"Gelecek ve turizm konsepti Kastamonu'nun lehine";

"Gelecek ve turizm konsepti Kastamonu'nun lehine"

25. Doğu Akdeniz Uluslararası Turizm ve Seyahat (EMİTT) Fuarında ilimizin temsili ve gerçekleştirilecek etkinlikler ile Kastamonu 2022 Turizm Eylem Planı konularının görüşüldüğü Emitt Fuarı Katılımı, Turizm Eylem Planı Toplantısı AFAD Toplantı salonunda gerçekleştirildi....

Toplantıya Kastamonu Valisi Avni Çakır, Belediye Başkanı R. Galip Vidinlioğlu, Kastamonu Üniversitesi Rektör Yardımcısı Ömer Küçük, kaymakamlar, ilçe belediye başkanları, kurum müdürleri ve turizm paydaşları katıldı. Vali Avni Çakır, toplantıda yaptığı konuşmada; "Biz tohumları saçacağız ama hasadını alma döneminde bizimle olur bizden sonraki dönem olur ama mutlaka bunun bir yeşermesi olur. Biraz oradan biraz buradan destekle turizm parlar. Bir an gelir ki ufak bir dokunuşla da coşar. Gelecek Kastamonu’nun lehine Turizm konsepti Kastamonu lehine" ifadelerine yer verdi

 

ÇAKIR; "KASTAMONU'NUN TÜM GÜZELLİKLERİNİ PAYLAŞMAMIZ LAZIM"

Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren Vali Avni Çakır; "Kastamonu’nun güzelliklerini biz biliyoruz ama artık Kastamonu ilinin, ilçelerimizin tarihini, her türlü güzelliklerini, misafirlerimiz ile paylaşmamız lazım” dedi.

Toplantıda Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı (KUZKA) Şehir Tanıtımı ve Markalaşma Birim Başkanı Serkan Doğru tarafından “Kastamonu 2022 Yılı Turizm Tanıtım Faaliyetlerine Genel Bakış” sunumu gerçekleştirildi. Doğru, sunumda şehir turizmi anlamında yıl boyu gerçekleştirilmesi planlanan etkinlikleri katılımcılarla paylaştı. Atlas Dergisi’nin 2022 takviminde Kastamonu’ya yer verdiğini ifade eden Doğru, bunun Kastamonu tanıtımı için çok önemli olduğunu dile getirdi. Doğru, 2022 yılında Kasaba Köyü Mahmutbey Cami’nin de UNESCO’ya sunulacağını ve Kastamonu’nun “Kastamonu Tam Sana Göre” teması ile tanıtılacağını sözlerine ekledi. Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı (KUZKA) Şehir Tanıtımı ve Markalaşma Birim Başkanı Serkan Doğru sunumunda; Ocak ayının sonu Şubat’ın ilk haftasında Ilgaz Kış Festivali’nin yapılacağını, 9-12 Şubat’ta Kastamonu’nun EMİTT Fuarı’na katılacağını, Mart ayında Türk Dünyası Nevruz Kutlamalarının  gerçekleştirileceğini, yine Mart ayında Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB)’nin acentelere yönelik olarak tanıştırma turunun gerçekleştirileceğini, Turizm Haftasının kutlanacağını, Mayıs ayında Ilgaz’da karavan teması ile Ilgaz Doğa Zirvesi’nin gerçekleştirileceğini ve turizm yazarları tanıştırma turunun  yapılacağını, Haziran ayında Atatürk ve İstiklal Yolu Yürüyüşü’nün yapılacağını, Temmuz ayında Ilgaz Dağı Outdoor Festivali’nin organize edileceğini, Ağustos ayında karavan dostları etkinliğinin gerçekleştirileceğini ve yine TEKNOFEST’in Savaşan İHA’lar eleme yarışlarının Kastamonu’da yapılacağını, Eylül ayında Kastrofest Gastronomi Festivali’nin yapılacağını, ınfluencer gastronomi tanıtım turunun, Ekim ayında yeniden turizm yazarları tanıştırma turunun, Kasım ayında  ınfluencer doğa tanıtım turunun gerçekleştirileceğini, trekking etkinliklerinde 12 ayda 12 yürüyüş rotasının yürüneceğini ifade etti.

 

ŞENOĞLU; “BU SENE DE KASTAMONU EVİ ŞEKLİNDE STANT YAPILACAK”

Toplantıda konuşan  Kastamonu Kültür ve Turizm İl Müdürü Fahrettin Şenoğlu, bu sene yapılacak olan Emitt Fuarında neler yapılacağı ile ilgili bilgileri şöyle dile getirdi; “Bu yıl TÜRSAB standında belirlenecek gün ve saatlerde yöreselürünlerimizin ikramları gerçekleştirilecek. Yine 2020 yılında çok beğenilmesi nedeniyle aynı tarz stant yapılması planlanıyor. Evin arka tarafında da aynı şekilde pencere ve kapı görselleri olacak. Burada katılımcı kurumların stantları olacak. Ayrıca ilimizden katılacak olan Turizm ve Otelciler Derneği banko tahsis edilecek. Evin her iki tarafında büyük pano şeklinde, önlü arkalı olmak suretiyle Kastamonu görselleri ve bankoların önlerinde ilimizin tarihi kültürel değerlerini içeren görseller yer alacak. Stant kurulum bedeli 120 bin lira, pazarlıklarımız devam ediyor, bir önceki yılda stant kuran firma ile görüşüyoruz. Diğer reklamlar 45 bin. Yaklaşık 45 bin liralık bir bütçeye ihtiyaç duyulmaktadır. Konulacak evin sağ tarafına tamamen kış turizmi ile ilgili bir görsel konulacak. Önünde de kayak yapan üzerinde kayak kıyafetleri olan bir manken yer alacak. Altında da pist görseli olacak. Kış turizmi ve doğa üzerinde duruyoruz.”

ÇAKIR; “KASTAMONU, 19 İLÇESİYLE KASTAMONU, TÜM İLÇELERİMİZ KATILMALI”

İl Müdürü Şenoğlu’nun ifadeleri üzerine konuşan Vali Çakır;“150 bin liralık stant,Kastamonu Valilik Belediye, Ticaret Odası karşıladı. 170 bin lira da diğer ilçe stantları ve ikramlarla alakalı.Katılmak isteyen, stant almak isteyen belediye başkanlarımız varsa, ilçesinin büyüklüğüne göre miktar değişebilir. Bu 170 bin lirayı aralarında pay etmek istiyoruz. Ya da eğer katılmazlarsa da gerekiyorsa iptal edeceğiz. Neticede Kastamonu 19 ilçesiyle Kastamonu olduğunu hepimiz birbirimizi destekleyici yükümlülüğümüz olduğunun bilinciyle burada katılmak isteyen belediyelerimiz isimlerini yazdırsın. Ona göre bizlerde burada hazırlıklarımıza son şeklini verelim. Bence Taşköprü, Tosya bunlar biraz zengin. Bunlar 15 20 lira versin, Cide ve İnebolu 10 bin lira versin, diğerleri de 7 buçuk versin” dedi.

KAVAKLIGİL; “ANA TEMA BELİRLEMEMİZ, KASTAMONU’NUN KAZANIMINI SAĞLAR”

Konu üzerine söz alan Tosya Belediye Başkanı Volkan Kavaklıgil;“Dediğiniz rakam noktasında herhangi bir problem yok. Verelim ama biz 2020 yılında katıldığımız Emitt fuarında, Kastamonu özelinde sergilenen stantta bir kargaşa söz konusuydu. Buraya belli başlı davetli insanlar geliyor. Bizim odak noktamız yok. Kayak turizminde Türkiye’de ilk 3’e, 4’e giriyoruz. Ama sadece bir broşürle Ilgaz dağında kayak merkezi mi olduğu, buraya ulaşımın nasıl yapılacağı dahi problem bir karmaşa ile karşı karşıya kaldık. Mesela ben Tosya dan gittim. Tosya belediye başkanlığının broşürünü dağıttık. Birisi siyez bulguru, sarımsak... Bir ana tema belirlemek lazım. Şimdi Emitt Fuarında farklı stantlara baktığımız zaman ili ile ilgili net bir şeyi ortaya koymuşlar. Bunu tartışarak ortaya koymamız lazım. Tosya belediye başkanlığı olarak hiçbir şekilde stant almayalım ama ücret verelim. Ama bir tema oluşturalım. Bunun ismi Kastamonu genelinde doğa turizmi olacaksa doğa turizmi üzerinde bir temayla katılım sağlarsak oraya gelen katılımcılar noktasında da Kastamonu bir kazanım elde edecektir diye düşünüyorum.Biz de belediyeler olarak o zaman ona göre hareket edelim. Ben belediye başkanlığı olarak buraya para verdim bunu yapacağım demekten ziyade o temayı ön plana çıkaracak katkılar sunalım. Yani bireysel olarak değil, birlik olarak bir temayı ön plana çıkarırsak Kastamonu kazanır. Çünkü oraya hep davetli insanlar geliyor” diye konuştu.

EMİTT FUARINA TÜM İLÇELER KATILACAK

Konuşmaların sonunda tüm ilçe belediyelerinin Emitt Fuarı’na katılacakları ifade edilerek, stant bedelleri şöyle kararlaştırıldı; “Tosya ve Taşköprü 15’er bin lira, Cide ve İnebolu’ya 10’ar bin TL, diğer ilçeler ise 7 buçuk bin TL.”

ÇAKIR; "BİZ TOHUMLARI SAÇACAĞIZ, MUTLAKA YEŞERECEK"

Konuyla ilgili Vali Avni Çakır ise son olarak şunları söyledi; “İlçelerimiz tanıtım noktasında eksiklik var. Bununla alakalı belli dönemlerde yoğunlaşma olmuş amateknoloji gelişmesine rağmen bununla alakalı yayınlayacak tanıtım filmi bulmakta da zorluk çekiyoruz. Kış mevsimi geldi alternatifi azaldı. Bunula alakalı arkadaşlarımız ellerindeki filmleri derlesin toplasın, fotoğraflarla da güzel bir görselle tüm ilçelerimizi orada güzel şekilde tanıtalım. Pandemiden dolayı bu konu için bir iptal bekliyorum ama eğer Allah nasip eder de olursa hep beraber güçlü bir şekilde katılırız. Kastamonu’muzun aşırı yöresele boğulmaması gerekiyor. Az öz ve şık bir şekilde tanıtılması lazım. Geçtiğimiz yıllarda başarılı dönüşler aldık ama bu sene konuşulanlar doğrultusunda daha efektif, daha dijital değerlerimizi güçlü bir şekilde gösteren bir tanıtım yapmamı lazım. Yöresel anlamda el sanatları standına ihtiyaç olursa Sanat İşleyen Eller Kadın kooperatifimizin Üniversitemizin turizm sempozyumunda harika bir sunumu olmuştu. Onun bir az daha minimalize edilmiş olanı da kullanabiliriz. Yöresel ürünlerimizden de e işi anlamında unun yanında ahşap da dâhil edilebilir. 2 saatlik bir toplantı oldu ama bence verimli bir toplantı oldu. Söz söylemek kolay ama uygulamaya geçmek açısından da hepimizin yüreğinin aynı ölçüde çarpması lazım. Konu bir ilçenin iki ilçenin üç ilçenin altından kalkabileceği bir konu değil. Tamamımızın el birliğiyle altından kalkabileceği bir konu. Bir de turizm illa yatırım ya da tanıtım değil. Turizm karşılıklı dayanışma ve uzun soluklu bir maraton. Bir birimize destek olmak, bu anlamda iyi bir yoldayız geçmişte çok güzel adımlar atılmış.  Bu pandemi şartlarını da gözetip, bu sene pandemi ile de olsa büyük ihtimal hayat geçireceğiz. Biz tohumları saçacağız ama hasadını alma döneminde bizimle olur bizden sonraki dönem olur ama mutlaka bunun bir yeşermesi olur. Biraz oradan biraz buradan destekle turizm parlar. Bir an gelir ki ufak bir dokunuşla da coşar. Gelecek Kastamonu’nun lehine Turizm konsepti Kastamonu lehine. Zaten muhteşem bir coğrafya.” 




Kaynak:

İlgili Konular :
, , , ,
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum