CHP'li Karayılan çiftçinin sorunlarını dile getirdi;

CHP'li Karayılan çiftçinin sorunlarını dile getirdi

CHP Ekonomi Politikaları ve İşveren Örgütlerinden Sorumlu İl Başkan Yardımcısı Serkan Karayılan "Ülkemizde her sektörde ciddi krizlere sebep olan ekonomik sorunlar tarım ve hayvancılık sektöründe de üretimi zorlaştırmakta hatta imkânsız hale getirmektedir" dedi....

CHP Ekonomi Politikaları ve İşveren Örgütlerinden Sorumlu İl Başkan Yardımcısı Karayılan ekonomik sorunlar tarım ve hayvancılık sektörü hakkında yaptığı basın açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

 

KARAYILAN: "ÜRETİCİMİZ ARTIK ARTAN MALİYETLERE YETİŞEMEMEKTEDİR"

 

"İktidarın tarım ve hayvancılıkta uygulamış olduğu yanlış politikaları nedeniyle zora düşen çiftçi ve hayvancılar artan maliyetler ile baş edemez hale gelmiştir. Çok acıdır ki hayvancılık memleketi olan Kastamonu da çiftçiler yem, işçilik ve mazot gibi giderlere gelen ardı arkası kesilmeyen zamlar yüzünden süt veren ineklerini bile kesmek zorunda kalmıştır. Fakat iktidar ve siyasi kadroları her zamanki gibi gerçekleri görmemeye ve halktan kopuk olarak yaşamaya devam etmekteler.
Üreticimiz artık artan maliyetlere yetişememektedir.  AKP’nin seçim bildirgesinde ‘’çiftçilerimizin büyük hayalleri vardı, bu hayalleri iktidarımız sayesinde gerçek oldu’’ şeklinde gerçeği asla yansıtmayan bir saptaması vardı hatırlarsanız. Çiftçilerin büyük hayallerinden ziyade haklı talepleri vardı oysaki. Çiftçiyi borç batağından çıkarıp üretime geçirecek bir çözümü hiçbir zaman hayata geçiremediler. Önceleri çiftçi çözümünü kendisi bularak 3 5 hayvanını satıp belki gününü kurtarıyordu. Bir baraj duvarı yıkıldığında nasıl susuz kalacak ise sektörde hayvansız kalmaya başladı. Süte gelen göstermelik zamlara karşılık yeme gelen sayısız ve acımasız zamlar sektörü tüketerek çiftçileri süt hayvanlarını bile kesecek duruma getirmiştir".

"ÇİFTÇİLERİNİZE, HAYVANCILARINIZA VE ÜRETİCİLERİNİZE GÜVEN VERMELİSİNİZ"

 

"Tarım da ise toprağında kıymetli ürünlerin yetiştiği bir şehir Kastamonu. Ama çiftçilerimiz bugün gelinen noktada arazilerini ekmekten vazgeçmektedir. Kimi çiftçimiz arsasını ekemediği için kiralamak istese de kiralayacak kimseyi bulamamaktadır. Bu değerli topraklarda yetişen çok kıymetli ürünlerimiz var olsa da çiftçiye neden üretemediklerini sorduğumuzda haklı serzenişlerini duyuyoruz.  Çiftçimiz ektiği buğdayını, arpasını, yulafını sadece kendi hayvanlarını beslemek için ekmekte olduğunu ifade ediyor ve ekliyor. ‘Gübre olmuş 420 lira, üre olmuş 600 lira, biz bunları alamaz ekinleri besleyemezken, yakın zamanda traktörün 115 litrelik deposunu 450 liralık mazot ile doldururken ve şu anda bu rakam 2700 liralara çıkmışken, elektrik ciddi miktarda zamlanmışken, tohum ve ilaç fiyatları yerinde durmazken çiftçi nasıl üretim yapacak.’ Peki, böyle bir ortamda siz üreticiye üretim yaptırabilir misiniz? Yaptıramazsınız! Peki Neden. Siz bakanlık olarak üreticiye ne ekersen ek biz hepsini alacağız diyerek ürünlerinin tarlada, toprakta çürümesine göz yumarsanız oluşan güvensizlik ortamında insanları arazilerinde köylerinde tutamazsınız. Çiftçilerinize, Hayvancılarınıza ve üreticilerinize güven vermelisiniz".

"ÜLKEMİZİ İTHALATÇI VE DIŞA BAĞIMLI DURUMDAN KURTARACAĞIZ"

 

"Cumhuriyet Halk Partisi iktidarında uygulayacağımız tarım ve hayvancılık politikaları ile çiftçilerimizin yüzleri gülecek. Ülkemizi ithalatçı ve dışa bağımlı durumdan kurtaracağız. Üretime dair planlamalar yapılarak çiftçinin ne üreteceğini bilmesini sağlayacağız. Üreteceği ürünün fiyatlarının ne olduğunu bilecek. Mazotta ÖTV ve KDV kaldırılacak. Faaliyetlerinde kullandığı girdiler devlet tarafından desteklenecek. Bankalara olan borçların faizleri silinecek ve tarımsal desteklemeler artırılacaktır. Çiftçimize ürettiği sürece zarar ettirilmeyecek, insanca bir iş, insanca bir gelir sahibi olacağı sistemi kuracağız. Birlikte üretip hakça paylaşmak için kooperatifçiliği destekleyeceğiz.
Mustafa Kemal Atatürk’ün sözünü hatırlayalım. ‘’Efendiler! Milletimiz çiftçidir. Milletin çiftçilikteki çalışmasını yeni ekonomik tedbirlerle son hadde eriştirmeliyiz. Köylünün çalışmasının neticeleri ve verimleri kendi menfaati lehine son hadde çıkarmak ekonomik siyasetimizin temel ruhudur" 

Kaynak:

İlgili Konular :
, , ,
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum