÖNÜNE GEÇİLMELİDİR”

Bölgelerin yol köprü yapılırken zemin karakterinin doğru tespit edilmesi gerektiğini belirten Karahasanoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü; “Gerek yol, gerek köprü, gerek menfez ve istinat duvarı çalışmaları yapılırken bölgelerin yer üstü ve yer altı zemin karakterleri gerçekçi tespit edilmeli, kamu kaynaklarının verimli kullanılması için mühendislik ve imar kuralları özenle dikkate alınmalıdır. Özellikle dere yataklarından gelişigüzel kum-çakıl alımının önüne geçilmelidir. Kastamonu’nun köylerinde; yolların kapanmasına, köprülerin yıkılmasına neden olan dere yatakları taşkın koruma projeleri ile ıslah edilmelidir. Küresel İklim değişikliğinin artarak devam eden olumsuz etkilerinin gelecek yıllar içinde büyük bir tehdit olduğu bilinciyle Kastamonu’muz için potansiyel heyelan ve sel afeti haritaları oluşturulmalı, bu haritalar doğrultusunda alınacak önlem ve tedbirler belirlenmeli, çalışmalar yürütülmelidir.”

Kaynak:

İlgili Konular :
, ,
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum