Tohumluk sarımsaklar çiftçiyle buluşturuldu;

Tohumluk sarımsaklar çiftçiyle buluşturuldu

Taşköprü Sarımsağının verimini artırmak ve standardizasyonunu sağlamak amacıyla, Taşköprü ilçesinde çiftçilere tohumluk sarımsak dağıtımı gerçekleştirildi....

Taşköprü İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü Bahçesi’nde “Taşköprü Sarımsağı Takip Sistemi ile Coğrafi İşaretli Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Grubuna Dahil Sarımsak Yetiştiriciliğinde Tohum Bankası Projesi” kapsamında sarımsak tohumu dağıtım programı düzenlendi. Programa Vali Avni Çakır, AK Parti Kastamonu Milletvekili Metin Çelik, Taşköprü Kaymakamı Çağlar Partal, Belediye Başkanı Abdullah Çatal ve köylüler katıldı.

ÇAKIR; “BU KALİTEYİ, UNVANI BİR YILDA, BİR YILLIK PİYASA DARLIĞINDA KAYBEDECEK DEĞİLİZ”

Vali Avni Çakır programda yaptığı konuşmasında şu ifadelere yer verdi; “Taşköprü sarımsağı çok özel bir ürün. Taşköprü sarımsağının bu unvanı kolay elde etmedi. On yıllar boyunca elde ettiğimiz kaliteyi, yüzyıllar önce dedelerimiz, nenelerimiz sarımsağı nasıl ekiyorsa aynı şekilde ektiğimiz için yakaladık ve bugünlere geldik. Bu kaliteyi, unvanı bir yılda, bir yıllık piyasa darlığında kaybedecek değiliz. Hem kaliteden hem de üretim miktarından ödün vermeden doğru bildiğimiz yöntemlerle ekime devam edeceğiz. Marka olmak böyle bir şey. Bize düşen, bu kaliteyi bozmayacağız, edindiğimiz tecrübeyi koruyacağız. Sizlerin destekleriyle tohum bankacılığı bu anlamda ihtiyacımızı karşılayacak. Kaliteli tohumumuzu her sene üstüne koyarak devam edeceğiz. Tohumumuz ne kadar kaliteli olursa ürünümüz de o kadar kaliteli olacak” diye konuştu.

ÇELİK; “SARIMSAK UZUN VADELİ BİR İŞTİR”

AK Parti Milletvekili Metin Çelik, konuşmasında şu ifadeleri dile getirdi; “Bu yıl Türkiye genelinde üretimdeki fazlalık, piyasayı olumsuz etkiledi. Sarımsak uzun vadeli bir iştir. Bir yılda para kazanacak bir iş değildir. Çiftçimizin hem girdi hem de ekim maliyetini düşürerek alın terinin hakkını alması için hükümetimiz, Cumhurbaşkanımız liderliğinde gerekeni yapıyor.”

PARTAL; “BU SENE 18 ÇİFTÇİYE 420 KİLOGRAM OLARAK DAĞITIYORUZ”

Taşköprü Kaymakamı Çağlar Partal ise; “Deneme ekimlerinde üç sarımsak türünün ön plana çıkıyor. En verimli ve kaliteli bu üç tür, geçen yıl 420 kilogram olarak 16 çiftçimize dağıtıldı. Bu sarımsağın yüzde 25 fazlasını ekim ayında geri verme, diğer kısmını da tohum olarak satma şartı vardı. Çiftçilerimizden gelen tohumlukları bu sene 18 çiftçiye 420 kilogram olarak dağıtıyoruz. Amacımız Taşköprü'de bu tohumların ekilmesi, standardın sağlanması. Sarımsağın fiyatının yüksek olduğu yıllarda üreticilerimiz tohumlukları da satıyor, bu da kaliteyi düşürüyordu. Bunun önüne geçmek için Tohum Bankası Projesi'ni hayata geçirdik."

ÇATAL; “TAŞKÖPRÜ SARIMSAĞI İLÇEMİZDE 4 BİN AİLENİN GEÇİM KAYNAĞI”

Belediye Başkanı Abdullah Çatal da şöyle konuştu;  “Adına festivaller düzenlenen Taşköprü sarımsağı, ilçemizde 4 bin ailenin geçim kaynağı.  Tohum Bankası Projesi, 2 yıldır çiftçimizin önünü açmak ve katkı sağlamak amacıyla uygulanan güzel bir projedir. Sayın Valimizin ve Kaymakamımızın da destekleriyle yürüyen bu projeye belediye olarak katkımız devam edecektir." dedi.

 

Konuşmaların ardından çiftçilere sarımsak tohumları dağıtıldı. Geçtiğimiz yıl  nitelikli tohumluk sarımsağın arttırılması ve Beyaz Altın Taşköprü Sarımsağının tohumunda standardizasyonun oluşması amacıyla Taşköprü ilçesinde 16 çiftçiye 420’şer kilo olmak üzere toplamda 6 bin 720 kilo tohumluk sarımsak dağıtımı gerçekleştirilmişti. Dağıtılan tohumlar sözleşme hükümlerine göre yüzde 25 fazlasıyla geri alındı. Bu sene ise 7 bin 875 kilo tohumluk sarımsak Vali Avni Çakır’ın katılımıyla gerçekleşen programda, Tohum Bankacılığı yöntemiyle önceki yıl dağıtılan 16 çiftçiye tekrar dağıtıldı. 










Kaynak:

İlgili Konular :
, , ,
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum